eur:
390.65
usd:
366.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Four rockets of anti-aircraft missile system are directed upwards against the background of sunset
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Fegyverkezési láz: pénzért tartja a markát fél Európa

Finnország és további 14 uniós ország vezetője levélben szólította fel az Európai Beruházási Bankot (EBB), hogy vállaljon nagyobb szerepet az Európai Unió védelmének támogatásában.

Finnország és további tizennégy uniós ország vezetője levélben szólította fel az Európai Beruházási Bankot (EBB), hogy vállaljon nagyobb szerepet az Európai Unió védelmének támogatásában. A skandináv ország kezdeményezésére az aláírók között szerepel Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Franciaország, Hollandia, Franciaország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Románia és Svédország.

A finn miniszterelnök az ügy kapcsán kiemelte: „Az EBB még a jelenlegi szabályok mellett is több olyan projektet tudna finanszírozni, amelyek az európai védelmi ipar szempontjából is fontosak lennének. Az EU védelmi iparának támogatása fontos az európai versenyképesség szempontjából, és hozzájárul a belső piac megerősítéséhez is” – idézi Petteri Orpo szavait az Index.

Az uniós vezetők a levelében hangsúlyozták, sürgősen további beruházásokra van szükség az EU védelmi és biztonsági képességeinek megerősítése érdekében, mivel Oroszország folytatja agresszív háborúját Ukrajnában. „Ez különösen fontos, mivel az EU most határozza meg stratégiai prioritásait az elkövetkező évekre.” A levélben azt is megjegyezték: bár az EBB jelenleg is nyújt finanszírozást védelmi ipari beruházásokra, ezek csak elenyésző részt fedeznek.

Végezetül a levél aláírói úgy vélik, az Európai Beruházási Bank szerepének megerősítése több magánberuházást is vonzana a biztonság és a védelem területén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×