eur:
390
usd:
356.81
bux:
72733.46
2024. július 18. csütörtök Frigyes
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot.
Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

Műholdképek: már Fehéroroszországban lehetnek a Wagner csapatai

Műholdképek arról tanúskodnak, hogy mozgás kezdődött egy használaton kívüli fehérorosz katonai bázison.

Az elsőként a Szabad Európa Rádió által felfedezett műholdas képekhez június 27-én jutott hozzá a BBC: sátrak vagy azokhoz hasonló struktúrájú tárgyak jelentek meg egy korábban elhagyatott tábor területén. Június 19-i műholdas képeken még üresnek tűnik ugyanez a terület.

Az elhagyatott táborban felfedezett mozgás azért tarthat számot érdeklődésre, mert feltételezések szerint a Wagner zsoldocsapatai Fehéroroszországba követhetik vezetőjüket, Jevgenyij Prigozsint.

A Prigozsint vezette sikertelen lázadás után a zsoldoscsoport harcosai lehetőséget kaptak a Kremltől, hogy Fehéroroszországba települjenek át.

A műholdképeken megfigyelhető tábor 21 kilométerre van Aszipovicsitől: ez a város volt az egyik olyan terület, amelyet mint a Wagner csoport katonáinak lehetséges új bázisaként neveztek meg.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök maga is felajánlotta, hogy befogadja a Wagner harcosait országában, ahová a csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin feltételezések szerint száműzetésbe vonult.

Lukasenka is egy elhagyott katonai bázist említett, de nem adott meg több részletet. Úgy fogalmazott: "van egy kerítés, minden rendelkezésre áll, állítsák fel a sátraikat".

Később spekulációk láttak napvilágot egy Aszipovicsi melletti helyszínnel kapcsolatosan, amely a fehérorosz 465. rakétadandárnak adott otthont, mielőtt 2018-ban kiürítették volna.

A június 27-én készült kép alacsony felbontású, így nehéz megmondani, hogy pontosan mit építettek ott, de június közepe óta egyértelműen történt fejlesztés.Többsornyi téglalap alakú építmény látható rajta, amelyek megegyezhetnek a régió más katonai bázisain látott sátrakkal. Az ugyanakkor nem ismert, ki állíttatta fel ezeket.

Oleg Zsdanov ukrán katonai szakértő a Szabad Európa Rádiónak elmondta, hogy "irreális", hogy a Wagner-csapatok elkezdték volna a tábor építését, mivel nagyon kevés idő telt el június 23., a lázadás óta. Marina Miron, a londoni King's College hadtudományi tanszékének orosz hadseregre szakosodott kutatója szerint azonban lehetséges.

"A Wagner nem olyan hadsereg, amelynél a dolgok lassan mennek.

Ha egy nap alatt sikerült Moszkva felé félútig eljutniuk, akkor az is elképzelhető, hogy már elkezdtek táborokat építeni Fehéroroszországban" – mondta.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×