eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szocsi, 2018. május 18.Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár kezet fog közös sajtóértekezletük végén a szocsi Bocsarov Rucsejben 2018. május 18-án. (MTI/EPA/Szergej Csirikov)
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Labradorjával igyekezett megfélemlíteni Merkelt Putyin a kancellár tanácsadója szerint

Immár aligha fér kétség ahhoz, hogy az orosz államfő és a korábbi német kancellár mellett egy labrador is beírta nevét a világpolitika történelemkönyvébe. Oroszország Ukrajna elleni indított hárborúja óta Angela Merkelt sokat bírálták amiatt, hogy túl szorosra fűzte Németország kapcsolatait Vlagyimir Putyinnal, aki a kancellár külpolitikai tanácsadója szerint ráadásul még a hatalom sajátos demonstrálásával igyekezett zsarolni is őt. Nem is akárhogyan: 2007-ben állítólag ebből a célból vetette be hatalmas labradorját, amikor a kancellár látogatást tett nála.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy kettejük között nem volt nehéz a kommunikáció.

A Hamburgban született Angela Merkel hathetes korában egy mózeskosárban került át az akkori NDK-ba, ahol édesapja számára Berlin-Brandenburg tartomány ajánlott lelkészi állást. Így a korábbi kancellár iskoláit már a volt kommunista államban végezte, és orosz nyelvből is kitűnően vizsgázott.

Vlagyimir Putyin pedig jogi diplomájának megszerzése után 1985-ben a hírhedt Államvédelmi Bizottság (KGB) Vörös Zászló érdemrenddel kitüntetett, első számú iskoláját végezte el, majd Drezdába küldték, ahol öt éven keresztül hivatalos nevén az ottani Barátság Háza igazgatója volt. A német nyelvet a "kiküldetés" során sajátította el.

A fiatal Merkelt politikai patrónusa, Helmut Kohl vette a szárnya alá, akitől 2005 novemberében 16 évre a kancellári tisztséget is megörökölte.

A Putyinnal fenntartott, az akkori kancellár által pragmatikusnak minősített kapcsolatokban jócskán voltak zökkenők. Külön érdekesség, hogy kettő a szó szoros értelmében kutyához kapcsolódott. Elemzők szerint Putyin részéről ezek célja már akkor is a hatalom demonstrálása volt.

Az első sztori 2006 januárjában történt, amikor az alig két hónapja hivatalban lévő kancellár bemutatkozó látogatást tett Moszkvában Putyinnál, aki szívélyes vendéglátóként egy plüsskutyával ajándékozta meg őt.

Pontosan egy évvel később a második már "komolyabb" volt. Angela Merkel 2007 januárjában a "kihelyezett" államfői rezidencián, Szocsiban kereste fel az orosz vezetőt, aki plüssállatkával akkor már nem érte be.

Annak idején nemcsak a német, de szinte az egész világsajtót bejárta az a fotó, amelyen jól látszik, hogy a tárgyalóterembe beront Putyin hatalmas testű, koromfekete labradorja, és rögtön Merkel lábainál kezd szaglászni.

Mint ahogy az különösen is, hogy a kancellár igencsak megijedt, és a rettegés egyértelműen kiült az arcára.

Mindehhez tudni kell, hogy Merkel rendkívüli módon tartott a kutyáktól azóta, hogy 1995 tavaszán kerékpározás közben egy négylábú megtámadta és megharapta őt.

Németországban már akkor mindez óriási felzúdulást váltott ki. A találgatások azóta is folytak arról, vajon Putyin szándékosan vetette-e be a Koni névre hallgató labradort a kancellár megfélemlítesére.

A találgatások végére valószínűleg most pontot tett Merkel külpolitikai tanácsadója a ZDF közszolgálati televízónak adott nyilatkozatával.

Christoph Heusgen, aki éveken keresztül a kancellár külpolitikai jobbkeze volt, az interjúban szinte minden kétséget kizáróan hangsúlyozta, hogy Putyin az óriás labradort szándékosan "rendelte be". A volt tanácsadó elmondta, hogy a látogatás előkészítésekor orosz kollégáit külön kérte arra, hogy az orosz államfő kedvenc kutyája a tárgyalások idején ne legyen ott a teremben.

Merkel tudja, hogy labrador szinte mindig ott van gazdája közelében, de közölte, "hálás lenne", ha ezúttal távol maradna.

Heusgen tájékoztatta orosz partnereit az indokról is, nevezetesen, hogy Merkellt évekkel korábban megharapta egy kutya, és a félelem azóta tart.

A volt külpolitikai tanácsadó úgy vélte, hogy a történtek Putyin részéről egyértelműen a hatalom demonstrálásának szándékát jelentették.

Szerinte az orosz államfő egészen tudatosan igyekezett Merkelt megfélemlíteni.

"Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen genetikailag egy KGB-emberről van szó" - fogalmazott Christoph Heusgen.

Csodálkozni azon sem lehet, hogy számtalanszor faggatták már a volt kancellárt arról, hogy miként emlékezik vissza a történtekre. Angela Merkel mindig is igyekezett humorral magyarázni a történteket. Legutóbb egy évvel ezelőtt a Der Spiegelnek nyilatkozva azt hangoztatta, hogy egy "belevaló" kancellár számára egy kutya nem okozhat gondot.

Maga Putyin néhány évvel később ugyancsak visszatért a történtekre. Azt állította, hogy valójában egyfajta "kedves gesztussal" akarta meglepni a kancellárt. Amikor pedig később megtudta, hogy Merkel fél a kutyáktól, állítása szerint rögtön utána személyesen elnézést kért.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×