eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rendőrtiszt a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopterbaleset helyszínén 2023. június 21-én. Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere a fedélzetén három emberrel. A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.
Nyitókép: MTI/HINA

Megszólalt a honvédelmi miniszter a halálos helikopter-baleset ügyében

Szalay-Bobrovniczky Kristóf megerősítette, hogy két magyar katona elhunyt a horvátországi balesetben, harmadik társukat még keresik. A tragédia okáról csak a helyszíni vizsgálat után adnak tájékoztatást.

Szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban – közölte a Honvédelmi Minisztérium szerda délután. A magyar légierő két Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik légi jármű három fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant.

A honvédelmi miniszter szerdán fél ötre hirdetett meg sajtótájékoztatót az ügyben. Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a Magyar Honvédség helikoptere Horvátország területén lezuhant. Három magyar katona volt a fedélzeten, közülük ketten elhunytak. A harmadik katona felkutatása jelenleg is zajlik. A miniszter résztévét fejezte ki a hozzátartozóknak, akiket már értesítettek a tragédiáról.

A tárcavezető elmondta, a kivizsgálás folyamatban van, a horvát légierő vezetése már a helyszínen tartózkodik, de úton van a tragédia színhelyére Böröndi Gábor, a magyar vezérkari főnök vezetésével egy szakértői csapat, amely szintén a baleset okainak tisztázásán dolgozik majd. Csak a vizsgálat után nyilatkozik a tárca arról, hogy pontosan mi történt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf csak annyit árult el, hogy a hadgyakorlat Zadar környékén zajlott, ebben a nemzetközi kiképzésben évek óta részt vesz a magyar helikopterdandár. Az Airbus fedélzeten tapasztalt és kiképzés alatt álló katonák voltak, akik magashegyi kiképzésben vettek részt.

A miniszter jelezte, a vizsgálatról folyamatosan tájékoztatást ad.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×