eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A 2020. november 20-án, a Biontech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott, dátum nélküli képen egy ampulla BNT162b2 elnevezésű, az új típusú koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinát tart a kezében egy ember a németországi Mainzban. Sajtóértesülések szerint ezen a napon a Biontech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat a vakcina sürgősségi jóváhagyását kérte az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelettől (FDA).
Nyitókép: MTI/Biontech SE/EPA

Gyógyszerbotrány Németországban: rendőri rajtaütés a Covid-gyógyszerek miatt

Gyógyszerészeket gyanúsít a berlini egészségügyi minisztérium azzal, hogy illegálisan értékesítettek az államtól minden térítés nélkül kapott, a Pfizer cég által előállított koronavírus elleni gyógyszereket.

Nem is kis mennyiségű gyógyszerről van szó, 2022 februárjában ugyanis a német egészségügyi minisztérium egymillió doboz Paxlovid koronavírus elleni gyógyszert vásárolt a Pfizer gyógyszeripari óriáscégtől, és ingyenesen hozzáférhetővé tette a gyógyszertárakban. Egy évvel később, 2023 elején azonban a szövetségi tárcának feltűnt, hogy egyes németországi gyógyszertárak újból nagy mennyiségű Paxlovidot rendeltek, egyes esetekben ez meghaladta az ezer dobozt.

A Karl Lauterbach által vezetett minisztérium illetékesei viszont úgy vélekedtek: nem lehetett annyi beteg, hogy egyetlen gyógyszertárban ilyen mennyiségű Paxlovid gyógyszer fogyjon. Hasonló véleményen voltak az ARD által idézett gyógyszerészeti szakértők is, akik szerint "elképzelhetetlen", hogy egyetlen gyógyszertárnak ennyi Paxlovidra lett volna szüksége. Ennek nyomán

a minisztérium feljelentést tett több olyan gyógyszertár ellen, amely különösen nagy mennyiségű Paxlovidot rendelt.

Lapértesülések szerint a minisztérium több tartományban több mint huszonöt ügyészséghez továbbított feljelentést, sőt felmerült a külföldi értékesítés gyanúja is. A legtöbb esetben a nyomozás egyelőre még folyamatban van. Bajorországban az egészségügy területén a korrupciós esetekre szakosodott ügyészség több mint hatvan rendőr közreműködésével tartott "házkutatást" tartományi gyógyszertárakban. A helyi ügyészség vezetője szerint az érintett gyógyszertárak illegálisan értékesítették a szóban forgó gyógyszert.

Hasonló vizsgálatokat végeztek több gyanúsított berlini gyógyszertárban is, az egyik állítólag 1800, egy másik több mint 1400 doboz Paxlovidot rendelt. A hatóságok szerint egyelőre nem sikerült felderíteni, hogy hová került a gyógyszer. A berlini korrupciós ügyekben a vádemelés az elkövetkező hónapokban várható.

Hasonló vizsgálatok folynak frankfurti és hamburgi gyógyszertárak, illetve tulajdonosaik ellen.

Baden-Badenben ugyanakkor már sikerült felderíteni, hogy egy helyi gyógyszertár tulajdonosa csaknem 1400 doboz Paxlovidot külföldön értékesített.

Egyes érintett gyógyszerészek azt állítják, hogy az állam által fizetett gyógyszereket a lejárati idő után egyszerűen kidobták, arra pedig nincs utasítás, hogy ezt dokumentálniuk kellene.

Az Európai Unió gyógyszeripari ügynöksége 2022 januárjában hagyta jóvá a Pfizer Paxlovid koronavírus elleni tablettáját. A gyógyszer elsősorban magas kockázatú betegek esetben alkalmazzák a súlyosabb megbetegedések kivédésére. Németország annak idején az elsők között rendelte egymillió dobozt. A Paxlovid volt az első olyan, Covid-elleni gyógyszer, amelyet a fertőzöttek szájon át szedhettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×