eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Hoszein Amirabdollahián új iráni külügyminiszter a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott tárgyalásukon Moszkvában 2021. október 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Kirill Kudrjavcev

Irán „ellenállási frontot” állított, készek beavatkozni Gázában

Az iráni külügyminiszter „megelőző akcióra" figyelmeztetett és kijelentette: nem engedik, hogy Izrael előretörjön, ha kell, „hosszú háborút vívnak az ellenséggel”.

Az iráni külügyminiszter szerint az Izraellel szemben felállított „ellenállási front” megelőző akcióra készül. Hoszein Amirabdollahián hozzátette: nem engedik meg, hogy Izrael bármilyen akciót hajtson végre a Gázai övezetben következmények nélkül.

„Az ellenállás vezetői nem fogják megengedni, hogy a cionista rezsim bármilyen akciót megtegyen a Gázai övezetben. Minden lehetőség nyitva áll, és nem lehetünk közömbösek a gázai nép ellen elkövetett háborús bűnökkel szemben” – fogalmazott a tárcavezető.

„Az ellenállási front képes hosszú háborút vívni az ellenséggel. A következő órákban számíthatunk az ellenállási front megelőző akciójára”

– figyelmeztetett az iráni külügyminiszter.

Múlt héten a síita állam vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah azt mondta, Teheránnak nem volt köze az országa által támogatott Hamász terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadásához, de üdvözölte és Izrael „helyrehozhatatlan” katonai és hírszerzési vereségének nevezte a történteket.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2700-at, a sebesülteké pedig a 9700-at.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×