eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
izraeli katonák a Gázai övezetben
Nyitókép: X/IDF

Izraeli források: Amerika kihátrált, így már nem biztos, hogy meg lehet semmisíteni a Hamászt

Miután Washington leállt Izrael teljes körű támogatásával, Izraelben elismerték: lehet, hogy nem tudják megsemmisíteni a Hamász terrorszervezetet. Közben Izraelt háborús bűnökkel vádolják a gázai háborúban.

Izraeli biztonsági illetékesek először ismerték el: nem biztos, hogy meg tudják valósítani a kitűzött háborús célt, vagyis a Gázai övezetet kormányzó Hamász megsemmisítését. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok „elfordult” a zsidó államtól. Hat hónappal a pusztító hadművelet kezdete után – amely palesztin források szerint több mint 30 ezer gázai halálos áldozattal járt – a zsidó államnak a Hamász három vezetője, Mohammed Deif, Marvan Issza és Jahja Szinvár közül csak Isszát sikerült megölnie.

Mindeközben a világ közvéleményének nagy része elfordult Izraeltől, amelyet megvádoltak már népirtással és a héten az éheztetés útján történő háborús bűntettekkel. Izraeli illetékesek szerint felszámolták a Hamász parancsnoki hálózatát a Gázai övezet északi és központi részén, de nem sikerült leállítani a palesztinok fegyveres ellenállását.

A The Telegraph című brit lapnak „vezető források” azt mondták: a 24 Hamász zászlóaljból „ négy teljesen érintetlen”, miután a déli Rafah városban találtak menedéket. Izrael készül az ostromra, de most már Washington sem támogatja ebben. Az illetékesek hozzátették:

„túl késő lehet felkutatni és megsemmisíteni a Hamász-egységeket, most, hogy az Egyesült Államok elfordult Izraeltől”.

Ezzel arra utaltak, hogy a nagy szövetséges átengedett az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy Izraelt azonnali tűzszünetre felszólító határozatot, azzal, hogy tartózkodott a szavazáson. Washington eddig megvétózta az Izraelt elítélő javaslatokat, és a zsidó állam önvédelemhez való jogát hangoztatta.

„Ha egy hónapja kérdezett volna, határozottan azt mondtam volna, igen, fel tudjuk számolni a Hamászt, mert akkor az amerikaiak támogatták Izraelt” – mondta egy biztonsági forrás a The Telegraphnak. A biztonsági szolgálatok szerint

a Hamász célja most az, hogy megérje a nyarat.

Akkor indul majd be igazán az amerikai elnökválasztási kampány és gyengülhet meg még inkább Izrael támogatása, mivel Joe Biden elnök egyes vélemények szerint sok szavazót veszíthet Izrael támogatása miatt.

A The Telegraph szerint az izraeliek kénytelenek újra összecsapni a Hamásszal Gáza olyan részein, amelyekről korábban úgy tartották, hogy megtisztították azokat. Katonai elemzők közölték: az izraeliek mára 11 ezer Hamász fegyveres és tizenöt vezető parancsnokot öltek meg, továbbá sikerült szétszórni a korábban 35 ezer fős erőt. Ennek nyomán

„a Hamász már nem úgy működik, mint egy hadsereg, nincs központi parancsnoksága”

– mondta egy izraeli katonai forrás.

Gerilla egységekként nincs szükségük katonai létesítményekre, házról-házra járnak, páncéltörőkkel lőnek, majd eltűnnek. Sokan elveszítették a harci kedvüket. A vezetőik közben Rafahban vannak – állította az izraeli forrás, amely szerint Washington nem támogatja a város megtámadását, pedig Izraelnek oda „agresszív módon be kell hatolnia”.

A Hamász egyik parancsnoka azt mondta a brit lapnak, hogy az október 7-i támadás meglepett egyes Hamász-tagokat és nem úgy sikerült, ahogy számítottak rá. „Az volt a terv, hogy bemegyünk, megölünk és elrabolunk katonákat és nem civileket... több ezer katonát veszítettünk, a határoknál fekszenek és nem tudjuk elhozni a holttesteiket” – mondta.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×