eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot.
Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

Az orosz nemzeti gárda vezetője elárulta, miért engedték a Wagner gyors előrenyomulását

Viktor Zolotov is beállt azok sorába, akik utólag értékelik a szombati Wagner-lázadást.

Az orosz kormányzat narratívája szerint Jevgenyij Prigozsin és a lázadás szervezői – akiket el fognak ítélni – megtévesztették a Wagner katonáit. Arra azonban eddig nem érkezett hivatalos orosz magyarázat, hogy miként lehetett akkora a szimpátia vagy a félelem, hogy a zsoldossereg péntek estétől szombat estéig, az orosz határt átlépve, több száz kilométert megtéve Moszkva előszobájába vonulhasson. Gyakorlatilag mindenhol akadály nélkül haladt át, egyedül a légierő mért csapást rá, nem nagy sikerrel.

Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda igazgatója a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint kedden arról beszélt, hogy a gyors előrenyomulás azért történhetett meg, mert a visszaverésükre szolgáló fő erőket a főváros külterületeire összpontosította a katonai vezetés. Ennek célja pedig az volt, hogy "ütőerővel" csaphassanak le és ne szóródjanak szét az erőik, máskülönben a Wagner úgy haladhatott volna előre, mint "kés a vajban".

Mindazonáltal nem látott arra esélyt, hogy a Wagner bevegye Moszkvát, sőt, elmondása szerint már akkor látták, hogy a zsoldosok, ha el is jutnak a fővárosig, nem fogják tudni elfoglalni, amikor elérték Lipeck régiót.

A gárda vezetője mindemellett megvádolta a nyugati titkosszolgálatokat azzal, hogy hetekkel előre tudhattak a fegyveres lázadás terveiről és részt is vettek benne.

Prigozsin beszédírójának "nagyszerű" munkája, valamint az egész akció kidolgozottsága miatt Zolotov szerint nem lehet kizárni, hogy a nyugati titkosszolgálatok állnak a háttérben. "Ők biztathatták Prigozsint, vagy esetleg az ő ambíciói szállhattak a fejébe és magasabb pozíciót akart."

Zolotov mindemellett bejelentette, hogy az általa irányított fegyveres erőt nehézfegyverzettel, harckocsikkal fogják felszerelni, amiről tárgyalások folynak az elnökkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×