eur:
389.67
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A német hadsereg 104-es harckocsizászlóaljának új Leopard 2 A7V tankjai az ünnepélyes átadásukon a bajorországi Pfreimd laktanyájában 2023. február 3-án. A Krauss-Maffei-Wegmann német hadiipari vállalat gyártotta Leopard 2 harckocsikat 1979-ben állította hadrendbe az ország hadserege, a Bundeswehr, amelynek azóta is a fő harckocsitípusa. A Leopard 2-es sorozat legutóbbi fejlesztésű A7V alváltozatának tömege mintegy 67 tonna, beszerzési ára darabonként 15-20 millió euró (5,9- 7,9 milliárd forint) között van. Valamennyi korábbi Leopard 2 típus továbbfejleszthető erre a variánsra, a Bundeswehr összesen 150 darab A6-ot fejleszt tovább.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Daniel Karmann

Korszakváltás Németországban: elégedetlenkedik a fegyveres erők parlamenti biztosa

A 2022 februárjában, az ukrajnai háború kitörése nyomán meghirdetett védelmi "korszakváltás" és az azzal járó fejlesztési alap létrehozása ellenére a német hadseregnek további erőfeszítéseket kell tennie a haderőfejlesztés irányába – közölte a fegyveres erők német parlamenti biztosa.

Jóllehet Eva Högl kiemelte, hogy a Németország védelmi képességeinek fejlesztését előirányzó Zeitenwende (korszakváltás), vagyis a háború nyomán elhatározott 100 milliárd eurós haderőfejlesztési program „jó úton halad”, a hadseregről szóló 2023-as jelentésében további – elsősorban infrastrukturális és személyzeti – fejlesztéseket sürgetett.

Aláhúzta, hogy a hadsereg nagyon komoly létszámhiánnyal küzd, kiemelve, hogy így nehéz lesz teljesíteni a program egyik célját, mely a katonák számát a jelenlegi 181 ezerről 2031-re 203 ezerre növelné.

A felszereléshiányra kitérve felhívta a figyelmet a lőszerek, valamint a kisebb eszközök, például éjjellátók hiányára, s leszögezte, hogy több tankra és légvédelmi eszközre is szükség van.

A jelentésben sürgette továbbá a katonák szálláshelyének javítását is.

Olaf Scholz kancellár 2022 februárjában, alig néhány nappal az Oroszország indította ukrajnai háború kitörése után jelentette be a korszakváltás nevű programot.

A haderőfejlesztésre előirányzott összegből Németország modern fegyvereket kíván beszerezni, valamint arra törekszik, hogy elérje a NATO által kitűzött célt, mely szerint a tagországoknak a GDP-jük minimum két százalékát a védelmi szektorba kell fektetni.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×