eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Angela Merkel német kancellár repülőgépe a kölni repülőtéren 2018. november 29-én, miután a politikust szállító repülőgép műszaki okok miatt kényszerleszállást hajtott végre a nyugat-németországi városban. Merkel a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójára hivatalos Argentínába, de a történtek miatt kihagyja a csúcstalálkozó egyes programjait.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Horror a levegőben: kényszerleszállást hajtott végre a német külügyminiszter gépe

Annalena Baerbock Óceániába indult, de elakadt Abu-Dzabiban.

Nincs szerencséje a német külügyminiszternek a repülőgépes "kiruccanásokkal", különösen, ha hosszabb útra készül. Annalena Baerbock ezúttal óceániai körútra indult, az eredeti útiterv Ausztrália, Új-Zéland és a Fidzsi-szigetek lett volna. A miniszter azonban egyelőre az Egyesült Arab Emírségekben rostokol, miután az őt is szállító repülőgép Abu-Dzabiban kényszerleszállást hajtott végre.

Szenzációként tálalta a német média a hétfőre virradó éjjel történteket. Baerbockot és kíséretét a német hadsereg, a Bundeswehr kormánygépként használt repülőgépe szállította volna a körút első állomására, Canberrába. Az utasoknak azonban feltűnt, hogy az emírségek fővárosában történt tankolást követő felszállás után nem sokkal

a gép a tervezett utazómagasság alatt, csökkentett sebességgel köröz a levegőben.

De még feltűnőbb volt, hogy a leszálláshoz használt segédszárnyakat nem lehetett annak rendje-módja szerint visszahúzni. Ez pedig lassítja a repülést, ami azt is jelenti, hogy a minisztert és kíséretét szállító gép nem tudja a tervezett módon teljesíteni az utat.

A beszámolók szerint a kapitány tudatta utasaival, hogy valami olyasmi történt, amit három évtizedes repülési tapasztalatai során még soha nem élt át. Azt azonban hozzátette, hogy az "ilyesmit" gyakorolják a szimulátoron. Ennek nyomán nem maradt más hátra, mint a kényszerleszállás Abu-Dzabiban. Azonban a szó szoros értelmében ez sem ígérkezett könnyűnek, mivel a gépet nem sokkal korábban tankolták, és a kényszerleszálláshoz túl nehéz lett volna.

Ezért a felvett mintegy 250 tonna kerozin tüzelőanyagból 80 tonnát ki kellett ereszteni.

Mindez a beszámolók szerint mintegy másfél órát vett igénybe, és mindenekelőtt a környező erdők bánhatták. Meglehetős izgalmak után ezt követelően szerencsésen megtörtént a leszállás..

A portálok nem tértek ki arra, hogy a 42 éves családos zöld párti miniszter miként reagált a történtekre.

Hétfő reggeli értesülések szerint egyelőre még azzal kapcsolatban sem született döntés, hogy Baerbock miként folytatja több mint egy hétre tervezett útját. Nem kizárt, hogy a miniszter kíséretének egy kisebb részével helyi idő szerint az esti órákban menetrend szerinti járattal indul tovább.

Annalena Baerbock legutóbb májusban rövid időre Dohában rekedt. Akkor a Bundeswehr Airbus repülőgépén az egyik kerék hibásodott meg. 2018 novemberében az akkori kancellárral, Angela Merkellel történt hasonló eset. Az egykori kancellár, Konrad Adenauer nevét viselő gépen útban a Buenos Aires-i G20-csúcsra, nem sokkal a felszállás után az összes elektronika meghibásodott. A gép a kölni repülőtéren biztonságos leszállást hajtott végre.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×