eur:
389.35
usd:
362
bux:
68083.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot.
Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

Műholdképek: már Fehéroroszországban lehetnek a Wagner csapatai

Műholdképek arról tanúskodnak, hogy mozgás kezdődött egy használaton kívüli fehérorosz katonai bázison.

Az elsőként a Szabad Európa Rádió által felfedezett műholdas képekhez június 27-én jutott hozzá a BBC: sátrak vagy azokhoz hasonló struktúrájú tárgyak jelentek meg egy korábban elhagyatott tábor területén. Június 19-i műholdas képeken még üresnek tűnik ugyanez a terület.

Az elhagyatott táborban felfedezett mozgás azért tarthat számot érdeklődésre, mert feltételezések szerint a Wagner zsoldocsapatai Fehéroroszországba követhetik vezetőjüket, Jevgenyij Prigozsint.

A Prigozsint vezette sikertelen lázadás után a zsoldoscsoport harcosai lehetőséget kaptak a Kremltől, hogy Fehéroroszországba települjenek át.

A műholdképeken megfigyelhető tábor 21 kilométerre van Aszipovicsitől: ez a város volt az egyik olyan terület, amelyet mint a Wagner csoport katonáinak lehetséges új bázisaként neveztek meg.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök maga is felajánlotta, hogy befogadja a Wagner harcosait országában, ahová a csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin feltételezések szerint száműzetésbe vonult.

Lukasenka is egy elhagyott katonai bázist említett, de nem adott meg több részletet. Úgy fogalmazott: "van egy kerítés, minden rendelkezésre áll, állítsák fel a sátraikat".

Később spekulációk láttak napvilágot egy Aszipovicsi melletti helyszínnel kapcsolatosan, amely a fehérorosz 465. rakétadandárnak adott otthont, mielőtt 2018-ban kiürítették volna.

A június 27-én készült kép alacsony felbontású, így nehéz megmondani, hogy pontosan mit építettek ott, de június közepe óta egyértelműen történt fejlesztés.Többsornyi téglalap alakú építmény látható rajta, amelyek megegyezhetnek a régió más katonai bázisain látott sátrakkal. Az ugyanakkor nem ismert, ki állíttatta fel ezeket.

Oleg Zsdanov ukrán katonai szakértő a Szabad Európa Rádiónak elmondta, hogy "irreális", hogy a Wagner-csapatok elkezdték volna a tábor építését, mivel nagyon kevés idő telt el június 23., a lázadás óta. Marina Miron, a londoni King's College hadtudományi tanszékének orosz hadseregre szakosodott kutatója szerint azonban lehetséges.

"A Wagner nem olyan hadsereg, amelynél a dolgok lassan mennek.

Ha egy nap alatt sikerült Moszkva felé félútig eljutniuk, akkor az is elképzelhető, hogy már elkezdtek táborokat építeni Fehéroroszországban" – mondta.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×