eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Il-76, orosz katonai szállító repülőgép. Forrás: X / Ukrainian Front
Nyitókép: Forrás: X / Ukrainian Front

Több tucat hadifogollyal a fedélzetén lezuhant egy orosz szállítórepülőgép - Moszkva az ukránokat vádolja

Az Il-76-os az ukrán határhoz közeli belgorod-i régióban járt szerencsétlenül.

Lezuhant az orosz légierő egyik Il-76-os szállító-repülőgépe. Úgy tudni, hogy a fedélzetén tartózkodó 65 hadifogoly és a hat fős személyzet, valamint három fogolykísérő közül senki sem élte túl a katasztrófát. A gép a belgorod-i régióban járt szerencsétlenül. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hadifoglyokat fogolycserére szállították.

Az alábbi videó közvetlenül a becsapódás előtt készült. A gép ezen már erősen balra dőlve, meredeken, orral lefelé zuhan a föld felé és jól látható, amint egy jókora darabja leszakad róla.

Mivel Oroszországnak ebben körzetében már több ukrán diverzáns akció történt, nem zárható ki, hogy a gép támadás következtében veszett oda. Az Ukrainska Pravda in English portál azt állítja, hogy az Il-76-os rakétákat szállított egy Harkiv környékén települt, orosz Sz-300 légvédelmi üteg számára és a gép vesztét ukrán katonák okozták.

Az ugyancsak az X-en publikáló, NEXTA viszont moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva azt közölte: a 27 millió dolláros gépen ukrán hadifoglyok voltak. Kijevből egyelőre nem érkezett hivatalos reagálás az orosz szállítógép katasztrófájával kapcsolatban.

Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke később azt közölte, hogy három nyugati gyártmányú rakéta találta el a repülőgépet. Kartapolov a Vesztyi FM orosz hírrádió beszámolója szerint azt hangoztatta, hogy a vizsgálatnak még meg kell állapítania, hogy a gépet amerikai Patriot vagy német IRIS-Ts rakéták semmisítették-e meg.

Kartapolov hozzátette, hogy a lelőtt repülőgép mögött haladt egy másik Il-76-os is, a fedélzetén további mintegy 80 ukrán hadifogollyal, de azt a gépet sikerült visszafordítani.

„Ukrajna vezetése tökéletesen tisztában volt az előkészületben lévő cserével, tájékoztatást kapott róla, hogy a foglyokat hogyan fogják szállítani”

– mondta.

Vjacseszlav Vologyin az orosz parlament elnök elrendelte az amerikai Kongresszushoz és a német Bundestaghoz intézendő felhívás megszövegezését, annak érdekében, hogy a képviselők ráébredjenek, kiket finanszíroznak.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×