eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Il-76, orosz szállítógép, Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Szakértő: lehet, hogy mégis fegyvereket szállított a Belgorod közelében lelőtt orosz Il-76-os

Az interneten a repülőgépek mozgását figyelő egyik portál érdekes következtetésekre jutott.

A nyílt forrásokat használó, független Oryx csapattal is együttműködő Cloooud portál kiderítette a szerencsétlenül járt gép lajstromszámát. Ezután végig böngészte a nyilvános adatbázisokban a RA-78830 jelzésű orosz Il-76-os útvonalait.

Kiderült, hogy a gépet január 23-án, Örményország felett észlelték, amint éppen Irán felé repült. Nem sokkal a határ átlépését követően a gép eltűnt és csak egy nappal később bukkant fel újra. Akkor a Vörös-tenger érintésével, előbb az egyiptomi légteret használta, majd rövid időre leszállt a polgárháború sújtotta Szíriában. Innen indult tovább Oroszország felé. Belgorod közelében újból leszállt, ahonnan némi tartózkodást követően, az ország belseje felé repült. Nem sokkal később a Belgorodtól észak-keletre lévő, Jablonovo körzetében lezuhant.

Abból, hogy az Il-76-os a katasztrófa előtt Iránban járt, a portál arra következtet, hogy ott minden bizonnyal fegyverekkel pakolhatták meg. Ezekből valamennyit Szíriában kirakták, majd onnan, a rakomány többi részét, az ukrán front közelében lévő Belgorodba vitte. Az X-ne megjelent értesülések szerint a gép rakétákat hozhatott Iránból, amelyeket az oroszok Harkiv közelében akarnak bevetni.

Több portál azt is észrevette, hogy a közvetlenül a katasztrófa után készült videón, csak a gép roncsai láthatók, de nyoma sincs az állítólagos ukrán hadifoglyok holttesteinek. Ebből arra következtetnek: nem igaz az az orosz állítás, hogy a gép hadifoglyokat vitt volna Ukrajnába, hiszen éppen ellenkező irányba tartott - méghozzá üresen - amikor feltehetően lelőtték

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×