eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ukrán katona egy megsemmisült jármű maradványai mellett a frontvonalnál a donyecki Andrijivka település közelében 2023. szeptember 16-án. Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegram-csatornáján bejelentette, hogy a Bahmut várostól 10 km-re fekvő Andrijivkát visszafoglalták az orosz erőktől, majd állítását visszavonta.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Babenko

Bendarzsevszkij Anton: az orosz emberek kezdenek elfordulni az ukrajnai történésektől

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője szerint bár Oroszországban most nem könnyű reális képet kapni a felmérések alapján az emberek véleményéről, az mégis kiderült, hogy a katonai erő döntő mivoltába vetett hit fogytán lehet az orosz lakosság körében.

A Sky News beszámolója szerint egy független orosz közvélemény-kutató szervezet, a Levada Központ közvélemény-kutatása arra jutott, hogy az orosz polgárok 76 százaléka támogatja Moszkva ukrajnai katonai műveleteit. A felmérés szerint a megkérdezettek 62 százaléka érzi úgy, hogy az invázió jól halad, miközben csak 21 százaléka érzi azt, hogy Oroszország szempontjából meglehetősen rosszul áll. A válaszadók kétharmada szerint Oroszország egésze jó irányba halad.

Bendarzsevszkij Anton szerint óvatosan kell fogadni az ilyen felméréseket. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója, a posztszovjet térség szakértője úgy véli, az orosz lakosság többsége az ukrajnai konfliktus békés rendezését szeretné.

"Összetett a kérdés, nagyon nem mindegy, hogy hogyan teszik fel. Oroszország nem egy mintademokrácia, és ez a helyzet csak súlyosbodott 2020 és 2022-ben, a háború megindítása után is. Az összes kormánykritikus médiumot betiltották, és olyan rendeleteket és törvényeket vezettek be, amelyek alapján bárki, aki olyan tartalmat oszt meg bárhol, amely ellentétes a hivatalos kormánynarratívával a háborúval kapcsolatban, az akár 10-15 év börtönt is kaphat" - mutatott rá.

Ezek alapján számos valódi ítélet is született, egy példát is hozott egy csütörtökiről: x-es (akkori nevén twitteres) vagy telegramos - az orosz "Twitter" - megosztásokért is börtön járt, nemrég pedig

7 évet kapott egy civil aktivista, mert tavaly egy boltban néhány árcédulát kicserélt, és a cédula mellé pacifista szövegeket írt fel.

"Ilyen körülmények között ha bárkit megkérdeznek a közvélemény-kutatók, hogy támogatja-e az orosz hadsereg műveleteit Ukrajnában, akkor nehéz azt mondania, hogy nem támogatja. A választók túlnyomó többsége azt fogja mondani, hogy persze, hiszen politikai és biztonsági kockázatot látnak benne, ki tudja, milyen célból kérdezik meg a felmérések során és annak milyen következménye lehet a magánéletben vagy a munkahelyen."

De akkor honnan lehet valós információkhoz jutni? Bendarzsevszkij Anton szerint a közvélemény-kutatók kezében vannak olyan eszközök, amelyek segítségével összetettebb képeket lehet kapni.

"Úgynevezett rávezető kérdések, amelyek alapján a válaszadó nem sejt semmi rosszat, nem tudja, hogy a kormány egy adott kérdésben mit gondolhat. Például van egy olyan kérdés a Levada havi hangulatfelmérésében, hogy milyen rendezést szeretne a válaszadó az Ukrajnában zajló műveletekkel kapcsolatban, hogyan kellene lezárni. Tavaly tavasszal, nyáron erre a kérdésre úgy válaszoltak, hogy Oroszország katonai erővel tudja elérni a céljait. Ám azóta ez változni kezdett, és idén tavasz óta már meg is fordult a helyzet: a válaszadók több mint 50 százaléka azt mondja, hogy békés rendezés szükséges, Oroszországnak tárgyalnia kell a műveletet lezáró további feltételekről. Ez nagyon jól mutatja, hogy

az orosz lakosság is alapvetően belefáradt ebbe a konfliktusba, nem lát kiutat, csak patthelyzetet, és nem katonai, hanem békés megoldást vár"

- ecsetelte.

Egy másik kérdéssel arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire követik az emberek napi szinten a háború eseményeit.

"Az ezekre a kérdésekre adott válaszok azt mutatják, hogy folyamatosan csökken a figyelem, az orosz lakosságot egyre kevésbé érdekli, ami a fronton történik, miközben orosz katonák halnak meg. Szeptemberben a lakosság alig harmada nevezte meg a legfontosabb események között az Ukrajnában folyó harcokat. A top 5 események közé nem került be" - húzta alá Bendarzsevszkij Anton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×