eur:
389.69
usd:
362.03
bux:
68479.39
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot.
Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

Fehéroroszországba menetelt a Wagner, Prigozsin is ott lehet - fotó

Hosszú menetoszlop lépte át a fehérorosz határt.

Ukrán és lengyel tisztviselőkre hivatkozva a The Guardian és a Reuters azt írta, hog a Wagner-csoport harcosai Oroszországból Fehéroroszországba érkeztek egy nappal azután, hogy Minszk megerősítette, valóban a zsoldosok képzik ki a fehérorosz katonáka a fővárostól délkeletre. A konvoj a Minszktől délre fekvő Aszipovicsi településen lévő katonai támaszpont felé tartott.

"A Wagner Fehéroroszországban van" - írta Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményében.

A fehérorosz védelmi minisztérium pénteken közzétett egy videót, amelyen állítólag az látható, amint Wagner-harcosok oktatják a fehérorosz katonákat. Azt írták, "útitervet" dolgoztak ki arra, hogyan tart majd közös hadgyakorlatokat a fehérorosz hadsereg a Wagner-csoporttal.

Stanislaw Zaryn, Lengyelország különleges szolgálatokért felelős miniszter-helyettese elmondta, hogy Varsó is megerősítette a Wagner-harcosok fehéroroszországi jelenlétét. "Jelenleg több százan lehetnek" - írta a Twitteren.

A fehérorosz Hajun projekt független szervezet, amely az országban folyó katonai tevékenységet figyeli és amelyet a minszki hatóságok szélsőséges szervezetnek tekintenek, közölte:

péntek éjjel egy legalább 60 járműből álló nagy oszlop lépett be Fehéroroszországba Oroszország felől.

A járművek, köztük a teherautók, kisteherautók, kisteherautók és buszok a Kelet-Ukrajna Oroszország által megszállt területének (Donyecki és Luhanszki népköztársaság) rendszámaival rendelkeztek.

Mindeközben megjelent a Nexta Twitter-oldalán egy bejegyzés, miszerint a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin is Fehéroroszországban lehet. A szokatlan fényképen a Wagner-vezér kisnadrágban ül egy sátorban egy tábori ágyon.

A Wagnert alapító Jevgenyij Prigozsin június végén rövid életű lázadást hajtott végre a moszkvai vezetés ellen, és az incidens lezárása után Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közölte, hogy Minszk hasznát venné a Wagner tapasztalatának és szakértelmének, továbbá egy "elhagyatott katonai létesítmény" területét ajánlotta fel a zsoldossereg harcosainak, hogy alakítsák ki ottani bázisukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×