eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Németország kész azonnal négyezer katonát küldeni Litvániába

A litván elnök vasánap este kérte a NATO keleti szárnyának megerősítését a Wagner csoport oroszországi lázadása után, és a német védelmi miniszter máris igennel válaszolt: Németország kész további négyezer katonát küldeni a a balti állam biztonságának erősítése érdekében.

Boris Pistorius és vele együtt a NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg litvániai látogatását nem csupán a hétvégi oroszországi események indokolták, a vizit egyben a szövetség július 11-12-i csúcstalálkozójának előkészítését szolgálja.

Gitanas Nauseda litván elnök a balti állam biztonsági tanácsának ülését követően úgy értékelte, hogy az oroszországi események nemcsak Litvániára, hanem az egész NATO-ra hatással lesznek, ezért meg kell erősíteni az oszág határainak védelmét.

Pistorius Vilniusban kijelentette, hogy országa kész további mintegy négyezer Bundeswehr-katonát küldeni Litvániába. "Készen állunk arra, hogy akár egy robusztus dandárt állomásoztassunk tartósan a balti országban" – fogalmazott a német védelmi miniszer. Pistorius ehhez egyetlen feltételt említett, a katonák elhelyezéséhez szükséges infrastruktúra, illetve a gyakorlatokra alkalmas létesítmények megteremtését.

Németország már 2022 júniusában, néhány hónappal az Ukrajna elleni orosz háború kezdete után tett ígéretet arra, hogy kész egy harci dandárral segíteni az országot egy esetleges orosz támadás esetén.

A német katonai jelenlét néhány éves múltra tekint vissza Litvániában. A balti országban ugyanakkor megközelítőleg 1600 NATO-katona állomásozik a Bundeswehr vezetésével. Az állomány csaknem fele a német hadsereg katonája.

A 41-es páncélos brigádot Németország különböző helyein tartják készenlétben, és feszültség esetén tíz napon belül el kell juttatni Litvániába.

A NATO-katonák július 7-től Litvániában hadgyakorlatot terveznek, amelyre további ezer katonát és mintegy háromszáz harckocsit, illetve egyéb katonai járművet küldtek a balti országba, amely határos Fehéroroszországgal és az orosz balti-tengeri enklávéval, Kalinyingráddal.

Litvánia államfője szerint a hétvégi események rávilágítottak az orosz rezsim instabilitására. Az elnök szerint hasonló, ha nem nagyobb kihívásokkal lehet számolni a jövőben is.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×