eur:
390.69
usd:
366.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Close up view of a solider holding an L85A2 british assault rifle on a military training exercise in a rural location.
Nyitókép: Alex Walker/Getty Images

Véres csatatérré vált egy berlini városnegyed: "Neuköllnt változtassuk Gázává"

Berlin Neukölln negyedében csütörtökre virradó éjszaka minden korábbinál hevesebb palesztinbarát és Izrael-ellenes tüntetést tartottak a Hamász hívei. A kivezényelt rendőrök könnygázt és vízágyukat vetettek be, többen közülük a tüntetők támadásai nyomán megsebesültek.

Az iszlamista palesztin terrorszervezet, a Hamász és Izrael háborúja a német fővárost is egyre erősebben sújtja: Neuköllnben és a másik, többnyire bevándorlók által lakott berlini városnegyedben, Kreuzbergben, valamint a főváros legfőbb nevezetességének számító Brandenburgi kapunál az Izrael ellen október 7-én indított terrortámadás óta szinte mindennapossá váltak a Hamászt támogató tüntetések. Az elmúlt napok azonban azt is bizonyították, hogy a hatósági tiltás és a rendőri fellépés ellenére a tüntetők egyre durvábbá váltak.

Általuk emelt barikádokat gyújtottak fel, a rendőröket kövekkel és üvegpalackokkal dobálták meg, autókat gyújtottak és borítottak fel, és különböző pirotechnikai eszközöket is bevetettek.

Immár a második egymást követő éjszaka volt súlyos rendbontás a Neukölln negyedében. "Neuköllnt változtassuk Gázává" – állt a tüntetők transzparensein, és helyszíni beszámolók szerint ezt tükrözte erőszakosságuk is, valamint a többórás összecsapás mérlege is. Több rendőr megsebesült, ugyanakkor mintegy száz tüntetőt őrizetbe vettek.

A tüntetést – akárcsak az elmúlt napokban – előzetesen nem jelentették be.

A rendőrszakszervezet (GdP) nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy az egyre gyakoribb antiszemita, illetve a Hamászt támogató, palesztinbarát tüntetőkkel szemben minden korábbinál határozottabb fellépés szükséges. "Az erőszakot alkalmazókkal szemben minél gyors bírósági eljárásra, illetve ítéletekre van szükség" – mondta Jochen Kopelke, a szakszervezet elnöke utalt arra is, hogy a tüntetők immár a berlini zsidó közösség létesítményeit sem kímélik. A rendőrség minden erejével védi a szóban forgó létesítményeket és embereket.

Az elmúlt napok azonban azt bizonyították, hogy ehhez a rendőri állomány, illetve a rendelkezésre álló eszköztár növelésére van szükség

– jelentette ki. Fellépésükhöz azonban elengedhetetlen a a politika, illetve a lakosság támogatása – hangsúlyozta a rendőri szakszervezet vezetője.

A megmozdulást a magát bebörtönzött palesztinok szolidaritási hálózataként jellemző Samidoun egyesület szervezte. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) által szélsőbaloldaliként nyilvántartott egyesületet a közeljövőben betiltják, ezt Olaf Scholz kancellár jelentette be a napokban a szövetségi parlamentben, visszataszítónak nevezve a szervezet Izrael-ellenes, antiszemita és az Izraelre rátámadó Hamászt dicsőítő berlini megmozdulásait.

A palesztin szélsőséges iszlamista szervezet nagyszabású támadásának kezdete, október 7. óta Németország számos nagyvárosában szinte napi rendszerességgel tartanak palesztinpárti tüntetéseket, amelyeken gyakorta történnek Izrael-ellenes és antiszemita megnyilvánulások, és több demonstráció torkollt már összecsapásba a rendőrséggel.

Más atrocitások is érik a németországi zsidó közösséget, így például Berlinben legkevesebb hét lakóépületre Dávid-csillagot mázoltak, és kedd éjjel ismeretlenek két Molotov-koktélt hajítottak egy épület felé, amelyben zsidó intézmények működnek. A közösségi ház előtt, a járdán keletkezett tüzet az épület őrzésével foglalkozó biztonsági szolgálat egy munkatársa eloltotta, anyagi kár nem keletkezett. Az országos politika számos vezető személyisége elítélte az eseteket és az antiszemitizmus erősödésére figyelmeztetett.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×