eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan tartott ünnepi szentmisén a margitszigeti domonkos kolostor romjainál 2019. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyar nemzeti zarándoklat lesz a Vatikánban

Ezt Erdő Péter bíboros jelentette be, miután Ferenc pápa fogadta őt Veres András püspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolitával közösen a Vatikánban hétfőn.

Erdő Péter elmondta: köszönetet mondtak Ferenc pápának április végi magyarországi látogatásáért.

A pápa látogatása "egész Magyarország ügye volt" - jelentette ki a bíboros. Hangsúlyozta, a pápa látogatása új lendületet és új erőt adott az egész katolikus közösségnek.

Kiemelte, Ferenc pápa magyarországi beszédeinek üzenetei az oktatási programba is bekerültek: a Pázmány Péter katolikus egyetem rektora elküldte az összes egyetemnek Ferenc pápa beszédét, amely az információs-technológiai karon hangzott el.

A pápa magyarországi beszédeit minden nagy nyugati nyelvre lefordították, és egy kötetben most átadták neki.

Erdő Péter elmondta, bejelentették Ferenc pápának, hogy szeretnének a hívekkel együtt is köszönetet mondani, ezért jövő év áprilisára nemzeti zarándoklatot terveznek.

Ferenc pápa kiemelte a Novák Katalin államfővel augusztusban tartott találkozóját, akivel a család értékeiről, a népesedés problémáiról hasonló gondolkodást képviselnek - mondta el Erdő Péter.

Veres András szerint Ferenc pápa fontosnak tartja, hogy Magyarország geopolitikai helyzeténél fogva ne csak politikailag, hanem egyházilag is híd legyen Kelet és Nyugat között, mivel mindig is emberek és kultúrák találkozópontjának számított.

"Számunkra ez történelmi megerősítést is jelent, hiszen ezt a szerepet töltöttük be és töltjük most is be. Azt hiszem, Magyarország alkalmas erre, hiszen összetett kultúránk, nyelvezetünk van, és katolikus hitünk is alkalmas arra, hogy híd legyen protestánsok és keletiek között is. Az egyház számára jó eszközzé tudunk válni" - hangoztatta a MKPK elnöke.

Veres beszámolt arról is, hogy Ferenc pápával az Ukrajnából folyamatosan érkező menekültekről is beszéltek, akik számára a magyar egyház segítséget nyújt, a többi között a gyerekek oktatásának támogatásával. A határon túli humanitárius segítségről is szó volt Kelet-Ukrajnában, ahol magyar közösség él, és ahova nagyon sokan menekülnek az ország nyugati részéből.

Kocsis Fülöp külön köszönetet mondott Ferenc pápának, amiért felkereste a budapesti görögkatolikus közösséget a Rózsák-terén található templomban, amivel a pápa kifejezte, hogy fontosnak tartja hangsúlyozni a keleti egyházzal való közösséget.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×