eur:
388.6
usd:
361.05
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Migrációs gyökerű német állampolgárokat is várnak a Bundeswehrbe

Büszke a német hadseregre a védelmi miniszter. Boris Pistrorius a közelmúltban több pénzt is követelt a Bundeswehr számára, utalva az ukrajnai kihívásokra, valamint a különböző válságterületeken vállalt feladatokra. Azzal azonban már aligha lehet elégedett, hogy a hadsereg a legkevésbé sem vonzó a szükséges és remélt utánpótlás számára.

A kötelező katonai szolgálatot 2011-ben az akkori konzervatív védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg idején törölték el.

Az Angela Merkel vezette kormány több mint egy évtizeddel ezelőtt olyan módosítást fogadott el, hogy a hadkötelezettséget parlamenti határozattal csakis védelmi helyzetben lehet reaktiválni, ugyanakkor megnyitotta a lehetőséget az önkéntes katonai szolgálat előtt.

A sorkötelezettség visszaállítását az ellenzéki Alternatíva Németországnak párt sürgeti, de az ugyancsak ellenzéki konzervatív CDU/CSU is támogatja.

Az egyik fő érv az, hogy a jelenlegi háborús helyzetben Németország biztonságosabbá válna.

A Bundeswehr a kötelező katonai szolgálat eltörlése óta hivatásos katonákból és önkéntes szolgálatot vállaló tartalékosokból áll.

Olaf Scholz német kancellár tavaly márciusban bejelentette, hogy ambiciózus programot indít az ország hadseregének újjáépítésére. Erre a célra 100 milliárd eurós modernizációs alapot irányzott elő, mindez azonban a jelek szerint nemigen csábított újoncokat.

A Der Spiegel információi szerint a katonaság egyre kevésbé vonzó az "utánpótlás" számára.

Az év első öt hónapjában jóval kevesebben jelentkeztek katonának, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. A Bundeswehr szóvivője szerint május végéig 23 414 nő és férfi "pályázott", ami hét százalékos visszaesést jelent 2022 első öt hónapjához viszonyítva. 2019 hasonló időszakában ez a szám 30 ezer volt.

Az idézett szóvivő igyekezett indokolni is a "lohadó" kedvet. Szerinte mindez

a demográfiai, valamint általánosságban a társadalmi változások következménye, nem is beszélve a szűkös munkaerőpiaci helyzetről.

Mindenesetre az ország legnépszerűbb politikusának tartott védelmi miniszter felismerte a helyzet súlyosságát. Szerinte nagyobb sebességre kellene kapcsolni a kiképzésnél, és a jelentkezők számára még egyértelműbbé kell tenni, hogy mit is vállalnak.

Továbbá erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy "migrációs hátterű" nőket és férfiakat is megnyerjenek a fegyveres erők számára. A miniszter szerint sok-sok millió olyan, migrációs háttérrel rendelkező ember él Németországban, akik immár a második, illetve harmadik generációhoz tartoznak.

Német útlevéllel rendelkeznek, de különböző okokból egyelőre lemondunk róluk - hangoztatta Pistorius, aki szerint ezen változtatni kell.

A szociáldemokrata politikus már egy júniusi nyilatkozatában megkérdőjelezte, sikerül-e megvalósítani azt a célkitűzést, hogy a hivatásosok létszámát 2030-ig 203 ezerre növeljék. Számuk jelenleg 183 ezer, amelyhez hasonlóan kevés katona utoljára 2018-ban szolgált a német hadseregben.

A fegyverzet korszerűsítése és gyarapítása mellett ez a legnagyobb kihívás a Bundeswehr számára - hangoztatta a miniszter. Szerinte olyan Bundeswehrre van szükség, amely kész a cselekvésre, erős és kitartó.

A hivatásosnál jóval nagyobb, mintegy 300 ezer főt tesz ki a meghatározott időre bizonyos szolgálatot vállaló önkéntesek száma.

A tartalékosok szövetségének elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a német hadsereg nagyobbik fele csak papíron létezik, és aligha képes hozzájárulni Oroszország elrettentéséhez.

.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×