eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter távozik londoni otthonából 2022. október 24-én. Sunak előző napon bejelentette, hogy indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyében. Rishi Sunak a lehetséges pályázók közül elsőként szerezte meg az induláshoz minimálisan előírt száz alsóházi tory frakciótag támogatását. Liz Truss brit miniszterelnök október 20-án mondott le a párt vezetéséről.
Nyitókép: MTI/AP/David Cliff

Komoly pofonokat kaptak az időköziken a brit konzervatívok

Két olyan körzetben is kikapott időközi választáson a brit Konzervatív Párt, amik az utóbbi tíz évben magabiztos bástyái voltak.

Két időközi választást is tartottak csütörtökön az Egyesült Királyságban, miután két konzervatív képviselő helye üresedett meg tavaly: a konzervatív Peter Bone-t a választói hívták vissza, miután elég aláírás gyűlt össze, hogy a szexuális zaklatással és bullyinggel vádolt képviselő körzetében, a 2005 óta magabiztos Konzervatív-párti bástyának számító Wellingboroughban időközi választást írjanak ki - írja az Index.

Ezzel szemben Kingswoodban azért vált esedékessé az időközi választás, mert Chris Skidmore tory képviselő Rishi Sunak brit miniszterelnök zöldpolitikája miatt mondott le.

A legutóbbi, 2019-es választáson mindkét körzetben a toryk győztek magabiztosan; Bone a szavazatok 62,2 százalékát szerezte meg Wellingboroughban, ahogy Skidmore is a szavazatok abszolút többségét megszerezve 56,2 százalékkal győzedelmeskedett a munkáspárti jelöltekkel szemben - írja a lap.

Ám a körzetek hiába számítottak a konzervatívok bástyáinak, most a munkáspárt hatalmas fölénnyel győzte le a tory-jelölteket.

Wellingboroughban Gen Kitchen a szavazatok 45,9 százalékát kapta, míg a tory jelölt Helen Harrison mindössze 24,6 százalékot, ami a brit választások történetében a második legnagyobb különbség a szavazók preferenciái között két választás között. Harrisonra Bone 2019-es eredményéhez képest 37,6 százalékponttal kevesebben szavaztak.

Kingswoodban sem sikerült jobb eredményt elérnie a Konzervatív Párt jelöltjének: 2019-hez képest 21,3 százalékponttal kapott kevesebbet, így itt is magabiztosan győzött a Keir Starmer vezette Munkáspárt jelöltje a maga 44,9 százalékos eredményével.

Mint írják, a mostani a tizedik időközi veresége 2019 óta a hatalmon lévő Konzervatív Pártnak, ez kettővel több, mint amit 1992 és 1997 között John Majorral a kormányrúd mögött elszenvedtek.

A vereség ellenére a konzervatívok még mindig bizakodnak, hogy a vélhetően ősszel tartandó parlamenti választáson még győzhetnek.

A Sky Newsnak a párt elnökhelyettese, James Daly úgy értékelte a választási eredményeket, hogy azok „kiábrándítóak”, ugyanakkor szerinte emellett azt is mutatják, hogy a szavazók ennek ellenére nem szeretik Keir Starmer Munkáspártját. Szerinte mindkét verseny szoros volt, és úgy véli, a parlamenti választások még egyáltalán nem lefutottak.

A mostani eredményekkel egyébként újfent megnőtt az esélye, hogy a Munkáspárt a történelmi, 1997-es csapást mérheti majd a Rishi Sunak vezette torykra - írja a lap. Akkor John Major vezetésével a Konzervatív Párt összesen 159 mandátumot vesztett az 1992-es eredményekhez képest, miközben a Tony Blairrel fémjelzett Munkáspárt 132 új parlamenti helynek örülhetett.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×