eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Radio Drnis

Helikopter-baleset - A térképen sem volt a "gyilkos kötél"?

300 méteres repülési magasság alatt a "tájékozódj és kerüld el" szabály érvényesül horvát légügyi hatósági közlés szerint. Nem tudni, a hadgyakorlaton lévők térképein szerepelt-e a zipline.

A horvát hatóságok közlése szerint friss térképekkel a kézben repülhetett horvátországi hadgyakorlatán az a magyar honvédségi Airbus-helikopter, amely szerdán zuhant a mélybe utasaival az ország középső részén, ugyanakkor - mint az Index.hu cikkében szerepel - nincs arra egyértelmű utalás, hogy a hírekben szereplő, a balesetért valószínűleg felelős zipline kötélpálya szerepelt-e ezeken a friss térképeken.

A horvát légierő parancsnoka ugyanakkor figyelmeztet, alacsony magasságon a pilótáknak figyelniük kell az esetleges akadályokat.

Egy közeli fültanú a horvát sajtóban nyilatkozva elmondta, épp bádogos munkát végzett, amikor nagy robajra lett figyelmes, majd "égszakadásra" és füst következett.

Egy másik ember, egy közelben tartózkodó turista a Cikola-kanyonban épp kávéját fogyasztotta, amikor a robbanást meghallotta, majd égett gumi szagát érezte.

A horvát sajtó több, egymástól független forrásból úgy tudja, túl alacsonyra merészkedett a magyar helikopter, így keveredett egy, a szakadék fölött kifeszített drótkötélpályának.

Két holttestet azonnal megtaláltak, a harmadik utast órákon át keresték.

Az Infostart is megírta, korszerű helikopterről van szó.

Újságírói kérdésre, mely szerint szerepelt-e a térképeken a zipline, a horvát hatóságok azt közölték, a zipline egy szakadékban fekszik, a szakadék fölött távvezeték van, ami szerepel a térképeken; a zipline szerepeltetése azonban nem derül ki.

A légierő parancsnoka

szerint senki sem hibáztatható,

így viszont nem derül ki, hogy

  • a helikopter repült-e olyan helyen, ahol nem tehette volna
  • a zipline-nak kellett volna szerepelnie a térképen, és akkor a tragédia aligha következik be, amennyiben a repülésben technikai hiba nem történt.

"300 méternél alacsonyabb magasságon senki sem lehet biztos abban, hogy nem ütközik váratlan akadályba" - fogalmaztak a légügyi hatóságok.

A zipline már jó ideje ott volt.

A helyiek szerint ez a kanyon nagyon kanyargós, nem is emlékeznek arra, hogy itt valaha katonai helikoptert láttak volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×