eur:
389.01
usd:
357.21
bux:
73192.48
2024. július 22. hétfő Magdolna
Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mond a moszkvai Kremlben 2023. június 27-én, az orosz védelmi minisztérium, az orosz nemzeti gárda, (Roszgvardija), az orosz belügyminisztérium (MVD), az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és az Orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO) egységeinek, hogy biztosították a rendet és a törvényességet a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása alatt. A június 24-i lázadás még aznap vérontás nélkül véget ért, mert Prigozsinnal megegyezett a közte és az orosz vezetés között közvetítő fehérorosz elnök.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool

Vlagyimir Putyin elismerte, az orosz állam teljeskörűen finanszírozta a Wagner csoportot

Az orosz elnök kedden beszédet intézett a rendvédelmi egységekhez Moszkvában. Ismét közölte, büntetés vár a Wagner-lázadás támogatóira, és azt is elmondta, az orosz állam mennyit költött Jevgenyij Prigozsin magánhadseregére.

A Wagner katonai magánvállalat lázadásának elfojtásában részt vevő katonák gyakorlatilag polgárháborút akadályoztak meg Oroszországban – jelentette ki Vlagyimir Putyin kedden a Kremlben, ahol mintegy 2500 rendvédelmis és katona előtt beszélt az orosz elnök. A társaságában ott volt Szergej Sojgu védelmi miniszter is, akinek menesztését követelte Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldossereg vezetője.

"Egy nehéz helyzetben egyértelműen cselekedtek. Bizonyították a hűségüket az orosz emberekhez és a katonai esküjükhöz, felelősséget mutattak Oroszország sorsáért és jövőjéért" – mondta az államfő a CNN tudósítása szerint. Az orosz elnök azokhoz a rendvédelmi egységekhez beszélt, amelyek részt vettek a Wagner-erők elleni védekezésben.

Putyin a téren egyperces néma csendet kért a lázadás során elesett orosz katonai pilóták tiszteletére, akik a Wagner csapatok ellen harcolva "bátorságról és önfeláldozásról tettek tanúbizonyságot".

Az elnök azt is kiemelte, hogy a Wagner-lázadással szembeszálló biztonsági erők nem hátráltak meg, hanem teljesítették katonai kötelességüket, és eközben nem kellett harcoló csapatokat átcsoportosítaniuk a frontvonalból.

Putyin szerint a rendvédelmisek "gyakorlatilag egy polgárháborút akadályoztak meg", az államfő szerint megvédték az alkotmányt, az állampolgárok életét és szabadságát. Állítása szerint a Wagner-akciónak sem a hadsereg, sem a lakosság körében nem volt támogatása. Megismételte, büntetés vár a lázadás kirobbantóira és támogatóira is.

A tudósítások szerint Putyin azt is jelezte, hogy Oroszország "mindig tisztelte" a Wagner csoportot a "hatalmas hősiességért", és elismerte, hogy az orosz állam finanszírozta a magánhadsereg működését.

"Azt szeretném, hogy mindenki tudja: a teljes Wagner csoportot az állam támogatta – a védelmi minisztérium és az állami költségvetés. Teljeskörűen finanszíroztuk ezt a csoport" – idézi a BBC az orosz elnököt, aki hozzátette: 2022 májusa és 2023 májusa között 86,262 milliárd rubelt (egymilliárd dollárt) fizetett ki az orosz állam a Wagnernek a bérekre és egyéb juttatásokra.

Azt is közölte, hogy a hatóságok most azt vizsgálják, hogy ezeket a pénzeket a Wagner és a vezetője jogszerűen költötte-e el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×