eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Izraeli páncélozott csapatszállító járművek a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. október 15-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol több mint 1300 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 2300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Ohad Zwigenberg

Percről percre a háborúról - Egyiptom átengedi a segélyeket

Joe Biden "stratégiai jelentőségű" látogatást tett Izraelben. A konfliktus kiéleződéséről tárgyalt Vlagyimir Putyin és Benjamin Netanjahu. Leszavazta az ENSZ BT az orosz javaslatot. Izrael közölte: "Ez hosszú háború lesz, és magas lesz az ára, de győzni fogunk." Újabb videókat tett közzé az izraeli hadsereg a Hamász támadásáról. Irán egyre súlyosabb fenyegetéseket tesz.

2023.10.19. 07:36

Gázai alagutak: ezért készül a föld alatti harcra a világ minden komoly hadserege

A Gáza elleni küszöbönálló izraeli szárazföldi offenzíva és az alagútrendszereiben meghúzódó Hamászról szóló hírek ráirányították a figyelmet a föld alatti hadviselésre. Ez lesz ugyanis a jövő harcmezője, és emiatt több hadsereg már készül rá.

2023.10.19. 07:36

Joe Biden támogatja Izraelt, és segélyeket sürgetett a gázai civileknek

Joe Biden amerikai elnök támogatásáról biztosította szerdán Izraelt, és humanitárius segélyeket sürgetett a gázai civileknek egynapos izraeli látogatásának végén mondott beszédében.

2023.10.19. 07:36

A brit kormányfő is közvetíteni akar a Közel-keleti válság rendezésében

Londonban bejelentették, hogy Rishi Sunak először Izraelbe utazik, ahol találkozik Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Jichák Hercog államelnökkel, majd a közel-keleti térség más fővárosait is felkeresi.

2023.10.19. 07:36

Rostoványi Zsolt: a Hamász felszámolása sem oldja meg az évtizedes palesztin kérdést

Palesztina és Izrael történelméről, a terület fölötti rendelkezés kérdéséről, a megoldás és a tartós béke lehetőségeiről is beszélt a palesztin–izraeli konfliktus kapcsán Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő, a budapesti Corvinus Egyetem emeritus rektora az InfoRádió Aréna című műsorában.

2023.10.17. 21:35

Védeni a civil lakosságot!

A civil lakosságot mindenütt és minden körülmények között védeni kell, a gázai kórház ellen kedden elkövetett támadás a helyzet drámai súlyosságára hívja fel a figyelmet - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az izraeli-palesztin konfliktus nyomán kialakult helyzet miatt összehívott rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően kedden. Charles Michel a videókonferencia formájában tartott tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: bármilyen polgári infrastruktúra elleni támadás ellentmond a nemzetközi jog tiszteletben tartásának. "A civilek elleni támadás nincs összhangban a nemzetközi joggal" - fogalmazott az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke. (MTI)

2023.10.17. 21:20

Sportolók a halottak között

Tizenhét izraeli sportoló is életét vesztette a Hamász iszlamista szervezet összehangolt támadásában - közölte kedden Jael Arad, az Izraeli Olimpiai Bizottság (IOB) elnöke a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Mumbaiban tartott közgyűlésén az ARD német közszolgálati televíziónak. Az egykori cselgáncs olimpiai bajnok egyben aggodalmát fejezte ki az izraeli sportolók biztonsága miatt a mérkőzéseken. Azt mondta, az izraeli élsportolókat jelenleg a Tel-Avivtól északra lévő Netanjában található izraeli Testnevelési Főiskolában (Wingate intézet) helyezték el. "Számukra a sport a legfontosabb, de egy emberi élet még ennél is fontosabb" - húzta alá Arad. "Most arról kell gondoskodnunk, hogy az atlétáknak ne kelljen az életüket félteniük" - mondta az IOB elnöke hozzátéve, hogy ezért jelenleg nem engedik őket külföldi versenyekre. "Ez nagyon megviseli őket, tíz hónappal az olimpiai játékok előtt a részvételért járó pontokról van szó" - mondta az 56 éves Arad. "De jelenleg az izraeliek nincsenek biztonságban kint a nagyvilágban" - fűzte hozzá. Izrael legfőbb sport illetékese mégis arra számít, hogy hazája mintegy 90 sportolója részt tud majd venni a 2024-es párizsi olimpián. A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint csaknem kétszáz embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már elérte a háromezret, a sebesülteké pedig a 12 500-at. A Ciszjordániában kialakult összecsapásokban 61 palesztin halt meg és 1250-en sebesültek meg. (MTI)

2023.10.17. 20:38

Százak haltak meg egy gázai kórház bombázásában

Izrael vizsgálja azt a jelentést, mely szerint az izraeli hadsereg légitámadása okozta volna a tömegkatasztrófát.

2023.10.17. 20:37

Iskolatámadás

Legkevesebb hat halálos áldozata és több tucatnyi sebesültje van az ENSZ egyik gázai iskoláját ért légitámadásnak - közölte kedden az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA). Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa arról tájékoztatott, hogy az al-Maghazi menekülttáborban található iskolájukat érte találat az övezet központi részén. A támadásban több tucatnyian megsebesültek, köztük a szervezet személyzetének tagjai is, az iskolában pedig súlyos szerkezeti kár keletkezett. Hozzátette: a sérültek száma valószínűleg emelkedni fog. A főbiztos felháborítónak nevezte az iskola elleni támadást, mert az meglátása szerint jól mutatja, mennyire nem veszik figyelembe a civil lakosság megkímélésének kötelezettségét. "Gázában már nincs biztonságos hely, még az UNRWA-létesítmények sem azok" - szögezte le. A szervezet közlése szerint az eltalált iskolában legalább négyezer ember keresett menedéket.

2023.10.17. 20:12

Németország Izrael mellett

Németország elkötelezett Izrael biztonsága és léte mellett - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár keddi tel-avivi látogatásán, amelyet szolidaritásból tett a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen indított támadása miatt. Scholzot Izraelben először Eli Kohen külügyminiszter köszöntötte a Ben Gurion-repülőtéren, megköszönte Scholz látogatását és szolidaritását Izraellel. Később a német kancellár megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és ennek végén közös nyilatkozatot adtak az újságíróknak. Scholz kijelentette, hogy hazája - a holokauszt miatti felelőssége miatt is - mindig a zsidó állam mellett fog állni. "Ahogy a múlt héten a Bundestagban mondtam, nehéz időkben Németország csak egy helyre állhat, Izrael mellé" - hangoztatta Scholz. "Nagyon fontos elmondani ezt ma itt, ezekben az Izrael számára nehéz időkben: Németország történelme és a holokausztért viselt felelőssége megkívánja, hogy segítsünk fenntartani Izrael biztonságát és létét" - jelentette ki a német kancellár. Benjámin Netanjahu szerint a Hamász október 7-i támadása "a zsidók ellen elkövetett legsúlyosabb bűntény a holokauszt óta. A hamászosok az új nácik, a Hamász az Iszlám Állam (nevű dzsihadista szervezet), és bizonyos esetekben rosszabb, mint a nácik" - mondta az izraeli kormányfő, és figyelmeztetett, hogy ha az ilyen atrocitásokat "most nem állítják meg, akkor ezek nagyon hamar elérnek önökhöz is". (MTI)

2023.10.17. 19:07

Kiberháború

Az izraeli háborút kihasználva lendültek akcióba internetes csalók, egyik fő célpontjuk pedig Románia - közölte az Agerpres hírügynökség kedden a bukaresti székhelyű Bitdefender kiberbiztonsági cégre hivatkozva. "A több ezer áldozat és a humanitárius segítség iránti valós igény ellenére a kiberbűnözők gátlástalanul folytatják támadásaikat, áldozatoknak és hamis jótékonysági szervezetek képviselőinek adva ki magukat. A szélhámos üzenetek - hasonlóan azokhoz, amelyeket az ukrajnai háború esetében észleltek a Bitdefender szakemberei - kriptovaluták adományozására és díjak előzetes kifizetésére biztatnak" - idézte az Agerpres a cég közleményét. A megtévesztő üzenetekkel a szélhámosok október 13-án kezdték elárasztani a virtuális teret, főleg e-mailek formájában. A legtöbb üzenettel (27 százalék) oroszországi internetfelhasználókat céloztak meg. A hamis segélykérések 15 százaléka Svédországba, 10 százaléka pedig Romániába irányult. "A biztonság megőrzésének és a valós segítségnyújtásnak a legjobb módja az, ha az adományozók közismert jótékonysági szervezethez fordulnak. Azok ellenben, amelyek kriptovaluták adományozását és banki átutalásokat kérik, veszélyt jelentenek és mindenképp kerülendők" - figyelmeztetnek a szakemberek. A Bitdefender egy 2001-ben alapított romániai kiberbiztonsági és vírusirtó szoftvereket gyártó cég. A vállalat, amelynek szolgáltatásai 170-nél több országban elérhetőek, tavaly óta a Forma-1-es Ferrari istálló kiberbiztonsági partnere. (MTI)

2023.10.17. 16:13

Utalt Izraelre

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében vállalta magára előzetesen egy felvételen a tettét az észak-franciaországi Arrasban négy nappal ezelőtt történt késes merénylet elkövetője, és "nagyon mellékesen utalt az Izrael és a Hamász közötti konfliktusra is, mielőtt akcióba lépett" - közölték igazságügyi források.

A támadást, amelyben további hárman megsérültek, egy 20 éves csecsen származású orosz állampolgár, Mohamed Moguskov követte el, aki iszlamista nézetei miatt szerepelt az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásában, s állandó megfigyelés alatt állt.

A férfi péntek délelőtt késsel felfegyverkezve jelent meg annál a gimnáziumnál, amelynek korábban tanulója volt, s halálosan megkéselte Dominique Bernard franciatanárt, majd három másik embert megsebesített, mielőtt a rendőrök egy elektromos sokkolópisztollyal ártalmatlanították.

A támadó a merénylet előtt készített videóban az Iszlám Államra hivatkozott, de őrizetbe vétele óta nem adott magyarázatot a tettére a rendőrség szerint.

2023.10.17. 16:11

A kormány után Budapest is nemet mond a terrorizmust támogató demonstáriókra

Erről posztolt a Facebookon Karácsony Gergely.

2023.10.17. 15:30

Gladden Pappin: Izrael állam létét kérdőjelezte meg az október 7-i támadás – exkluzív interjú

Az izraeli társadalom biztonságban érezte magát, a Hamász támadásához hasonlót elképzelni sem tudtak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet elnöke.

2023.10.17. 14:24

Hollandia segít

A holland kormány további 10 millió eurót (mintegy négymilliárd forint) ad a gázai lakosok humanitárius megsegítésére.

Az NL Times című angol nyelvű holland napilap beszámolója szerint a támogatást többek között az ENSZ-en és a Vörös Félhold nevű segélyszervezeten keresztül juttatja el Hollandia.

Hollandia a támogatást gyógyszerre, élelmiszerre és ivóvízre szánja. (MTI)

2023.10.17. 13:39

Nincs vége a keresésnek, sokan hiányoznak

Önkéntesek még mindig holttesteket keresnek annak a fesztiválnak a környékén, ahol a Hamász fegyveresei Izraelbe behatolva rengeteg embert megöltek. Nem egyezik ugyanis az eltűnt személyek és a megtalált holttestek száma. A Nova helyszíne körüli mezőket járva megpróbálják ellenőrizni, hogy valaki megsérült-e, esetleg megszökött és elrejtőzhetett-e a támadók elől, vagy meghalt és még nem találták meg.

Több mint 1400 eltűntről tudunk, de csak mintegy 1100 ember holttestét találtuk meg - mondta Meir Barel, az egyik önkéntes a BBC tudósítójának.

2023.10.17. 13:29

Kiderült, a Gázai övezetben mennyi magyarral van kapcsolatban a külügy

A bevándorlás a konfliktusok behozatalát jelenti, Brüsszel mégis azt tervezi, hogyan hozzák be a migránsokat - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

2023.10.17. 13:05

Így "célozza" támadásait Izrael a Gázai övezetben

Ha "zöldre" vált egy régió, akkor lőnek.

2023.10.17. 12:58

Váratlanul hosszan tárgyalt Blinken és Netanjahu

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök több mint hat órán át tárgyalt a Gázai övezetben kialakult humanitárius krízisről hétfő éjjel. A váratlanul hosszú, kedd hajnalba nyúló találkozó során Blinkennek és Netanjahunak légiriadó miatt öt percre bunkerben kellett menedéket keresnie - mondta Matthew Miller, amerikai külügyi szóvívő.

Blinken a találkozót megelőző négy napban hat arab országot látogatott meg diplomáciai útja során. Blinken megoldást keres arra, hogy elkerüljék az izraeli-palesztin konfliktus kiszélesedését.

"Ez hosszú háború lesz, és magas lesz az ára, de győzni fogunk Izraelért és a zsidóságért, továbbá az értékekért, amelyekben minkét ország hisz"

- közölte Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, miután találkozott Blinkennel. (MTI)

2023.10.17. 12:54

Jordánia: nem jöhet több menekült

A Gázai övezet lakossága is a Hamász áldozata, és a szélsőséges iszlamista szervezetnek nincs joga a palesztinok nevében fellépni - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben II. Abdalláh jordániai királlyal folytatott megbeszélése után. A kancellár hangsúlyozta, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni a palesztinok és a Hamász közé, és mindent meg kell tenni a terroristák által a Gázai övezetben "élő pajzsként" használt lakosság szenvedésének enyhítéséért. Ezért gondoskodni kell arról, hogy bejussanak az övezetbe a humanitárius segélyszállítmányok, az emberek ellátásához szükséges élelmiszer, víz és gyógyszerek.

A Hamász Izrael elleni támadásának nemzetközi összefüggéseiről kiemelte: nyomatékosan felszólítja a Hezbollah libanoni fegyveres szervezetet és Iránt, hogy ne avatkozzanak be a konfliktusba. A német kormány a szövetségeseivel együtt teljes erővel igyekszik elejét venni a konfliktus kiszélesedésének - mondta.

II. Abdalláh kijelentette, hogy nem érkezhet több menekült Jordániába és Egyiptomba. A helyzetet a Gázai övezetben és Ciszjordániában kell rendezni,

és nem szabad más országokat terhelni vele - mondta az Izraellel szomszédos királyság uralkodója, hozzátéve: a lehető leggyorsabban "gátat kell vetni a konfliktusnak és meg kell védeni az ártatlan polgári lakosságot mindkét oldalon". Ezt is szolgálja Olaf Scholz kedden kezdődő izraeli és egyiptomi látogatása, és Jordánia is folyamatosan tárgyal, egyeztet partnereivel - mondta II. Abdalláh, közölve, hogy szerdán a hazájába látogat Joe Biden amerikai elnök. (MTI)

2023.10.17. 12:35

Videók a Hamász támadásáról

Az izraeli hadsereg olyan fényképeket és videókat mutatott be külföldi újságíróknak hétfőn, amelyek bemutatják, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet milyen kíméletlenséggel ölt meg több száz civilt és milyen akadálytalanul tudtak mozogni október 7-én indított támadásukban Izrael déli részén.

A megrázó felvételeken több civil holttestet is bemutatnak.

A felvételek közül néhányat maguk a Hamász harcosai rögzítettek és tettek közzé a közösségi médiában, másokat menekülő izraeli civilek vagy a helyszínre érkező mentők rögzítettek. A képeken az is látható, hogy

a Hamász fegyveresei milyen könnyedén, gyakorlatilag akadálytalanul mozogtak Izrael területén.

Testkamerák felvételein látszik, amint palesztin fegyveresek behatoltak egy katonai bázisra, ahol több katonát is agyonlőttek, illetve motorkerékpáros támadók autókból rángattak ki embereket, és elvették a mobiltelefonjukat. Felvételek készültek arról is, ahogyan a Hamász harcosai teherautókra tuszkolnak és erőszakkal elhurcolnak túszokat. Az izraeli hadsereg közlése szerint legalább 199 civil túszt tartanak fogva a Gázai övezetben.

"Ez nem egyszerűen egy Izrael ellen indított háború, ez az emberiesség elleni háború" - jelentette ki Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője a tájékoztatón, hozzátéve, hogy a Hamász a Gázai övezet polgári lakosságát pajzsként használja azzal a céllal, hogy a közvéleményt a maga oldalára állítsa.

"A Hamász akciójának léptéke és összehangoltsága megdöbbentett minket. Megerősített jelenlétünk volt a gázai határnál, de ez nem egyszerűen terrortámadás volt. Ez egy magas szintű művelet volt, ezért jártak ekkora sikerrel" - mondta Hagari.

A tájékoztatón kiderült, hogy a Hamász harcosai felkészültek voltak, néhányan közülük az izraeli hadsereg egyenruháját viselték, mások rendőrnek öltöztek,

és rádión kommunikáltak egymással.

Hagari elmondása szerint az izraeli hatóságok őrizetbe vettek néhány támadót, őket kihallgatják. (MTI)

2023.10.17. 12:28

Újabb üzenet Iránból: "cionista rezsim népirtása"

Ha Izrael nem hagy fel a Gázai övezet elleni támadással, senki nem lesz képes megképes megállítani a világ muszlimjait és "az ellenállás erőit" - jelentette ki kedden Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az iráni állami televízió jelentése szerint.

"Ha a cionista rezsim folytatja bűntetteit, a muszlimok és az ellenállás erői feldühödnek, és senki nem tudja majd megállítani őket" - fogalmazott az első számú iráni vezető. Hozzátette: senki ne remélje, hogy bizonyos felek, köztük akár Irán, "meg tudja akadályozni, hogy az ellenállás akcióba lépjen".

Ali Hamenei "az ellenállás tengelyére" utalt, amely informális elnevezése a zsidó állammal szemben ellenséges államoknak és szervezeteknek, amelyek közé tartozik Irán mellett például a palesztin Hamász vagy az Iránnal szövetséges libanoni síita Hezbollah.

Hamenei teheráni diákok előtt elmondott beszédében arra szólította fel Izraelt, hogy azonnal állítsa le a Gázai övezet elleni légi csapásokat.

"A világ most láthatja, hogy a cionista rezsim népirtást követ el a gázai palesztinok ellen" - mondta, és hozzátette azt is, hogy az izraeli vezetőket bíróság elé kell állítani "a palesztinokkal szemben elkövetett bűncselekményekért". (MTI)

2023.10.17. 11:51

Irán „ellenállási frontot” állított, készek beavatkozni Gázában

Az iráni külügyminiszter „megelőző akcióra" figyelmeztetett és kijelentette: nem engedik, hogy Izrael előretörjön, ha kell, „hosszú háborút vívnak az ellenséggel”.

2023.10.17. 09:24

Izrael: beszivárgó terroristákat lőtt le a hadsereg a libanoni határnál

A Gázai övezetben pedig a Hamász finanszírozására használt bankot, valamint alagutakat támadtak. Több százezer dollárt ígértek annak, aki a Gázába vitt túszok fogva tartásának helyét elmondja.

2023.10.17. 09:15

Még mindig százezrek lehetnek a Gázai övezet északi részén

"Néhány százezer palesztin" tartózkodik még Gáza északi részén – közölte az izraeli védelmi erők szóvivője, Jonathan Conricus, hozzátéve, hogy mintegy 600 000 ember menekült el a területről. A többieknek is menniük kellene, szögezte le a BBC tudósítása szerint a szóvivő.

2023.10.17. 09:12

Félmillió izraelit evakuáltak

Az izraeli hadsereg (Izraeli Védelmi Erők, IDF) szerint mintegy félmillió izraelit evakuáltak azóta, hogy a Hamász október 7-én, szombaton brutális támadást indított az ország ellen. "A Gázai övezet körüli összes közösséget kiürítették a kormány utasításai szerint. Nem akarunk civileket a harci övezet közelében" - mondta Jonathan Conricus, az IDF szóvivője egy online tájékoztatón.

A Gázai övezet környékén huszonöt, a libanoni határnál húsz izraeli települést evakuáltak a hatóságok a civilek védelmében.

A BBC azt írta, az 500 000, lakóhelyét elhagyni kényszerült izraeli között az ország libanoni északi határa körüli közösségek is vannak, mivel a feszültség egy másik militáns csoporttal, a Hezbollah-hal szemben is növekszik. A Hezbollah hétvégi rakétatámadásaiban egy izraeli civil és egy katona vesztette életét.

2023.10.17. 09:01

Amerikai tábornok Izraelben

Izraelbe érkezett előre be nem jelentett látogatásra Michael Kurilla amerikai tábornok, az Egyesült Államok közel-keleti műveletekért felelős Középső Parancsnokságának (CENTCOM) vezetője. "Azért vagyok itt, hogy Izrael rendelkezzen mindennel, amire szüksége van önmaga megvédéséhez, és különösen annak elkerülésére fókuszálok, hogy kiterjesszék a konfliktust" - mondta Kurilla a CENTCOM közleményében Iránra és a Teheránból irányított libanoni Hezbollahra utalva. Kurilla magas rangú katonai vezetőkkel találkozik Izraelben. (MTI)

2023.10.17. 08:25

Elvetették az ENSZ BT-ben az orosz javaslatot a konfliktus rendezésére

Elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn éjjel a gázai helyzet megoldására tett orosz javaslatot, amely elítélte a polgári lakosság elleni erőszakot és terrort, de nem tett említést a Hamász terrortámadásáról, amelynek 1300 halálos áldozata volt Izraelben.

A szavazáson csak Kína, az Egyesült Arab Emirátusok, Mozambik és Gabon támogatta az orosz javaslatot. Négy ország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Japán ellenezte, a többi hat ország pedig tartózkodott. A 15 tagú Biztonsági Tanácsban a javaslat elfogadásához legalább kilenc igen szavazatra lett volna szükség.

A Biztonság Tanácsnak, amelynek feladata a nemzetközi béke és biztonság fenntartása, mindeddig nem sikerült válaszolnia a Hamász Izrael elleni október 7-i terrortámadására, és a válaszul Izraelből indított megtorló légicsapásokra, valamint arra, hogy a Gáza ellen tervezett katonai művelet előtt elrendelték a Gáza északi részén élő polgári lakosság evakuálását.

Az orosz megoldás elutasítása után a brazil javaslatot tárgyalják meg, amely határozottan elítéli a polgári lakosság elleni erőszakot és a terrorizmus minden formáját, de egyúttal elutasítja és elítéli a Hamász október 7-én kezdődött szörnyű terrortámadásait is. Azt nem közölték, hogy döntés mikorra várható. (MTI)

2023.10.17. 07:52

Hamász-nyilatkozat a külföldi túszokról, videó egy elrabolt nőről

Nemcsak adatokat közölt a terrorszervezet, hanem egy felvételt is közzétett az egyik fogva tartottról. A nő családja megerősítette a személyazonosságát.

2023.10.17. 07:20

Az USA és Izrael "speciális területek" kialakításáról egyeztetett

Az Egyesült Államok megpróbál közvetíteni egy, a gázai civileket segítő humanitárius segélyszerződés létrejöttéért.

2023.10.17. 07:01

A konfliktus kiéleződéséről tárgyalt Putyin és Netanjahu

A moszkvai tájékoztatás szerint az orosz elnök és az izraeli kormányfő megbeszélése középpontjában a palesztin-izraeli konfliktus "hirtelen eszkalálódása miatt kialakult válsághelyzet állt". Vlagyimir Putyin őszinte részvétét fejezte ki az életüket vesztett izraeliek családtagjainak és hozzátartozóinak, egyúttal hangsúlyozta, hogy határozottan elutasít és elítél minden olyan akciót, amelynek áldozatai civilek, köztük nők és gyermekek.

Az orosz vezető tájékoztatta Benjamin Netanjahut azokról a lépésekről, amelyeket Oroszország tett a helyzet normalizálásának, az erőszak további eszkalálódásának megakadályozása és egy, a Gázai övezetben bekövezendő humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében. Egyebek között ismertette az izraeli féllel a palesztin, egyiptomi, iráni és szíriai vezetővel hétfőn előzőleg lefolytatott telefonos megbeszélések legfontosabb elemeit. Putyin közölte, hogy Oroszország továbbra is kész előmozdítani a konfliktus diplomáciai rendezését.

Az orosz államfő Netanjahut megelőzően Bassár el-Aszad szíriai, Ebrahim Raiszi iráni, Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi és Mahmúd Abbász palesztin vezetővel tárgyalt. A Kreml által kiadott tájékoztatás szerint Putyin és hivatali partnerei aggodalmukat fejezték ki a harci cselekmények eszkalálódása, valamint amiatt, hogy a konfliktus regionális háborúvá fajulhat.

A tárgyalópartnerek a moszkvai közlés értelmében különös figyelmet fordítottak a Gázai övezetben kialakult humanitárius válságra, a tűz beszűntetésének és a humanitárius fegyvernyugvás sürgős szükségességére, hogy minden rászoruló sürgős segélyt kaphasson. Putyin elfogadhatatlannak nevezte a civilek elleni erőszakot.

A Kreml a konfliktus kiéleződésének okát a rendezési folyamat hosszas stagnálásában nevezte meg.

Oroszország elvi álláspontja szerint újra kell indítani a folyamatot a probléma hosszútávú és igazságos megoldása, valamint a független Palesztina - Izrael békés szomszédja - létrehozása érdekében. Moszkva kifejezte készségét arra, hogy megerősítse a koordinációt minden konstruktív partnerrel a harci cselekmények mielőbbi leállítása érdekében, ahogy ez az ENSZ Biztonsági Tanácsához benyújtott határozattervezetében is áll.

Putyin az asz-Sziszivel folytatott megbeszélésén külön kitért arra a segítségre, amelyet Egyiptom nyújthat Oroszország és a többi FÁK-tagállam állampolgárainak a Gázai övezetből való evakuálásához. (MTI)

2023.10.17. 06:54

Kétezer amerikai katona tart Izrael felé

Ám az USA gyorsan leszögezte, mit nem fog csinálni a tengerészgyalogság 2000 tagja.

2023.10.17. 06:46

Joe Biden szerdán Izraelbe látogat

Ezt a Közel-Keleten tartózkodó Antony Blinken külügyminiszter jelentette be washingtoni idő szerint hétfő késő este. Tanácsadók hétfőn már közölték, Joe Biden elnök megfontolás tárgyává teszi, hogy ellátogat-e Izraelbe, elfogadva Benjamin Netanyahu múlt pénteken elhangzott meghívását. Az elnök hétfőn lemondta országon belüli utazását Colorado államba egy kampányeseményre, és a Fehér Ház nemzetbiztonsági szakértőivel találkozott, valamint telefonon egyeztetett német, egyiptomi és iraki állami vezetőkkel az Izraelben és Gázai-övezetben kialakult biztonsági és humanitárius válságról.

Daniel Hagari, az izraeli védelmi erők szóvivője hétfőn, még az amerikai elnök utazásának bejelentése előtt úgy fogalmazott, hogy Joe Biden útja stratégiai jelentőségű lenne. (MTI)

2023.10.17. 06:00

Véres összecsapások Berlinben: a tiltás sem állította meg a palesztinbarát tüntetőket

A tiltás ellenére Berlinben és az ország több más városában folytatódtak a Hamászt támogató tüntetések. A fővárosi Postdamer Platzon a tüntetés szétoszlatására több mint 800 rendőrt vetettek be, közülük 24 sebesüléseket szenvedett. A rendőri egységek 155 személyt vettek őrizetbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×