eur:
386.89
usd:
356.4
bux:
66235.28
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a hagyományos évenkénti sajtótájékoztatóján Minszkben 2021. augusztus 9-én, az ellene indult tömegtüntetések kezdetének első évfordulóján. Fehéroroszországban hónapokon át rendszeresen tömegek vonultak utcára, miután a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyerte a tavalyi elnökválasztást. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelöltet ismerte el győztesnek. A megmozdulásokat a biztonsági erők brutálisan leverték, Cihanouszkaja Litvániába menekült.
Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov

Oroszországban van Jevgenyij Prigozsin – közölte a fehérorosz elnök

Aljakszandr Lukasenka azt közölte, hogy a Wagner vezére nincs Fehéroroszországban, hanem Szentpéterváron tartózkodik.

A fehérorosz elnök egy Minszkben tartott sajtókonferencián a CNN kérdésére azt válaszolta: tudomása szerint Jevgenyij Prigozsin Szentpéterváron tartózkodik, bár lehet, hogy már útban van Moszkva felé.

Aljakszandr Lukasenka a Wagner csoport zsoldosainak hollétét firtató kérdésre pedig azt mondta, hogy a katonák "szokásos táborhelyükön állomásoznak", vagyis újból Oroszországban lehetnek. Lukasenka szó szerint azt mondta: "A Wagner holléte nem az én gondom, mivel ez egy orosz alakulat."

Az amerikai hírtelevízió emlékeztet rá, hogy a Prigozsin vezette Wagner-zendülés lezárásában a fehérorosz elnök kulcsszerepet játszott. Lukasenkának állítólag sikerült meggyőznie Putyin orosz elnököt: ne számolja fel a Wagner csoportot, hanem adjon a zsoldosoknak és vezérüknek amnesztiát, valamint engedje, hogy Fehéroroszországba vonuljanak.

Pár nappal később meg is jelentek fényképek arról, hogy a Wagner csoport tagjai tábort építenek egy elhagyott fehérorosz katonai bázison, viszont Jevgenyij Prigozsin hollétéről semmit sem lehetett tudni. A közösségi médiában csak a zsoldosvezér magánrepülőgépének útjáról jelent meg információ, ami szerint a gép Voronyezs környékéről Szentpétervárra, illetve egy fehérorosz katonai reptérre ment.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
Milliárdos negatív áramszámlákat kapnak a lakossági napelemesek – Elképesztő számokra bukkantunk

Milliárdos negatív áramszámlákat kapnak a lakossági napelemesek – Elképesztő számokra bukkantunk

Az elmúlt hónapokban jelentős összegű negatív áramszámlákat kaphattak azok a háztartási méretű napelem tulajdonosok, akik az éves szaldó elszámolás szerint nettó betáplálók voltak a hálózatba, és ez vezethetett oda rendszerszinten, hogy 2023 őszén több hónapig negatív árbevétele volt az MVM-nek a legkisebb éves fogyasztási sávban – figyelt fel az érdekes helyzetre a Portfolio. Az utóbbi két év alapján az is látszik, hogy rendszerszinten több milliárd forintos negatív áramszámlákat, azaz pénzkifizetést, kaphattak a lakossági napelemesek a túltermelés miatt, az éves szaldó áldásos hatásaként. Az adatokból olyan érdekes „trükközések” is látszanak, mint például az, hogy közvetlenül a rezsiváltozások előtt beszakadt, majd megugrott az egyetemes áramszolgáltató árbevétele, amit részben az a fogyasztói mentalitás magyarázhat, hogy „inkább kétszeres áramárat fizetek, mint hétszeres gázárat”.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×