eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Il-76, orosz katonai szállító repülőgép. Forrás: X / Ukrainian Front
Nyitókép: Forrás: X / Ukrainian Front

Il-76: hiába szólított fel Kijev a holttestek átadására

Oroszország többszöri felszólítás után sem adta át Ukrajnának azoknak a hadifoglyoknak a holttestét, akik a moszkvai közlés szerint az ukrán hadsereg által lelőtt katonai szállító repülőgépen veszítették életüket – jelentette ki Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője.

A szóvivő egy ukrán tévéműsorban elmondta: Kijev felszólította Moszkvát a január 24-én elhunyt ukrán hadifoglyok holttesteinek átadására, de az oroszok nem tettek eleget a kérésüknek.

Újfent nemzetközi vizsgálat indítását sürgette a repülőgép-szerencsétlenség ügyében, hogy világossá váljon: a katonai szállító repülőgépen fegyvereket vagy utasokat szállítottak-e a személyzeten kívül.

Juszov megjegyezte, hogy a január 31-i hadifogolycsere keretében hazatértek olyan ukrán foglyok, akiket január 24-én kellett volna kicserélni.

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja a repülőgép-szerencsétlenség ügyében. Az orosz vezetés saját állampolgárai meggyilkolásával vádolja Kijevet, míg az ukrán hírszerzés kétségbe vonja, hogy voltak-e egyáltalán ukrán hadifoglyok a gépen.

Kijev nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy hadserege lőtte volna le az Il-76-os repülőgépet.

Oroszország állítása, amely szerint a katasztrófában 65 ukrán hadifogoly vesztette életét, szintén nem ellenőrizhető független forrásokból.

Ukrán tisztviselők szavai szerint a katasztrófa előtt Moszkva nem kért Kijevtől fegyvernyugvást a tervezett fogolycsere térségében a kérdéses időszakra, mint ahogyan azt korábban rendszeresen megtette.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pénteken a RIA Novosztyi hírportálnak azt mondta, hogy a Kreml nem kapott a holttestek átadására vonatkozó ukrán kérést.

Az elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak azt állította, a nyugati országok nem hajlandók részt venni az Il-76-os lelövésének nemzetközi vizsgálatában, mert attól félnek, hogy kiderülne az érintettségük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×