eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok február 26-án támadást indítottak a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint a Donyeck megyei Limanszk, Bahmut, Avgyijivka és Sahtarszk, illetve Herszon város irányában.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Már bő ötven országból vannak önkéntesei Ukrajnának

Több mint ötven ország önkéntesei szolgálnak az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főosztálya alá rendelt nemzetközi légióban - közölte az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálata csütörtökön, a légió felállításának évfordulóján.

A közlemény szerint az évforduló alkalmából a hírszerzés további külföldi önkénteseket hívott az egység soraiba. Közölte, hogy a légió a világ több mint 50 országából érkezett önkénteseket egyesített az alakulatban. "A légiósok az Ukrajna ellen két éve indított orosz teljes körű invázió kezdete után siettek az ukránok segítségére, hogy mielőbb harcba szálljanak a terrorista Oroszország csapatai ellen" - írta a hírszerzés. Kiemelte, hogy az egység soraiban "tapasztalt harcosok, különleges hadműveleti erők és más katonai alakulatok veteránjai vannak az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Ausztráliából, Dániából és más európai, ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokból".

"A légió katonái részt vettek az orosz megszállókkal szembeni ellenállás összes forró pontján, és folytatják a bátor harcot az ellenség ellen Kijev védelmében, valamint a harkivi, a mikolajivi, a herszoni, a zaporizzsjai és a donyecki régiókban. Erősítjük katonai testvériségünket, és folytatjuk a harcot a jó győzelméért a gonosz felett" - írta a hírszerzés.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők reggel ismét a megyeszékhelyt ágyúzták, egy helybeli férfi megsebesült.

Volodimir Timosko, a Harkiv megyei rendőrfőnök a Facebookon közölte, hogy az oroszok három irányított bombával megtámadták a régióban lévő Vovcsanszk városát. Egy összedőlt ház romjai alatt életét vesztette egy nő, és megsérült egy másik helyi lakos is.

A Donyeck megyei ügyészség a Facebookon azt írta, hogy az orosz hadsereg légicsapást mért Toreckre, és három helybelit sebesített meg.

Az ukrán déli műveleti parancsokság jelentette, hogy az orosz hadsereg délelőtt ismét csapást mért Odessza megyére, azonban a Fekete-tenger felől érkező H-31P típusú rakétájuk a parthoz közeledve "elvesztette harci képességét", így senki sem sérült meg, és károkat sem okozott. A déli védelmi erők megjegyezték, hogy az ellenség folytatja a célzott rakétacsapások taktikáját, a légvédelmi rendszerek tesztelését és felderítését.

Az Ukrenerho állami áramszolgáltató vállalat sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az orosz támadások miatt károk keletkeznek elektromos hálózatokban Donyeck, Szumi és Herszon megyékben, és 359 település maradt áram nélkül.

Dmitro Lihovij, a délkeleti (Tavria) hadműveleti-stratégiai csoport szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy az oroszok megint Orihiv irányában összpontosítanak, egy nap alatt 16 támadást hajtottak végre a Zaporizsja megyei Verbove és Robotine települések közelében.

Az ukrán vezérkar csütörtöki harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők a elmúlt nap alatt hét irányban támadtak, legaktívabban Avgyijivka és Novopavlivszk térségében, és 92 katonai összecsapás volt a frontvonalakon. Az orosz hadsereg hat rakéta- és 90 légicsapást indított, valamint 115 alkalommal lőtte rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásait és lakott területeket. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 421 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett 17 orosz harckocsit, 42 tüzérségi rendszert és 42 drónt.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×