eur:
394.03
usd:
369.58
bux:
65576.72
2024. április 23. kedd Béla
Ukrán gabona. Anton Petrus/Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Ugorhat az ukrán gabonamegállapodás meghosszabbítása a robbanás miatt

Az ukrán elnök szerint ez az eset más, mint a kahovkai gátnál történt akció.

Oroszország Ukrajnát vádolja egy kulcsfontosságú ammóniavezeték felrobbantásával. Az eset negatívan befolyásolhatja az orosz fél szerint a gabonamegállapodás megújítására szolgáló erőfeszítéseket - írja a BBC.

A Togliatti-Odessza ammóniavezetéket hétfőn robbantották fel, az oroszok ukrán szabotőrcsapatokat vádolnak az ügyben.

A Kreml úgy fogalmazott: nem írja alá a gabonamegállapodás meghosszabbítását, ameddig ez a vezeték nem működik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tagadja az esetleges ukrán szerepvállalást: szerinte inkább az orosz bombázások okozhatták a vezeték sérülését.

A brit védelmi minisztérium pénteki jelentésben az áll, hogy Oroszország valószínűleg megpróbál engedményeket kikényszeríteni a csővezeték újranyitásával kapcsolatban, amely Oroszországból Odesszán keresztül tenné lehetővé az ammónia exportját.

A hírszerzés szerint ráadásul bár a fekete-tengeri ukrán gabonaexportot lehetővé tevő megállapodást május 17-én 60 nappal meghosszabbították, Oroszország

szinte biztosan továbbra is akadályozni fogja az ukrán gabonaexportot azáltal, hogy szándékosan lassítja a bejövő hajók ellenőrzését és blokkol egyes hajókat.

Jelenleg csak napi egy-két hajót ellenőriznek, míg 2022 őszén még hat-nyolc hajót engedtek közlekedni.

Mielőtt a következő hosszabbítási határidő elérkezik (július 16.), a brit hírszerzés további orosz propaganda-megszólalásokra és további akadályozó lépésekre számít.

Műtrágya nélkül nincs gabonatermesztés

A háború előtt a 2500 kilométeres csővezeték - amely az orosz Togliatti városából három dél- és nyugat-ukrajnai kikötőbe vezet - évente 2,5 millió tonna ammóniát exportált, míg 2022 februárjában, a háború kezdetén leállították.

Az ukrajnai gabonaexport biztosításáról szóló tavalyi tárgyalások során Kijev és Moszkva megállapodást kötött arról is, hogy a csővezetéken keresztül biztonságosan lehet szállítani ammóniát. Ez az anyag a műtrágyagyártás kulcsfontosságú összetevője.

Az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött, mérföldkőnek számító megállapodást 2022 júniusában eredetileg 120 napra kötötték meg, azóta háromszor meghosszabbították. A jelenlegi megállapodás július 17-én jár le.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, a következő meghosszabbítás veszélybe került a robbantás miatt.

"A vezeték működése benne foglaltatott az alku azon részében, amely minket érintett, így bonyolíthatja annak meghosszabbítását. Nem tudjuk, milyen rombolás történik, mit várhatunk ezután az ukrán féltől" - fogalmazott. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint egy-három hónapig tarthat a károk helyreállítása.

Ukrajna határozottan tagadta, hogy a robbanáshoz köze lenne, és ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva felel azért.

Zelenszkij elnök szerint a robbantás egy szürke zónában történt, az orosz és az ukrán fél által kontrollált területek közt. Véleménye szerint ez más, mint a kahovkai gát felrobbantása.

"Az más, ha a háború következményeiről van szó. Igen, az Orosz Föderáció hibás, de ez az eset a háború következménye. Ami Kahovkában történt, az terrorizmus. Saját kezűleg aknáztak alá egy gátat" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

A legtöbb korosztályban tízből négyen értettek egyet azzal, hogy a fiatalok túl sokat költenek szórakozásra, divatra, valamint tízből hárman gondolták úgy, hogy a harminc alattiak csak a mának élnek - derül ki abból a friss országos kutatásból, amelynek eredményeit az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége hozta nyilvánosságra. A kutatás egyik érdekes tanulsága, hogy a fiatalok több esetben is rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×