eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az észak-amerikai építőipari szakszervezet konferenciáján Washingtonban 2023. április 25-én. Biden bejelentette, hogy jelölteti magát a 2024-es elnökválasztáson. A 80 éves politikus a legidősebb hivatalban levő elnök az Egyesült Államok történetében.MTI/EPA pool/Shawn Thew
Nyitókép: MTI/EPA pool/Shawn Thew

Csizmazia Gábor: Szinte biztos, hogy lesz eljárás Joe Biden ellen

A volt amerikai elnök Donald Trump után a jelenlegi elnök Joe Biden és családja pénzügyei is célkeresztbe kerültek az elmúlt napokban. A képviselőház republikánus elnöke már azt emlegette, hogy az ügyek elvezethetnek Joe Biden eltávolításához is, miközben a bíró átmenetileg elutasította fia Hunter Bidan vádalkuját. Az amerikai elnök családját is érintő botrányokról Csizmazia Gábor, külügyi kutató beszélt az InfoRádióban.

Joe Bident és a fiát Hunter Bident azzal gyanúsítják az Amerikai Egyesült Államokban, hogy anyagi haszonszerzés érdekében, családtagokként együttműködve, közösen éltek vissza Joe Biden politikai posztjával, befolyásával és kapcsolatrendszerével - mondta el az InfoRádióban Csizmazia Gábor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

A kutató kiemelte, hogy most azzal gyanúsítják elsősorban Hunter Bident, tehát Joe Biden fiát és közvetve potenciálisan Joe Bident is, hogy Hunter a 2010-es évek első felében, amikor az apja alelnök volt, különböző országokba, elsősorban Ukrajnában illetve a Kínai Népköztársaságban úgy épített a anyagi haszonnal járó gazdasági kapcsolatokat, hogy kihasználta az amerikai alelnöki hivatalhoz meglevő kapcsolatait.

A nyomozás arról szól, és azt próbálják a republikánusok bebizonyítani a különböző kongresszusi meghallgatásokon, hogy Joe Biden nem csak, hogy segített Hunternek bizonyos ügyekben még alelnökként, hanem együtt profitáltak ezekből - hangsúlyozta Csizmazia Gábor. Hozzátette, hogy a nyomozások, a bírósági eljárások és a képviselőház felügyelőbizottságának a meghallgatásai alapján az várható, hogy republikánusok a Biden család ügyei alapján

mindenképpen egy impeachment eljárást fognak kezdeményezni Joe Biden ellen.

A külügyi szakember szerint annak nincs jelentősége az impeachment eljárás elindítása szempontjából, hogy Joe Biden elnöki mandátuma előtti időszakra vonatkozóan merült fel az amerikai törvényhozás speciális jogi eljárásának a megindítása. A külügyi szakértő kiemelte azt, hogy a Joe Biden elleni impeachment eljárás várható volt, hiszen a demokrata pártiak korábban ugyanígy egy impeachment eljárással próbálták meg eltávolítani a hivatalából az akkori elnököt, Donald Trumpot.

Csizmazia Gábor beszélt arról is, hogy a Biden családot érintő politikai botrány ügyében számos megválaszolatlan kérdés van. Ilyen például az, hogy vajon miért épp most jöttek ki a legutóbbi kiszivárogtatások az FBI részéről az üggyel kapcsolatban. De megválaszolásra vár az a kérdés is, hogy bizonyítékokkal alátámasztható-e az a vád, amely szerint Joe Biden már alelnökként és később elnökként is tehetett lépéseket Hunter Biden és közös ügyeik eltussolására.

Ugyanakkor azt sem lehet még tudni, hogy a Donald Trump ellen jelenleg folyamatban levő négy eljárás hogyan érinti majd Trump republikánus párton belüli elnökjelölési lehetőségeit, illetve a hivatalos elnökjelöltté válását jogi értelemben - mondta el Csizmazia Gábor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×