eur:
395.06
usd:
368.71
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Izraeli katona, fején a micnefet elnevezésű sisakborítással. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Különleges fejfedőben harcolnak az izraeliek, az életük múlik ezen

Az izraeli hadseregben furcsa fityulát viselnek a katonák a rohamsisakjukon.

Bizonyára sokaknak feltűnt már, hogy az izraeli katonák a sisakjukon egy furcsa kiegészítőt viselnek. A nem különösebben katonásnak tűnő jókora fityula azonban sokszor életet menthet.

A sisakborítást héberül micnefetnek, vagyis fejkendőnek nevezik, és a rejtőzködésben segíti a katonát. Az izraeliek ugyanis rájöttek arra, hogy bármilyen jól bele is olvad egy katona a környezetébe, a sisak szabályos gömbölyű formája nagyon elütő. Sem a természetes, sem az épített környezetben nem található hasonló. Ezért a jobb álcázás érdekében valahogy el kell torzítani a sisak gömbölyűségét.

Erre szolgál a micnefet, ami egy könnyű lyukacsos anyagból készül. Ráadásul a külső és a belső oldalán más-más kamuflázs minta van, így több, különböző környezetben is jól használható. Például egy erdős, fás területről a városba érkező katona gyorsan tud alkalmazkodni az új körülményekhez.

Izraeli katonák a sisakjukon a micnefet álcázó borítással.
Izraeli katonák a sisakjukon a micnefet álcázó borítással.

A micnefet arra is jó, hogy bizonyos mértékig árnyékolja a katonát, illetve megakadályozza, hogy a sisak a napon túlságosan felmelegedjen. Abban is segíthet, hogy a fejvédőn nehogy véletlenül visszatükröződjön a napfény, amikor a sisak külseje nedves lesz. Ugyanis a mesterlövészek éppen az ilyen apró villanásokat keresik a puskájuk távcsövében.

Az Izraelben már évtizedek óta használt felszerelést érdekes módon eddig csak néhány arab milícia vette át, de ők az egyenruha vastagabb anyagából készítik a sisak borítását. Más hadsereg egyelőre még nem figyelt fel erre a hasznosnak tűnő kiegészítőre.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×