eur:
379.06
usd:
348.61
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Ukrán katona egy megsemmisült jármű maradványai mellett a frontvonalnál a donyecki Andrijivka település közelében 2023. szeptember 16-án. Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegram-csatornáján bejelentette, hogy a Bahmut várostól 10 km-re fekvő Andrijivkát visszafoglalták az orosz erőktől, majd állítását visszavonta.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Babenko

Bendarzsevszkij Anton: az orosz emberek kezdenek elfordulni az ukrajnai történésektől

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője szerint bár Oroszországban most nem könnyű reális képet kapni a felmérések alapján az emberek véleményéről, az mégis kiderült, hogy a katonai erő döntő mivoltába vetett hit fogytán lehet az orosz lakosság körében.

A Sky News beszámolója szerint egy független orosz közvélemény-kutató szervezet, a Levada Központ közvélemény-kutatása arra jutott, hogy az orosz polgárok 76 százaléka támogatja Moszkva ukrajnai katonai műveleteit. A felmérés szerint a megkérdezettek 62 százaléka érzi úgy, hogy az invázió jól halad, miközben csak 21 százaléka érzi azt, hogy Oroszország szempontjából meglehetősen rosszul áll. A válaszadók kétharmada szerint Oroszország egésze jó irányba halad.

Bendarzsevszkij Anton szerint óvatosan kell fogadni az ilyen felméréseket. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója, a posztszovjet térség szakértője úgy véli, az orosz lakosság többsége az ukrajnai konfliktus békés rendezését szeretné.

"Összetett a kérdés, nagyon nem mindegy, hogy hogyan teszik fel. Oroszország nem egy mintademokrácia, és ez a helyzet csak súlyosbodott 2020 és 2022-ben, a háború megindítása után is. Az összes kormánykritikus médiumot betiltották, és olyan rendeleteket és törvényeket vezettek be, amelyek alapján bárki, aki olyan tartalmat oszt meg bárhol, amely ellentétes a hivatalos kormánynarratívával a háborúval kapcsolatban, az akár 10-15 év börtönt is kaphat" - mutatott rá.

Ezek alapján számos valódi ítélet is született, egy példát is hozott egy csütörtökiről: x-es (akkori nevén twitteres) vagy telegramos - az orosz "Twitter" - megosztásokért is börtön járt, nemrég pedig

7 évet kapott egy civil aktivista, mert tavaly egy boltban néhány árcédulát kicserélt, és a cédula mellé pacifista szövegeket írt fel.

"Ilyen körülmények között ha bárkit megkérdeznek a közvélemény-kutatók, hogy támogatja-e az orosz hadsereg műveleteit Ukrajnában, akkor nehéz azt mondania, hogy nem támogatja. A választók túlnyomó többsége azt fogja mondani, hogy persze, hiszen politikai és biztonsági kockázatot látnak benne, ki tudja, milyen célból kérdezik meg a felmérések során és annak milyen következménye lehet a magánéletben vagy a munkahelyen."

De akkor honnan lehet valós információkhoz jutni? Bendarzsevszkij Anton szerint a közvélemény-kutatók kezében vannak olyan eszközök, amelyek segítségével összetettebb képeket lehet kapni.

"Úgynevezett rávezető kérdések, amelyek alapján a válaszadó nem sejt semmi rosszat, nem tudja, hogy a kormány egy adott kérdésben mit gondolhat. Például van egy olyan kérdés a Levada havi hangulatfelmérésében, hogy milyen rendezést szeretne a válaszadó az Ukrajnában zajló műveletekkel kapcsolatban, hogyan kellene lezárni. Tavaly tavasszal, nyáron erre a kérdésre úgy válaszoltak, hogy Oroszország katonai erővel tudja elérni a céljait. Ám azóta ez változni kezdett, és idén tavasz óta már meg is fordult a helyzet: a válaszadók több mint 50 százaléka azt mondja, hogy békés rendezés szükséges, Oroszországnak tárgyalnia kell a műveletet lezáró további feltételekről. Ez nagyon jól mutatja, hogy

az orosz lakosság is alapvetően belefáradt ebbe a konfliktusba, nem lát kiutat, csak patthelyzetet, és nem katonai, hanem békés megoldást vár"

- ecsetelte.

Egy másik kérdéssel arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire követik az emberek napi szinten a háború eseményeit.

"Az ezekre a kérdésekre adott válaszok azt mutatják, hogy folyamatosan csökken a figyelem, az orosz lakosságot egyre kevésbé érdekli, ami a fronton történik, miközben orosz katonák halnak meg. Szeptemberben a lakosság alig harmada nevezte meg a legfontosabb események között az Ukrajnában folyó harcokat. A top 5 események közé nem került be" - húzta alá Bendarzsevszkij Anton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Abban bízunk, hogy a nehezén talán már túl vagyunk, de azért még nem engedhetjük el a gazdaság és a hazai ingatlanpiac válságos, recessziós állapotáról szóló jelzőket. Az optimistábbak már 2024 második felében a kilábalást látják, de jelenleg továbbra is igaz, hogy limitált a befektetési tranzakciót, az üresedési ráta emelkedik, és olyan „villámcsapásokra” is gyorsan kell reagálnunk az irodapiacon, mint a mesterséges intelligencia hozta esetleges munkaerő-leépítés egyes szektorokban. Egy év telt el és rengeteg piaci mozgás indult el azóta, hogy Mazsaroff Kata visszatért a Colliers Magyarországhoz, mint a cég első magyar és első női vezetője. Mindenről is kérdeztük, ami most az iroda-, vagy a munkaerőpiacon fejtörést okozhat egy vezetőnek, egy tanácsadónak, egy ingatlanfejlesztőnek vagy akármelyik sokat látott ingatlanpiaci szakértőnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×