eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gurka katonák híres harci késükkel a kukrival. Forrás: Twitter/Gurkha Brigade
Nyitókép: Forrás: Twitter/Gurkha Brigade

Miért álltak be a hírhedt gurkák a Wagner soraiba?

Váratlan helyről tűntek fel önkéntesek – avagy zsoldosok – az Ukrajnában harcoló orosz erők kötelékében: a brit és az indiai hadseregből ismert nepáli gurkák szerződtek le a Wagner csoporttal, mivel a szokásos toborzóktól elutasító választ kaptak.

A világ legjobb és legkeményebb katonái közé tartoznak, és a nyugati féltekén főleg a brit hadseregből – és ijesztő kinézetű késeikről – ismertek. A Nepálból verbuvált gurkáknak ott két zászlóaljuk van, a Királyi Gurka Lövészek és a brit gyalogság részei.

Arra képezték ki őket, hogy

bárhol, az ellenfelet kicselezve, meglepve harcoljanak és túlélejenek a legkülönfélébb éghajlati és földrajzi környezetben, különböző népek és szövetségesek között

– áll a brit hadsereg honlapján.

Az eddig kevésbé volt ismert, hogy hagyományosan több tízezren szolgálnak az indiai hadseregben is.

2011-ben, az afganisztáni NATO-vezénylés idején egy gurka, Dipprasad Pun őrmester egyedül tartott vissza a britek által ellenőrzött afganisztáni Helmandban 30 tálibot, úgy, hogy elhasználta minden lőszerét és gránátját, és utána már kézitusát folytatott. Hősiességéért magas érdemrendet kapott a néhai II. Erzsébet királynőtől.

Hogy lehet akkor az, hogy gurkák tűntek fel „a másik oldalon”, az ukrajnai invázióban résztvevő orosz egységekben – miközben a háború miatt is, épp a brit-orosz viszony az egyik legellenségesebb? Több tucat gurka csatlakozott ugyanis a Wagner zsoldoscsoporthoz.

Az ok legfőképp az, hogy az őket szintén verbuváló indiai hadsereg megszigorította a felvételi feltételeket.

A katonák videókat osztottak meg arról, hogy orosz és fehérorosz támaszpontokon folytatnak fegyveres gyakorlatokat, katonai kantinokban étkeznek és az ukrajnai harc lehetséges kockázatairól beszélgetnek – írta a The Telegraph című brit lap.

Az, hogy a gurkák megjelentek az oroszok soraiban, nemcsak a hűségüket eddig készpénznek vevő britek számára lehet kellemetlen, de kínos a nepáli kormánynak is, amely nem tudta megakadályozni, hogy polgárai az ukrajnai háborúba menjenek harcolni. (Bár kérdés, hogy a gurkákat bevetik-e ott, miután Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér furcsa júniusi puccskísérlete után a Kreml közölte, hogy a Wagner többé nem vesz részt a háborúban.)

Munkanélküliség vagy a Wagner

A gurkák – köztük a 22 éves Kamal Acsaria, egy kis nepáli falu szülötte – még a puccs előtt, májusban indultak útnak. A fiatalember a hónap végén megosztott egy képet és egy TikTok videót, amelyen gond nélkül szed szét és rak össze egy gépkarabélyt.

Barátja, Umes Sahi elmondta a The Telegraphnak, hogy azért utazott Moszkvába, mert hallotta, hogy az oroszok jó pénzt fizetnek.

„Kockázatos, de a pénz csábított”

– mesélte az ismerős.

Más gurkák azért léptek be az orosz erőkbe, mert előtte orosz egyetemekre jártak. „Két választásom volt a diploma után: vagy munkanélküli leszek, vagy belépek az orosz hadseregbe” — mondta egy orvosi végzettséget szerzett nepáli.

A gurka harcos elmondta, hogy jó fizikai erőnléte kulcsfontosságú volt, és hogy egy tucatnyi társa kap most intenzív kiképzést más külföldi harcosokkal együtt egy, az ukrán határhoz közeli bázison.

„A fejlett fegyverzet használatát tanuljuk, néha az éjszakába nyúlóan” – mesélte. „Egy év után megkaphatjuk az állampolgárságot is. Ha nem halok meg az egy év alatt, itt fogok élni”.

Elmondta azt is, hogy havi 130 ezer forintnak megfelelő zsoldot kap, továbbá biztosítást az alapkiképzés során.

Gurkák oroszországi kiképzésen:

A nepáli hadsereg egyik volt katonája pedig azt mondta: azután csatlakozott a Wagnerhez, hogy Dubajban, biztonsági őrként dolgozva hallott az oroszországi lehetőségekről. Úgy találta, hogy katonamúltja előnyös volt és megkönnyítette a beilleszkedést.

„Több mint kétszáz külföldi bajtársam van és három nepáli barátom” – mesélte. Előtte felmerült benne, hogy a Francia Idegenlégióhoz szegődik, de túl hosszúnak és nehéznek találta a felvételi folyamatot.

Kétszáz éve szolgálnak Indiában, de hirtelen nem veszik fel őket

A Telegraph becslései szerint minimum 50 gurka szolgálhat a Wagner Csoport soraiban az ukrajnai invázió kezdete óta, és akár 200 nepáli állampolgár is Oroszországba utazhatott, hogy beálljon a hadseregbe.

Egy nepáli kormányforrás közben azt állította, hogy nem tudják, hány gurkából lett zsoldos, de „kapcsolatba léptek a családjukkal, hogy győzzék meg őket, térjenek haza”.

„Az olyan gurka, aki egy orosz zsoldos hadsereghez csatlakozik, besározza a nemzet büszkeségét. Ezt le kell állítani. Lehet, hogy a jó pénz miatt figyelmen kívül hagyják a nemzeti érdeket” — mondta Prem Szingh Bászniját, nyugalmazott nepáli dandártábornok.

Egy másik nyugalmazott tiszt, Binodzs Bászniját vezérőrnagy, a nepáli hadsereg elemzője szerint „a nepáli kormánynak azonnali lépéseket kell tennie annak megakadályozására, hogy polgárai belépjenek az orosz hadseregbe. Ez szembemegy a semlegesség nepáli külpolitikai irányvonalával” — mondta, bár ez nem magyarázat arra, hogy akkor miért szolgálhatnak egy NATO-ország hadseregében.

Ő is azzal magyarázta egyes gurkák döntését, hogy az indiai hadsereg, ahol több tízezer gurka szolgál, megnehezítette a felvételi folyamatot, amikor a hosszú szerződéseket rövidekre cserélte és megszüntette a gurkák által eddig élvezett nyugdíjkedvezményeket. Erre válaszul Nepál felfüggesztette a gurkák külföldi szolgálatra való toborzását.

A rosszul átgondolt új rendszer „megszakította a gurkák 200 éve folyó felvételét, így 2023-ban egyetlen gurka sem csatlakozik az indiai hadsereghez. Emiatt mennek az olyan magánkatonai cégekhez, mint a Wagner” – mondta a fő ellenzéki indiai erő, a Kongresszus Párt szóvivője, Dzsairman Rames.

Az 1997 előtt nyugdíjba vonult gurkák korábban Nagy-Britanniában sérelmezték, hogy a töredékét kapták a brit születésű veteránok által kapott nyugdíjnak – akár morzsának számító havi 20 fontot –, mivel az összeget az indiai hadsereg juttatási táblája alapján számították ki.

2021-ben 13 három napon át éhségsztrájkoltak a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt. A brit védelmi minisztérium végül hajlandó volt leülni velük tárgyalni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×