eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Airbus H145 M típusú helikopter a Magyar Honvédség Breakthrough 2021 elnevezésű dinamikus bemutatóján a Veszprém megyei Hajmáskér mellett található Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 29-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Tisztul a kép a horvátországi honvédelmi gép balesetével kapcsolatban

Valószínűleg zipline-kötélpályának ütközött a Horvátországban minden ismert előzmény nélkül földbe csapódott helikopter, amelyből nem is egy van a Magyar Honvédségnél. A helikopter egyébként meglehetősen sokoldalú. Csiki-Varga Tamást kérdeztük.

Egyelőre tisztázatlan okból lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban. A háromfős legénység két tagja meghalt, egy társukat még keresik - erősítette meg a Honvédelmi Minisztérium a balesetről szóló horvát sajtóértesüléseket.

A Magyar Légierő Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben - közölte a tárca, amely 16.30-kor rendkívüli sajtótájékoztatót tart.

Csiki-Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetnek tudományos főmunkatársa az Airbus H145-ös katonai helikopterről beszélt az InfoRádióban.

"Ez egy úgynevezett több feladatú, kéthajtóműves helikopter, 2 fős személyzetet, ezen kívül 9 főt képes szállítani. Egy viszonylag új fejlesztésről beszélünk, 2018 óta gyártják a katonai verziót. A civil alapgép már a 2000-es évek óta gyártásban van" - fejtegette.

Feladatai:

  • szállítás
  • felderítés
  • megfigyelés
  • különleges műveleti erők céljai
  • kutatás-mentés
  • megfelelő felszereléssel könnyű támadás.

A Magyar Honvédség 20 darabot vásárolt ezekből a mindenféle feladatokra alkalmassá tett helikopterekből, 2019 és 2021 között meg is érkeztek Magyarországra, 10-et könnyű szállítóhelikopternek vásároltak, 5-öt kutatásra-mentésre.

Hivatalosan hadrendbe 2022. február 1-jén álltak, vezetésére a pilóták a megfelelő képzést megkapták, 6000 órát repültek vele addigra.

9 ország használja, köztük Németország is.

A helikopter katonai értelemben legértékesebb rendszere egy moduláris rész, amely magában foglal egy 20 milliméteres gépágyút, illetve 17 milliméteres gépágyút és harckocsi elleni rakétafegyverzetet - ez utóbbit a hírek szerint Izraelből szerzi be a Honvédség.

"16 km távolságból indítható adott esetben, könnyű harctámogató feladatokra lehet alkalmazni" - folytatta.

Az első hírek szerint légi kiképzési feladatokat teljesített a horvát légtérben.

Arról, hogy mit csinált konkrétan, nem tudni.

A horvátokkal egyébként - mint elmondta - rendkívül jó együttműködés van.

Horvát értesülések szerint egy zipline kötélpályának ütközhetett a helikopter, ezután csapódhatott földbe. Ezt kommentálva elmondta, két NATO-tagállamról van szó, a horvát hatósági vizsgálatba bevonják a magyar szakembereket, a roncsokat pedig, ha szükséges, Magyarországra is szállíthatják további vizsgálódás céljából.

Itt vannak az első képek a balesetről. A Vecerni List közölte a fotókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×