eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által 2023. április 11-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) részt vesz a párt központi katonai bizottságának az ülésén Phenjanban április 10-én.
Nyitókép: -

Csoma Mózes: az új hidegháborús viszonyrendszer nagyot fordított Észak-Korea helyzetén

Észak-Korea napok óta nem válaszol a déliek szokásos napi telefonhívásaira, és a katonai forró dróton sem elérhető. Most azonban más a nagyhatalmak hozzáállása, mint 2017-ben, a legutóbbi feszült időszakban volt, aminek Dél-Korea és az USA sem örülhet.

A konfliktus kiéleződésének első számú jele az, hogy mindkét oldalon (Egyesült Államok és Dél-Korea, illetve Észak-Korea) az elmúlt hónapok során folyamatos és rendkívül sűrű intenzitású hadgyakorlatok zajlottak – mondta az InfoRádióban Csoma Mózes korábbi szöuli nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa.

Phenjan elsősorban nukleáris hordozóeszközöket szokott tesztelni, az ország különböző területeiről indítva, erődemonstrációként hajtva végre ezeket a kilövéseket, reagálva az amerikai–dél-koreai menetrendszerű hadgyakorlatokra.

"Itt kiemelt jelentősége van annak, hogy az országon belül különböző helyekről, illetve tengeralattjáróról, tehát az ország felségvizeiről, vagyis gyakorlatilag bárhonnan tudják indítani ezeket a rakétákat. Ezzel demonstrálják azt, hogy egy tényleges háborús konfliktus esetén nagyon komoly károkat tudnának okozni a térségben. Az legújabb hírek között ez a bizonyos víz alatti célba juttató eszköz – ami tulajdonképpen egy drón – tesztje torpedók tesztelésével járt együtt. Észak-Korea részéről állandó célkitűzés az, hogy a Koreai-félsziget megosztottságát, helyzetét próbálja első számú nemzetközi konfliktusként napirenden tartani, és ezzel próbálja elérni azt, hogy minél magasabb szinten foglalkozzanak a nagyhatalmak a kérdéssel" – mondta a szakember.

Hongvon-öböl, 2023. március 24.
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen egy atomfegyver hordozására képes tengeralattjáró drón által szállított kísérleti robbanófej víz alatti robbanása az Észak-Korea keleti partvidékén húzódó Hongvon-öbölben tartott hadgyakorlaton 2023. március 23-án. A gyakorlaton Észak-Korea új, ellenséges haditengerészeti csapásmérő egységek és nagyobb kikötők elleni meglepetésszerű támadásokra tervezett vízfelszín alatti
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen egy atomfegyver hordozására képes tengeralattjáró drón által szállított kísérleti robbanófej víz alatti robbanása az Észak-Korea keleti partvidékén húzódó Hongvon-öbölben tartott hadgyakorlaton 2023. március 23-án. A gyakorlaton Észak-Korea új, ellenséges haditengerészeti csapásmérő egységek és nagyobb kikötők elleni meglepetésszerű támadásokra tervezett vízfelszín alatti "nukleáris támadórendszerét" tesztelték. MTI/EPA/KCNA

Mint arra Csoma Mózes rámutatott, Észak-Korea esetében nem lehet már hagyományos tömeghadseregről beszélni, vannak ugyanis olyan fegyvernemei a hadseregnek – például a légierő –, amelyek rendkívül elavultnak tekinthetők. Észak-Korea a 90-es évek második fele, vége óta elsősorban arra koncentrál, hogy a célba juttató eszközeit, vagyis a rakétaprogramját futtassa fel, valamint olyan elrettentő tömegpusztítófegyver-kapacitásra tegyen szert, amellyel az esetleges háborús konfliktust el tudja kerülni.

"Eddig hat alkalommal hajtott végre Észak-Korea nukleáris próbarobbantást; legutóbb 2017-ben, amikor a jelenleginél is jóval feszültebb volt a helyzet a félszigeten. Ha Phenjan még sokkal tovább akarja feszíteni a húrt, akkor

a következő lépés esetlegesen egy újabb nukleáris próbarobbantás lehet

– reméljük, hogy erre nem kerül sor" – vázolta a jövőbeli lehetőségeket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa.

Amikor 2017-ben ennyire feszült volt a helyzet a félszigeten, akkor Oroszország, illetve Kína, a két hagyományos szövetséges felől is fenntartásokkal kellett szembenéznie az észak-koreai rezsimnek, illetve mindkét ország hozzájárult a szankciók, gazdasági büntetőintézkedések bevezetéséhez Észak- Koreával szemben.

"Jelenleg azonban az új hidegháborús viszonyrendszer, amibe 2022-től kezdődően belefutottunk, átrendezte a nemzetközi viszonyokat, és

most Oroszország és Kína is érdekelt Észak-Korea támogatásában.

És ne felejtsük el azt, hogy Észak-Korea alapvetően a kínai érdekszférába tartozik, Peking számára pedig a jelenlegi status quo fenntartásra első számú érdek, első számú célkitűzés" – mondta Csoma Mózes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×