eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Így válaszolt a piac az első közös uniós gázbeszerzésre

A beszerzett gáz 20 százaléka LNG, a többi vezetékes úton érkezik.

A nemzetközi piac pozitívan reagált az április végén bejelentett első közös uniós gázbeszerzésről szóló felhívásra, 25 megbízható szállító válaszolt a mintegy 11,6 milliárd köbméter gázra vonatkozó összesített igényre, és összesen több mint 13,4 milliárd köbméter szállítására tettek ajánlatot - közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke Brüsszelben.

"Ez figyelemre méltó siker, ami azt mutatja, hogy helyesen tettük, hogy egyesítettük keresletünket, és a közös európai húzóerő segítségével, együtt törekedtünk arra, hogy a jövő télre feltöltsük gáztárolóinkat" - tette hozzá.

Az EU által kiválasztott szolgáltató, a Prisma vállalat a legvonzóbb beérkező ajánlatokat egyeztette a fogyasztói igényekkel, így

összesen 10,9 milliárd köbméternyi gázmennyiséget sikerült lefedni, amelynek 20 százalékát cseppfolyósított földgáz, 80 százalékát pedig csővezetékes gáz teszi ki.

A szlovák politikus szerint a bizottság által létrehozott AggregateEU nevű uniós gázbeszerzési mechanizmus az európai gázvásárlók és eladók új, dinamikus piacterévé vált, amely az orosz gáz fokozatos kivonásával erősíti az energiabiztonságot és megfelel az európai piaci szereplők igényeinek.

Közölte továbbá, hogy a résztvevők nemsokára megkezdhetik a szerződésekről szóló tárgyalásokat, amelyek a bizottság részvétele nélkül történnek.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×