eur:
385.43
usd:
355.2
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök országa biztonsági tanácsának ülésén elnököl Minszkben 2020. augusztus 18-án. Fehéroroszországban tizedik napja tüntetnek, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással nyerte meg az augusztus 9-i elnökválasztást.
Nyitókép: MTI/AP/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Aljakszandr Lukasenka: "úgy fognak eltaposni Prigozsin, mint egy bogarat"

A fehérorosz elnök állítólag ezt mondta a zsoldosvezérnek, amikor a hétvégi lázadás befejezéséről tárgyaltak.

Aljakszandr Luksenka újabb részleteket hozott nyilvánosságra a hétvégén Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Jevgenyij Prigozsin Wagner vezetővel folytatott beszélgetéseiről, miután azt állította, hogy döntő szerepet játszott a szombati lázadás leállításában – írja a 24.hu a CNN amerikai hírtelevízióra hivatkozva.

A fehérorosz elnök azt állította, hogy szombaton helyi idő szerint délelőtt 10 órakor telefonon beszélt Putyinnal az Oroszország déli részén kiéleződő válságról. „A legveszélyesebb nem az volt, ami éppen akkor történt, hanem az, hogy mi jöhet még ezután és milyen következményekkel lehet számolni” – mondta a fehérorosz elnök. Ezután azt javasolta Putyinnak, hogy ne siessen, beszéljenek Prigozsinnal és annak parancsnokaival.

Lukasenka szerint az orosz elnök azt mondta neki, hogy Prigozsin nem válaszol a telefonhívásokra. Ez ellentmond azoknak a sajtóhíreknek, miszerint

Prigozsin hiába próbálta szombaton hívni Putyint, az nem akart vele beszélni.

A fehérorosz elnök ezért maga próbált elérhetőséget találni a Wagner vezéréhez, és „a nap közepére már három csatornát is megszerveztünk, amelyeken keresztül beszélhetünk Rosztovval”, ahol Prigozsin állomásozott. Helyi idő szerint szombat délelőtt 11 órakor Lukasenka elmondása szerint felhívta Prigozsint, aki „azonnal felvette a telefont”, és „a hangja eufórikus volt”.

Lukasenka viszont figyelmeztette Prigozsint, hogy a Wagner erőit megsemmisítik, ha folytatják a menetelést Moszkva felé. "Félúton eltaposnak benneteket, mint egy bogarat" - mondta a zsoldosvezérnek a fehérorosz államfő. De Prigozsin közölte vele, hogy igazságot akarnak és elmennek Moszkvába!

Ezek után a fehérorosz vezető hosszú ideig próbálta győzködni Prigozsint, ne tegyen ilyet, majd végül közölte vele: azt csinál, amit akar, de a fehérorosz dandár már készen áll arra, hogy átirányítsák Moszkvába. Hozzátette, ha a helyzet elfajul, akkor az „Belarusz lesz a következő”.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×