eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Pexels.com

„Elfogadhatatlan” kísérletezésbe kezdett a Meta

Elkezdik tesztelni Kanadában a híranyagokhoz való hozzáférés korlátozását a Facebookon és az Instagramon – közölte a Meta Platforms Inc. pénteken.

A Kanadában készülő, internetes hírszolgáltatásokról szóló törvény (Online News Act) a Meta tulajdonában lévő Facebook és a többi hasonló online platform számára kötelezővé tenné, hogy szerződjenek a kanadai hírszolgáltatókkal és fizessenek a tartalmaikért, amelyekre hivatkoznak.

Rachel Curran, a Meta egyik kanadai illetékese szerint a Facebookon megjelent tartalmak szintén hasznot hoztak a kanadai kiadóknak, becslések szerint ez a 2022 áprilisával zárult évben 230 millió dollár (78 milliárd forint) értékű ingyenmarketinget jelentett ezeknek a sajtóorgánumoknak.

A Meta a törvényjavaslat bejelentése után közölte, hogy életbe lépése esetén megszüntetné platformjain a kanadai hírek elérhetőségét.

A híranyagokhoz való hozzáférés korlátozásának tesztelési időszaka több hétig tart majd, a Meta tájékoztatása szerint ezen időszak alatt a kísérletben részt vevő kanadai felhasználok kis része értesítést kap majd, amikor híranyagokat próbál megosztani a közösségi média platformokon.

A törvényjavaslatot beterjesztő Pablo Rodriguez kanadai örökségvédelmi miniszter szerint a Meta lépése „elfogadhatatlan”.

„Amikor egy nagy techvállalat azt mondja, hogy »amennyiben nem csináljátok azt amit kérünk, akkor leállítjuk a szolgáltatást«, az konkrétan fenyegetés.

Én még soha nem cselekedtem fenyegetés hatására” – fogalmazott Rodriguez a Reuters hírügynökségnek.

A Google a törvényjavaslat miatt az év elején már hasonló korlátozási teszteléseket folytatott és néhány kanadai felhasználó esetében blokkolták is a hírekhez való hozzáférést.

A törvényjavaslatot a kanadai örökségvédelmi minisztérium nyújtotta be 2022 áprilisában. A minisztérium szóvivője szerint csak annyit kérnek az olyan techóriásoktól, mint a Facebook vagy a Google, hogy kössenek tisztességes megállapodást a hírportálokkal, ha hasznot húznak a munkájukból.

Elsőként Ausztrália lépett fel az online techóriásokkal szemben 2021-ben: a Facebook és a Google először szintén arra figyelmeztetett, hogy korlátozni fogja ausztráliai szolgáltatásait, de végül kompromisszumos megoldással mindkét cég megállapodott az ausztrál médiavállalatokkal.

Címlapról ajánljuk

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×