eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash.com

Már van európai ország, ahol használják a digitális útlevelet - Horvátország is készül

A helsinki és három brit repülőtér (Edinburgh, London és Manchester) közötti Finnair-járatokon lesz érvényben.

Finnország eltörölné a papíralapú útleveleket. A helyi határőrség elindított egy kísérleti programot, ami lehetővé teszi, hogy a kiválasztott járatok utasai az úgynevezett digitális utazási igazolványok (Digital Travel Credentials, DTC) segítségével haladjanak át a határellenőrzésen.

Ahelyett, hogy sorban állnának, és a határőrség személyesen ellenőrizné az útlevelüket, a programban részt vevő finn utazók a kijelölt ellenőrző pontokon egy alkalmazást szkennelhetnek be a telefonjukon – írja az Afar utazási magazin, amit a VG szemlézett.

„A digitális útlevél ugyanolyan megbízható, mint a papíralapú változata, és a biztonság veszélyeztetése nélkül lehetővé teszi a zökkenőmentes és gyors határátlépést”

– idézik a finn határőrség közleményét.

A 2024 februárjáig tartó próbaidőszak alatt a digitális útlevél csak a finnországi helsinki és három brit repülőtér (Edinburgh, London és Manchester) közötti Finnair-járatokon lesz érvényben.

A kísérleti programban bármely finn állampolgár részt vehet. Ehhez nincs más dolguk, mint letölteni a finn határőrség által kifejlesztett FIN DTC alkalmazást a telefonjukra, majd felkeresniük egy rendőrségi szolgálati pontont a regisztrációhoz. Itt alá kell írniuk egy beleegyező nyilatkozatot, majd készül róluk egy arcfelismeréshez használt fénykép.

A digitális útlevél kísérleti programja a tervek szerint még ebben az évben elindul a horvát főváros, Zágráb nemzetközi repülőterén is, bár a hivatalos időpontot még nem jelentették be. Mindkét programot az Európai Unió Bizottsága finanszírozza.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×