eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az Európai Unió mezőgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntető lengyel gazdák lezárják az utat a délkelet-lengyelországi Dorohusknál, a lengyel-ukrán határátkelő előtt 2024. február 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

Ukrán gabonát szórtak ki egy vonat vagonjaiból a tiltakozó lengyel gazdák

Közlekedési nehézségeket okoztak Lengyelország-szerte az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen tiltakozó gazdák közúti blokádjai

A gazdák mintegy 200 helyen, ezen belül az autópályák és a gyorsforgalmi utak egyes szakaszain, az autópályák lejáróin és egyéb közlekedési csomópontokon tüntetnek, a közutakat országszerte csaknem 30 ezer mezőgazdasági jármű torlaszolta el.

A földművesek akciójához kedden több helyen erdészek és fuvarozók is csatlakoztak.

"Nemet mondunk a zöld megállapodásra, az ukrán termékek behozatalára és az állattenyésztés korlátozására" - nyilatkozott a Polsat News televíziónak Slawomir Izdebski, az OPZZ szakszervezet agrártagozatának elnöke. Ezzel Izdebski a tüntetők harmadik, a prémes állatok tenyésztésének fenntartásáról szóló követelésére is utalt. A prémes állatok tenyésztését korlátozó törvénytervezetet a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció terjesztette elő február elején.

Izdebski a PAP hírügynökségnek elmondta: az OPZZ azt akarja, hogy a kormány olyan nyilatkozatot továbbítson az Európai Bizottsághoz, melynek értelmében Lengyelország "teljeskörűen kihátrál a zöld megállapodásból".

A traktorokkal kivonuló gazdák teljesen megbénították a forgalmat a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz központjában, ahol a vajdasági hivatal előtt tüntetnek.

A kedd délutáni órákban a lengyel média közölte, hogy Krakkó belvárosába egy több mint négyszáz traktorból álló oszlopot vezettek be.

A lengyel gazdák a február 9-én indított, március 10-ig tartó tiltakozás keretében blokád alatt tartják az ukrán határátkelőket is. Míg eddig óránként egy-két teherszállító járművet engedtek át a határon, kedden "élesítették" a tiltakozást, és egyáltalán nem engednek át kamionokat. A személygépkocsik és a buszok forgalmát viszont nem korlátozzák.

A délkelet-lengyelországi Medykánál a tüntetők eltorlaszolták a vasúti határátkelőt is, és néhány vagonból gabonát eresztettek ki. "Két-három vagont megnyitottak, kukorica volt bennük" - nyilatkozott a Polsat News hírtévének a tiltakozás egyik résztvevője.

A Do Rzeczy lengyel konzervatív hírportál szerint az eset miatt rendőrségi vizsgálat indult. A PAP hírügynökség által idézett rendőrségi közlemény szerint kisebb mennyiségű gabonáról volt szó. Az incidenst "határozottan elítélte" Vaszil Zvarics varsói ukrán nagykövet. "Ez az ukrán gazdák munkája iránti tisztelet hiányát is jelenti az orosz agresszió körülményei között" - írta az X felületen.

A földművesek következő nagy tiltakozását jövő keddre Varsóba tervezik. Bejelentések szerint a fővárosi tüntetésen más európai országok agrárszervezeteinek képviselői is részt vesznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×