eur:
389.3
usd:
361.97
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot.
Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

A hírszerzők tudják, mi lehetett Jevgenyij Prigozsin valódi terve

A Wagner vezére csak az után indult Moszkva ellen, hogy kiszivárgott az eredeti elképzelése – állítja a The Wall Street Journal.

A zsoldosait szombaton Moszkvába indító Jevgenyij Prigozsin eredeti terve nem az orosz főváros megtámadása volt, hanem el akarta fogni Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt – értesült nyugati hírszerzési forrásokból a The Wall Street Journal.

A Wagner-vezér titkos terve szerint akkor csapott volna le a két legmagasabb rangú orosz katonai vezetőre, amikor látogatást tettek egy az ukrán határ melletti bázisra. Az összeesküvésről azonban tudomást szerzett az orosz titkosszolgálat, az FSZB két nappal az előtt, hogy Sojgu és Geraszimov a front közelébe utazott volna. Prigozsin ekkor változtatott a tervén, és indította el péntek éjszaka a katonáit a főváros felé.

Emiatt tűnhetett előkészítetlennek a menet, amelyet végül egy nap után állított le Prigozsin, visszafordítva egységeit az ukrán frontra, ő pedig azóta – leszámítva egy 11 perces hangüzenetet – nem adott magáról életjelet.

A puccskísérlet előtt a Wagner vezére következetesen és név szerint kritizálta Sojgut és Geraszimovot, amiért szándékosan hátráltatták szerinte a Bahmutban és más övezetekben harcoló egységeit, gyakran kifogásolta, hogy nem kapnak elegendő lőszert és utánpótlást.

A CNN európai hírszerzési forrásokra hivatkozva arról ír, hogy az orosz biztonsági erőknek tudomásuk lehetett Prigozsin emberrablási terveiről, de inkább visszatartották az információt, és ki akartak várni, miként alakulnak az események.

Viktor Zolotov, az Orosz Nemzeti Gárda parancsnoka hétfőn azt mondta, tudtak Prigozsin lázadásának a tervéről, mert a vezetőhöz közelálló emberek kiszivárogtatták az információt, de hozzátette, szerinte a nyugati titkosszolgálatok álltak a Wagner akciója mögött, mert azok már hetekkel korábban tudtak a tervekről.

(A nyitóképen: A Wagner csoport orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én.)

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-1

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-1

A Paris Saint-Germain hátrányból próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern ellen maradt a BL-ben gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×