eur:
397.13
usd:
369.66
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Nyitókép: Pixabay

Természetkárosító magyar turisták kerültek bajba Horvátországban

A horvát tengervidék egyik legritkább kagylófajtájának néhány utolsó élő példányát bolygatta meg néhány magyar turista a tájékozatlansága miatt.

A helyi állatorvosi intézet munkatársa rendőröket hívott magyar turistákra Horvátországban, Vir szigetén, amiért azok ritka, veszélyeztetett és védett nagy sonkakagylókat emeltek ki a vízből – vette észre a Morski.hr hírét a HVG.

A horvát lap szerint az intézet egy helyszínen búvárkodó munkatársa küldte el a fotókat a fővárosba egy kollégájának, azzal a szöveggel, hogy „magyarok nagy sonkakagylókat vesznek ki a vízből!” Ezért a zágrábi munkatárs felhívta a helyszínhez legközelebbi, zadari rendőrséget, majd rendőröket küldtek a helyszínre.

A horvát lap beszámolója szerint a magyar turisták nagyon meglepődtek, amikor elmondták nekik, hogy egy rendkívül értékes és ritka, veszélyeztetett kagylót találtak és emeltek ki. A sonkakagyló annyira ritka, hogy a horvát lap szerint az Adriai-tengerben mindössze 26 élő példányról tudtak eddig.

A turisták arról sem tudtak, hogy a bolygatásával veszélybe sodorhatják a kagyló életét, valamint arról sem, hogyan kell megállapítani a nagy sonkakagylók esetében, hogy életben van-e az adott példány.

A horvát természetvédelmi törvény szigorúan tiltja az élő, de még az elhalt sonkakagylók tokjainak gyűjtését is.

A horvát sajtó beszámolójából nem derül ki, hogy a magyarokat megbírságolták-e a velük szemben intézkedő rendőrök.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×