eur:
389.36
usd:
359.17
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok február 26-án támadást indítottak a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint a Donyeck megyei Limanszk, Bahmut, Avgyijivka és Sahtarszk, illetve Herszon város irányában.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Már bő ötven országból vannak önkéntesei Ukrajnának

Több mint ötven ország önkéntesei szolgálnak az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főosztálya alá rendelt nemzetközi légióban - közölte az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálata csütörtökön, a légió felállításának évfordulóján.

A közlemény szerint az évforduló alkalmából a hírszerzés további külföldi önkénteseket hívott az egység soraiba. Közölte, hogy a légió a világ több mint 50 országából érkezett önkénteseket egyesített az alakulatban. "A légiósok az Ukrajna ellen két éve indított orosz teljes körű invázió kezdete után siettek az ukránok segítségére, hogy mielőbb harcba szálljanak a terrorista Oroszország csapatai ellen" - írta a hírszerzés. Kiemelte, hogy az egység soraiban "tapasztalt harcosok, különleges hadműveleti erők és más katonai alakulatok veteránjai vannak az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Ausztráliából, Dániából és más európai, ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokból".

"A légió katonái részt vettek az orosz megszállókkal szembeni ellenállás összes forró pontján, és folytatják a bátor harcot az ellenség ellen Kijev védelmében, valamint a harkivi, a mikolajivi, a herszoni, a zaporizzsjai és a donyecki régiókban. Erősítjük katonai testvériségünket, és folytatjuk a harcot a jó győzelméért a gonosz felett" - írta a hírszerzés.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők reggel ismét a megyeszékhelyt ágyúzták, egy helybeli férfi megsebesült.

Volodimir Timosko, a Harkiv megyei rendőrfőnök a Facebookon közölte, hogy az oroszok három irányított bombával megtámadták a régióban lévő Vovcsanszk városát. Egy összedőlt ház romjai alatt életét vesztette egy nő, és megsérült egy másik helyi lakos is.

A Donyeck megyei ügyészség a Facebookon azt írta, hogy az orosz hadsereg légicsapást mért Toreckre, és három helybelit sebesített meg.

Az ukrán déli műveleti parancsokság jelentette, hogy az orosz hadsereg délelőtt ismét csapást mért Odessza megyére, azonban a Fekete-tenger felől érkező H-31P típusú rakétájuk a parthoz közeledve "elvesztette harci képességét", így senki sem sérült meg, és károkat sem okozott. A déli védelmi erők megjegyezték, hogy az ellenség folytatja a célzott rakétacsapások taktikáját, a légvédelmi rendszerek tesztelését és felderítését.

Az Ukrenerho állami áramszolgáltató vállalat sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az orosz támadások miatt károk keletkeznek elektromos hálózatokban Donyeck, Szumi és Herszon megyékben, és 359 település maradt áram nélkül.

Dmitro Lihovij, a délkeleti (Tavria) hadműveleti-stratégiai csoport szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy az oroszok megint Orihiv irányában összpontosítanak, egy nap alatt 16 támadást hajtottak végre a Zaporizsja megyei Verbove és Robotine települések közelében.

Az ukrán vezérkar csütörtöki harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők a elmúlt nap alatt hét irányban támadtak, legaktívabban Avgyijivka és Novopavlivszk térségében, és 92 katonai összecsapás volt a frontvonalakon. Az orosz hadsereg hat rakéta- és 90 légicsapást indított, valamint 115 alkalommal lőtte rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásait és lakott területeket. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 421 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett 17 orosz harckocsit, 42 tüzérségi rendszert és 42 drónt.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×