eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
izraeli katonák a Gázai övezetben
Nyitókép: X/IDF

Izraeli források: Amerika kihátrált, így már nem biztos, hogy meg lehet semmisíteni a Hamászt

Miután Washington leállt Izrael teljes körű támogatásával, Izraelben elismerték: lehet, hogy nem tudják megsemmisíteni a Hamász terrorszervezetet. Közben Izraelt háborús bűnökkel vádolják a gázai háborúban.

Izraeli biztonsági illetékesek először ismerték el: nem biztos, hogy meg tudják valósítani a kitűzött háborús célt, vagyis a Gázai övezetet kormányzó Hamász megsemmisítését. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok „elfordult” a zsidó államtól. Hat hónappal a pusztító hadművelet kezdete után – amely palesztin források szerint több mint 30 ezer gázai halálos áldozattal járt – a zsidó államnak a Hamász három vezetője, Mohammed Deif, Marvan Issza és Jahja Szinvár közül csak Isszát sikerült megölnie.

Mindeközben a világ közvéleményének nagy része elfordult Izraeltől, amelyet megvádoltak már népirtással és a héten az éheztetés útján történő háborús bűntettekkel. Izraeli illetékesek szerint felszámolták a Hamász parancsnoki hálózatát a Gázai övezet északi és központi részén, de nem sikerült leállítani a palesztinok fegyveres ellenállását.

A The Telegraph című brit lapnak „vezető források” azt mondták: a 24 Hamász zászlóaljból „ négy teljesen érintetlen”, miután a déli Rafah városban találtak menedéket. Izrael készül az ostromra, de most már Washington sem támogatja ebben. Az illetékesek hozzátették:

„túl késő lehet felkutatni és megsemmisíteni a Hamász-egységeket, most, hogy az Egyesült Államok elfordult Izraeltől”.

Ezzel arra utaltak, hogy a nagy szövetséges átengedett az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy Izraelt azonnali tűzszünetre felszólító határozatot, azzal, hogy tartózkodott a szavazáson. Washington eddig megvétózta az Izraelt elítélő javaslatokat, és a zsidó állam önvédelemhez való jogát hangoztatta.

„Ha egy hónapja kérdezett volna, határozottan azt mondtam volna, igen, fel tudjuk számolni a Hamászt, mert akkor az amerikaiak támogatták Izraelt” – mondta egy biztonsági forrás a The Telegraphnak. A biztonsági szolgálatok szerint

a Hamász célja most az, hogy megérje a nyarat.

Akkor indul majd be igazán az amerikai elnökválasztási kampány és gyengülhet meg még inkább Izrael támogatása, mivel Joe Biden elnök egyes vélemények szerint sok szavazót veszíthet Izrael támogatása miatt.

A The Telegraph szerint az izraeliek kénytelenek újra összecsapni a Hamásszal Gáza olyan részein, amelyekről korábban úgy tartották, hogy megtisztították azokat. Katonai elemzők közölték: az izraeliek mára 11 ezer Hamász fegyveres és tizenöt vezető parancsnokot öltek meg, továbbá sikerült szétszórni a korábban 35 ezer fős erőt. Ennek nyomán

„a Hamász már nem úgy működik, mint egy hadsereg, nincs központi parancsnoksága”

– mondta egy izraeli katonai forrás.

Gerilla egységekként nincs szükségük katonai létesítményekre, házról-házra járnak, páncéltörőkkel lőnek, majd eltűnnek. Sokan elveszítették a harci kedvüket. A vezetőik közben Rafahban vannak – állította az izraeli forrás, amely szerint Washington nem támogatja a város megtámadását, pedig Izraelnek oda „agresszív módon be kell hatolnia”.

A Hamász egyik parancsnoka azt mondta a brit lapnak, hogy az október 7-i támadás meglepett egyes Hamász-tagokat és nem úgy sikerült, ahogy számítottak rá. „Az volt a terv, hogy bemegyünk, megölünk és elrabolunk katonákat és nem civileket... több ezer katonát veszítettünk, a határoknál fekszenek és nem tudjuk elhozni a holttesteiket” – mondta.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×