eur:
385.36
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák tüntetnek Münchenben 2024. január 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szilágyi Anna

A német kancellár önmérsékletre szólította fel a tüntető gazdákat

Olaf Scholz szerint egy demokráciában nincs helye az erőszakkal való fenyegetőzésnek.

"Ha a legitim tiltakozások dühkitörésbe vagy a demokratikus folyamatok és intézmények figyelmen kívül hagyásába torkollnak, azzal mindenki veszíteni fog" - figyelmeztetett szombaton közzétett videoüzenetében a kancellár.

Egy hete tartó tüntetéssorozatuk alatt a gazdák traktorokkal torlaszolták el egyes autópályák kijáratát és bejáratát, nagyméretű mezőgazdasági gépekkel vonultak fel Berlinben és más városokban, országszerte akadályozva a közlekedést.

Hétfőn gazdák ezreit várják Berlinbe, az akcióhét csúcspontjára.

"Egy demokráciában nincs helye az erőszakra való felhívásnak és a személyes fenyegetéseknek"- érvelt Olaf Scholz. Hozzátette: a mostani zavaros időkben különösen fontos az arányos fellépés és az egyensúly megtartása, minden demokratának ügyelnie kell erre.

A szövetségi kormány a dízel üzemanyagra vonatkozó, több mint hetven éve érvényben lévő adókedvezmény megszüntetését tervezi. A tiltakozók nyomására - az eredeti tervtől eltérően - nem egy lépésben, hanem fokozatosan, három év alatt kívánja meghozni az intézkedést.

A feldühödött gazdák nyomást gyakorolnak a Scholz vezette koalíciós kormányra, hogy tovább enyhítse a már módosított terveket.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×