eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Természetkárosító magyar turisták kerültek bajba Horvátországban

A horvát tengervidék egyik legritkább kagylófajtájának néhány utolsó élő példányát bolygatta meg néhány magyar turista a tájékozatlansága miatt.

A helyi állatorvosi intézet munkatársa rendőröket hívott magyar turistákra Horvátországban, Vir szigetén, amiért azok ritka, veszélyeztetett és védett nagy sonkakagylókat emeltek ki a vízből – vette észre a Morski.hr hírét a HVG.

A horvát lap szerint az intézet egy helyszínen búvárkodó munkatársa küldte el a fotókat a fővárosba egy kollégájának, azzal a szöveggel, hogy „magyarok nagy sonkakagylókat vesznek ki a vízből!” Ezért a zágrábi munkatárs felhívta a helyszínhez legközelebbi, zadari rendőrséget, majd rendőröket küldtek a helyszínre.

A horvát lap beszámolója szerint a magyar turisták nagyon meglepődtek, amikor elmondták nekik, hogy egy rendkívül értékes és ritka, veszélyeztetett kagylót találtak és emeltek ki. A sonkakagyló annyira ritka, hogy a horvát lap szerint az Adriai-tengerben mindössze 26 élő példányról tudtak eddig.

A turisták arról sem tudtak, hogy a bolygatásával veszélybe sodorhatják a kagyló életét, valamint arról sem, hogyan kell megállapítani a nagy sonkakagylók esetében, hogy életben van-e az adott példány.

A horvát természetvédelmi törvény szigorúan tiltja az élő, de még az elhalt sonkakagylók tokjainak gyűjtését is.

A horvát sajtó beszámolójából nem derül ki, hogy a magyarokat megbírságolták-e a velük szemben intézkedő rendőrök.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×