eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

„Elfogadhatatlan” kísérletezésbe kezdett a Meta

Elkezdik tesztelni Kanadában a híranyagokhoz való hozzáférés korlátozását a Facebookon és az Instagramon – közölte a Meta Platforms Inc. pénteken.

A Kanadában készülő, internetes hírszolgáltatásokról szóló törvény (Online News Act) a Meta tulajdonában lévő Facebook és a többi hasonló online platform számára kötelezővé tenné, hogy szerződjenek a kanadai hírszolgáltatókkal és fizessenek a tartalmaikért, amelyekre hivatkoznak.

Rachel Curran, a Meta egyik kanadai illetékese szerint a Facebookon megjelent tartalmak szintén hasznot hoztak a kanadai kiadóknak, becslések szerint ez a 2022 áprilisával zárult évben 230 millió dollár (78 milliárd forint) értékű ingyenmarketinget jelentett ezeknek a sajtóorgánumoknak.

A Meta a törvényjavaslat bejelentése után közölte, hogy életbe lépése esetén megszüntetné platformjain a kanadai hírek elérhetőségét.

A híranyagokhoz való hozzáférés korlátozásának tesztelési időszaka több hétig tart majd, a Meta tájékoztatása szerint ezen időszak alatt a kísérletben részt vevő kanadai felhasználok kis része értesítést kap majd, amikor híranyagokat próbál megosztani a közösségi média platformokon.

A törvényjavaslatot beterjesztő Pablo Rodriguez kanadai örökségvédelmi miniszter szerint a Meta lépése „elfogadhatatlan”.

„Amikor egy nagy techvállalat azt mondja, hogy »amennyiben nem csináljátok azt amit kérünk, akkor leállítjuk a szolgáltatást«, az konkrétan fenyegetés.

Én még soha nem cselekedtem fenyegetés hatására” – fogalmazott Rodriguez a Reuters hírügynökségnek.

A Google a törvényjavaslat miatt az év elején már hasonló korlátozási teszteléseket folytatott és néhány kanadai felhasználó esetében blokkolták is a hírekhez való hozzáférést.

A törvényjavaslatot a kanadai örökségvédelmi minisztérium nyújtotta be 2022 áprilisában. A minisztérium szóvivője szerint csak annyit kérnek az olyan techóriásoktól, mint a Facebook vagy a Google, hogy kössenek tisztességes megállapodást a hírportálokkal, ha hasznot húznak a munkájukból.

Elsőként Ausztrália lépett fel az online techóriásokkal szemben 2021-ben: a Facebook és a Google először szintén arra figyelmeztetett, hogy korlátozni fogja ausztráliai szolgáltatásait, de végül kompromisszumos megoldással mindkét cég megállapodott az ausztrál médiavállalatokkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×