eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
T-72B3 orosz harckocsi. Forrás:Twitter/Mike Yeo
Nyitókép: Forrás:Twitter/Mike Yeo

Rejtélyes ukrán manőver: elsüllyesztette magát egy harckocsi – videó

Egy orosz drón által készített felvétel szerint Makarivkánál, a frontvonal közelében egy ukrán harckocsi belegázolt a Mokri Jali folyóba, majd elsüllyedt.

Az ukrán T–72-es harckocsi a Twitteren közzétett felvétel alapján a meredek partvonalon csúszhatott be a folyóba. Az egyelőre nem derült ki, mi volt ezzel a célja az ukrán haderőnek vagy mi váltotta ki a történteket, mindenesetre a videó alatti kommentelők többsége szerint valószínűleg baleset történt.

Van olyan hozzászóló is, aki azonban nem véletlennek tartja a történteket, hanem szándékos cselekedetnek az ukránok részéről. A poszt írója megjegyzi, először azt gondolta, csak tréfálkoznak az orosz hírcsatornák, és szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hitelesek-e a felvételek, majd azt írja, utánanézett, mi is történt valójában, és arra jutott, a harckocsi tényleg nagy sebességgel belegázolt a folyóba. Annyit azonban pontosított, hogy nem Sztaromajorszke településnél történt a manőver – ahogy azt az oroszok állítják –, hanem Makarivka közelében, körülbelül 2 kilométerre a frontvonaltól.

A Portfolio azt írja, a T–72-es harckocsi nem kétéltű jármű. A felderítő orosz drón által készített videón jól látható, hogy a folyóba való belegázolás után az ukrán katonák közül néhányan elhagyják a páncélost és

megpróbálnak kiúszni a partra, az azonban már nem derül ki, hogy sikerül-e nekik.

Az egyik kommentelő azt írja, minden modern harckocsi képes arra, hogy átgázoljon a nagy vizeken, ennek a harckocsinak az irányítója viszont nem mérte fel jól a körülményeket, ezért történhetett baleset. Egy másik hozzászóló megjegyzi: reméli, kijutott a teljes legénység a partra, mert a videó végén annyi látszik, hogy csak egy-két ember úszik.

Egy újabb twitterező pedig azt írja, valakinek emlékeztetnie kellene a most gúnyolódó oroszokat, hogy az ő tankjaik ugyanígy elsüllyedtek Bilohorivka közelében. Egy másik hozzászólás szerint baleset történhetett, ami bármikor bekövetkezhet, amikor egy 42 tonnás lánctalpas jármű egy nagyon meredek, csúszós parton próbál előrejutni. Szerinte nem valószínű, hogy a legénység kijutott a harckocsiból, hacsak nem sikerült időben kinyitniuk a jármű tetejét vagy találniuk valamilyen kijáratot.

Valaki más szintén azon a véleményen van, hogy a harckocsi megcsúszott a töltésen. Hozzáteszi: a nedves talajon, aljnövényzeten nincs sok tapadás. Bár a sínpárnák segítettek valamennyire, szerinte a jármű „halálra volt ítélve”, miután letért a földútról.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×