eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Republic of Bashkortostan, Ufa city in winter: Chernikovka, 3 building of USPTU. Aerial view.
Nyitókép: Evgeniy Romanov/getty images

Folyamatosak a tüntetések az oroszországi Baskíriában

Pénteken ismét több százan tüntettek az Oroszországi Föderációhoz tartozó Baskír Köztársaságban a régióban jól ismert Fail Alcsinov ellenzéki ökoaktivista elítélése ellen, helyi igazságügyi források szerint kilenc embert többnapos elzárásra ítéltek.

Tiltakozásokat jelentettek Bajmak városa mellett a köztársaság fővárosából, Ufából is, ahol a SOTA.Vision független orosz hírportál szerint legkevesebb hét embert vettek őrizetbe. A hatóságok az őrizetbe vételeket azzal indokolták, hogy a tüntetés engedély nélkül történt.

A mostani volt a héten a harmadik tiltakozás az ügyben, mióta a baskírföldi Bajmak bírósága január 17-én a terroristák és szélsőségesek listáján számontartott Alcsinovot négy év szabadságvesztésre ítélte nacionalista alapú gyűlöletkeltés címén.

Az aktivista a baskíriai energiaforrások kiaknázása ellen harcol, és elítélte Moszkva Ukrajna elleni háborúját. Tavaly egy önkormányzati gyűlésen az aranybányászat ellen mondott beszédében két szót használt baskír nyelven, amit a hatóságok rasszistának minősítettek.

Alcsinov azt állítja, hogy szavait rosszul fordították le oroszra.

Az ítélet kihirdetése után tömeges zavargások törtek ki, melyekért Ragyij Habirov, a köztársaság vezetője részben a hatóságokat tette felelőssé, melyek szerinte elmulasztották, hogy bemutassák a lakosságnak Alcsinov és követői "igazi arcát".

Habirov mindazonáltal "kemény megtorlást" ígért a "terroristáknak és árulóknak", és elítélte a szeparatizmust.

(A nyitóképen a Baskír Köztársaság fővárosa, Ufa téli látképe.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×