eur:
391.15
usd:
359.55
bux:
72800.81
2024. július 19. péntek Emília
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot.
Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

A hírszerzők tudják, mi lehetett Jevgenyij Prigozsin valódi terve

A Wagner vezére csak az után indult Moszkva ellen, hogy kiszivárgott az eredeti elképzelése – állítja a The Wall Street Journal.

A zsoldosait szombaton Moszkvába indító Jevgenyij Prigozsin eredeti terve nem az orosz főváros megtámadása volt, hanem el akarta fogni Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt – értesült nyugati hírszerzési forrásokból a The Wall Street Journal.

A Wagner-vezér titkos terve szerint akkor csapott volna le a két legmagasabb rangú orosz katonai vezetőre, amikor látogatást tettek egy az ukrán határ melletti bázisra. Az összeesküvésről azonban tudomást szerzett az orosz titkosszolgálat, az FSZB két nappal az előtt, hogy Sojgu és Geraszimov a front közelébe utazott volna. Prigozsin ekkor változtatott a tervén, és indította el péntek éjszaka a katonáit a főváros felé.

Emiatt tűnhetett előkészítetlennek a menet, amelyet végül egy nap után állított le Prigozsin, visszafordítva egységeit az ukrán frontra, ő pedig azóta – leszámítva egy 11 perces hangüzenetet – nem adott magáról életjelet.

A puccskísérlet előtt a Wagner vezére következetesen és név szerint kritizálta Sojgut és Geraszimovot, amiért szándékosan hátráltatták szerinte a Bahmutban és más övezetekben harcoló egységeit, gyakran kifogásolta, hogy nem kapnak elegendő lőszert és utánpótlást.

A CNN európai hírszerzési forrásokra hivatkozva arról ír, hogy az orosz biztonsági erőknek tudomásuk lehetett Prigozsin emberrablási terveiről, de inkább visszatartották az információt, és ki akartak várni, miként alakulnak az események.

Viktor Zolotov, az Orosz Nemzeti Gárda parancsnoka hétfőn azt mondta, tudtak Prigozsin lázadásának a tervéről, mert a vezetőhöz közelálló emberek kiszivárogtatták az információt, de hozzátette, szerinte a nyugati titkosszolgálatok álltak a Wagner akciója mögött, mert azok már hetekkel korábban tudtak a tervekről.

(A nyitóképen: A Wagner csoport orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én.)

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×