eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Megszólalt a cseh belügyminszter az ukrajnai bűnözőkről

Bár a Csehországban élő külföldi állampolgárok száma az utóbbi időben jelentősen megnőtt, az általuk elkövetett bűncselekmények aránya az országos statisztikákban gyakorlatilag nem emelkedett - jelentette ki Vít Rakusan. A cseh kormányfőhelyettes a közléssel azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint az utóbbi hetekben Csehországban több súlyos bűncselekmény elkövetésével is ukrán állampolgárokat gyanúsítottak meg.

Vit Rakusan belügyminiszter a hétvégén a Csehországban élő külföldiek által elkövetett bűncselekményekről beszélt. A tárcavezető az utóbbi hetekben elkövetett súlyos bűnesetekre reagált, melyek elkövetésével ukrán állampolgárokat gyanúsítanak. A prágai sajtó szerint például az elmúlt héten a nyugat-csehországi Plzen városában egy 18 éves ukrán fiú megerőszakolt egy 15 éves cseh lányt, majd megpróbálta meggyilkolni.

Martin Vondrásek cseh rendőrfőkapitány újságíróknak elmondta, hogy a tettest néhány órán belül elfogták, és bíróság elé állítják. Egy másik eset szombaton történt a fővárosban, ahol egy fiatalkorú ukrán próbált megerőszakolni egy cseh lányt. A tettest szintén letartóztatta a rendőrség.

Bár a rendőrség az elkövetők nemzetiségét soha nem közli, a prágai sajtó most ukránokról ír.

Korábban több konfliktus volt az ukránok és a romák között is, amelyek például roma tüntetésekhez vezettek Brnóban és több észak-csehországi városban. A cseh belügyminiszter elismerte, hogy ezek a bűncselekmények nyugtalanságot keltettek a társadalomban, de hangsúlyozta: meggyőződése, hogy egyéni tettekről van szó, és a kollektív bűnösség elvét el kell utasítani. "Bűncselekmények esetében nem létezik kollektív bűnösség. Minden bűncselekményt egyenként kivizsgálunk és a tetteseket megbüntetjük. Célunk, hogy Csehországban mindenki biztonságban érezze magát" – hangsúlyozta Vit Rakusan.

A belügyminiszter ugyanakkor azt is elmondta, hogy bár a Csehországban élő külföldi állampolgárok száma az utóbbi időben jelentősen megnőtt, az általuk elkövetett bűncselekmények aránya az országos statisztikákban gyakorlatilag nem emelkedett meg. A belügyi statisztika szerint a pandémiát megelőző utolsó évben, vagyis 2019-ben a lakosság 6 százalékát kitevő külföldiek a bűncselekmények 8 százalékának elkövetésében vettek részt. Ma a külföldi állampolgárok a cseh lakosság 10-11 százalékát teszik ki. A belügyminiszter szerint a bevándorlók számának növekedési arányát figyelembe véve ma már a bűncselekmények mintegy 20 százalékát is külföldieknek kellene elkövetniük, ez az arány azonban nem ekvivalens, hiszen a valóságban

ez a szám csak 11 és fél százalékon áll.

A hétvégén Csehországban egyébként volt egy magyar vonatkozású rendőrségi hír is. Egy ismeretlen elkövető ellen indított eljárást ugyanis a cseh rendőrség, mert a hétvégén a dél-morvaországi D1-es autópálya Prága felé vezető oldalán elhagyta az általa vezetett magyar rendszámú teherkocsit és elmenekült a helyszínről.

A rendőrök felszólították az autópályán közlekedő tehergépjármű vezetőjét, hogy kövesse őket a közeli parkolóba. A sofőr a felszólításnak eleget tett, de a rutinellenőrzésre már nem került sor, mert néhány méter megtétele után félreállt az autóval, kiugrott és futva elmenekült a helyszínről. A belügyminisztérium úgy tájékoztatott, hogy az elhagyott magyar rendszámú teherautóban a rendőrség 62 külföldi állampolgárt talált. Őket azonosítás és kihallgatás céljából rendőrautókkal szállították el a helyszínről. Az elmenekült embercsempész után pedig megkezdték a nyomozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×