eur:
388.84
usd:
360.25
bux:
68048.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az amerikai légierő három C-130 katonai szállítógépei élelmiszer-szállítmányokat dobnak le Gáza felett 2024. március 2-án. Joe Biden amerikai elnök előző nap bejelentette, hogy Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy segítséget küldjön a palesztinok lakta térségbe. Két nappal korábban Gázavárosban segélyosztás közben 115 ember halt meg, és több százan megsebesültek a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint.
Nyitókép: MTI/AP/Mohammed Hajjar

400 tonna élelmiszert tartalmazó segélyszállítmány indult Gázába

A World Central Kitchen és az Open Arms jótékonysági szervezetek Izraellel és a ciprusi hatóságokkal együttműködve szervezték az akciót.

Egy újabb segélyszállítmány indult útnak a Gázai övezet felé szombaton, amely közel 400 tonna élelmiszert szállít. A küldeményt Larnaca kikötőjéből indították útnak egy teherhajó és egy mentőhajó által vontatott platformon. Ez a második segélyszállítás amely Ciprus felől érkezik Gázába - írja a Portfolio.

A ciprusi hatóságok és Izrael együttműködése révén jött létre egy tengeri folyosó, amelynek célja az ostrom alatt álló palesztin területre irányuló segélyszállítmányok zökkenőmentes bejuttatása.

A World Central Kitchen (WCK) amerikai jótékonysági szervezet és a spanyol Open Arms közösen koordinálta a missziót, amelyet nagyrészt az Egyesült Arab Emírségek finanszírozásával valósítottak meg, ciprusi támogatással. Az első küldetés során márciusban egy ideiglenes mólót építettek törmelékből, hogy lehetővé tegyék közel 200 tonna élelmiszer kirakodását a kikötő nélküli enklávéban. A mostani szállítmány tartalmaz két targoncát és egy darut is, amelyek a jövőbeli tengeri szállítások megkönnyítését hivatottak elősegíteni.

Az Egyesült Államok tervezi továbbá egy úszó móló létrehozását Gázánál, ami a segélyek fogadását könnyítené meg. A projekt befejezését május 1-re tervezik, de várhatóan már április 15-én elkészülhet - nyilatkozta Nikosz Hrisztodulisz ciprusi elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×