eur:
395.12
usd:
368
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
A német hadsereg 104-es harckocsizászlóaljának új Leopard 2 A7V tankjai az ünnepélyes átadásukon a bajorországi Pfreimd laktanyájában 2023. február 3-án. A Krauss-Maffei-Wegmann német hadiipari vállalat gyártotta Leopard 2 harckocsikat 1979-ben állította hadrendbe az ország hadserege, a Bundeswehr, amelynek azóta is a fő harckocsitípusa. A Leopard 2-es sorozat legutóbbi fejlesztésű A7V alváltozatának tömege mintegy 67 tonna, beszerzési ára darabonként 15-20 millió euró (5,9- 7,9 milliárd forint) között van. Valamennyi korábbi Leopard 2 típus továbbfejleszthető erre a variánsra, a Bundeswehr összesen 150 darab A6-ot fejleszt tovább.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Daniel Karmann

Korszakváltás Németországban: elégedetlenkedik a fegyveres erők parlamenti biztosa

A 2022 februárjában, az ukrajnai háború kitörése nyomán meghirdetett védelmi "korszakváltás" és az azzal járó fejlesztési alap létrehozása ellenére a német hadseregnek további erőfeszítéseket kell tennie a haderőfejlesztés irányába – közölte a fegyveres erők német parlamenti biztosa.

Jóllehet Eva Högl kiemelte, hogy a Németország védelmi képességeinek fejlesztését előirányzó Zeitenwende (korszakváltás), vagyis a háború nyomán elhatározott 100 milliárd eurós haderőfejlesztési program „jó úton halad”, a hadseregről szóló 2023-as jelentésében további – elsősorban infrastrukturális és személyzeti – fejlesztéseket sürgetett.

Aláhúzta, hogy a hadsereg nagyon komoly létszámhiánnyal küzd, kiemelve, hogy így nehéz lesz teljesíteni a program egyik célját, mely a katonák számát a jelenlegi 181 ezerről 2031-re 203 ezerre növelné.

A felszereléshiányra kitérve felhívta a figyelmet a lőszerek, valamint a kisebb eszközök, például éjjellátók hiányára, s leszögezte, hogy több tankra és légvédelmi eszközre is szükség van.

A jelentésben sürgette továbbá a katonák szálláshelyének javítását is.

Olaf Scholz kancellár 2022 februárjában, alig néhány nappal az Oroszország indította ukrajnai háború kitörése után jelentette be a korszakváltás nevű programot.

A haderőfejlesztésre előirányzott összegből Németország modern fegyvereket kíván beszerezni, valamint arra törekszik, hogy elérje a NATO által kitűzött célt, mely szerint a tagországoknak a GDP-jük minimum két százalékát a védelmi szektorba kell fektetni.

Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×