eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Véres összecsapások Berlinben: a tiltás sem állította meg a palesztinbarát tüntetőket

A tiltás ellenére Berlinben és az ország több más városában folytatódtak a Hamászt támogató tüntetések. A fővárosi Postdamer Platzon a tüntetés szétoszlatására több mint 800 rendőrt vetettek be, közülük 24 sebesüléseket szenvedett. A rendőri egységek 155 személyt vettek őrizetbe.

A helyszínen kívánja kifejezni Németország szolidaritását Izraellel a német kancellár. Sajtóértesülések szerint Olaf Scholz már kedden Izraelbe utazik, ahol Benjamin Netanjahu kormányfővel folytat tárgyalásokat. Közvetlenül a tervezett kancellári vizit előtt a német külügyminiszter tett látogatást Izraelben. Annalena Baerbock igyekezett információkat szerezni a Hamász által fogva tartott nyolc német túsz sorsa felől is.

Scholz korábban hangsúlyozta, hogy Németország igyekszik minden diplomácia lehetőséget kihasználni a Hamász fegyveresei által Izraelből elhurcolt emberek kiszabadítására, így szorosan egyeztet Egyiptommal, Törökországgal, Katarral és Jordániával. Ennek jegyében a napokban hivatalában fogadta Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírt, és kedd délelőtt pedig ugyancsak Berlinben II. Abdullah jordán uralkodóval találkozik.

A Bild című lap információi szerint

Izrael után a kancellár ugyancsak villámlátogatást tesz Egyiptomban, majd szerdán tér vissza Berlinbe.

Kormányforrások szerint a Netanjahuval folytatott telefonbeszélgetés után Scholz már előzetesen szolidaritásáról biztosította a Hamász által megtámadott ország kormányfőjét, és Németország támogatását ígérte.

A kancellár ugyanakkor óvta a Hezbollah libanoni terrorszervezetet, valamint Iránt attól, hogy támadást indítson Izrael ellen.

Német források szerint csaknem kétszáz túsz van a Hamász fogságában, köztük nyolc német, illetve kettős német–izraeli állampolgár. Sorsukról egyelőre nincs semmilyen értesülés.

A ZDF televíziónak nyilatkozva Annalena Baerbock elmondta: mind az izraeli, mind egyiptomi tárgyalópartnereit kérte arra, hogy segítsék a német túszok kiszabadulását.

A Hamász terrorszervezett múlt hét végi brutális terrortámadása, illetve az erre adott Izraeli válasz egyre inkább érezteti hatását több európai országban, köztük Németországban. Scholz kancellár a múlt héten bejelentette, hogy Németországban "tevékenységi tilalom" alá helyezik a Hamász szélsőséges szervezetet az Izrael elleni támadás miatt. A tervezett belügyminisztériumi rendelet értelmében büntetendő a Hamász bármiféle, akár jelképes támogatása.

A tiltás ellenére Berlinben és az ország több más városában a hét végén is folytatódtak a Hamászt támogató tüntetések.

A hatóságok megerősített rendőri egységeket vezényeltek ki a többnyire Németországban élő palesztinokból álló tüntetők ellen. A legnagyobb ilyen, előzetesen betiltott megmozdulásra Berlin szívében, a Postdamer Platzon került sor.

Barbara Slowik, a berlini rendőrség vezetője hétfőn a Bundestagban tájékoztatott arról, hogy a tüntetés szétoszlatására több mint 800 rendőrt vetettek be, közülük 24 sebesüléseket szenvedett. A rendőri egységek 155 személyt vettek őrizetbe, 80 tüntető ellen indul büntetőjogi eljárás. Slowik szavai szerint a többszáz tüntető "eddig nem ismert dinamikával és gyorsasággal" özönlött a térre.

A Bundestagban a berlini rendőrség vezetője tájékoztattatott arról is, hogy 400 főt vezényeltek ki a Berlinben található izraeli, illetve zsidó intézmények védelmére. A rendőrség jelenleg nem rendelkezik semmifajta olyan információval, amelyek szerint támadás készülne a szóban forgó intézmények ellen – jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×