eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA felvételén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a Munkapárt ülésén Phenjanban 2023. február 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

Ételt kínál Oroszország Észak-Koreának – fegyverért

Az amerikai Védelmi Minisztérium úgy tudja, orosz delegáció indul ajánlatával a kommunista diktatúrába.

John Kirby amerikai védelmi miniszter szerint egy Oroszország és Észak-Korea közti, fegyverekről szóló egyezség megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát - számolt be a BBC.

Az Egyesült Államok már korábban is gyanúsította azzal Észak-Koreát, hogy fegyverekkel látja el az orosz Wagner csoportot. Phenjan eddig tagadta az állítást, Kirby szerint viszont most új információkhoz jutottak az állítólagos megegyezéssel kapcsolatban.

"Tudjuk, hogy Oroszország delegációt akar küldeni Észak-Koreába, és hogy Oroszország élelmiszert kínál Észak-Koreának a lőszerekért cserébe" - mondta Kirby, hozzátéve, hogy az USA folyamatosan figyeli a helyzetet és az egyezség alakulását.

Észak-Korea a világ egyik legszegényebb országa, mely évtizedek óta küzd élelmiszerhiánnyal: az 1990-es években ez súlyos éhínséghez is vezetett.

Szakértők már februárban arról beszéltek, hogy a rossz időjárás, a határok szigorú ellenőrzése és az országot sújtó szankciók miatt jelentősen visszaesett az előállított élelmiszer mennyisége az országban, ami még súlyosabb krízishez vezethet.

A dél-koreai hatóságok által készített műholdas felvételek arról tanúskodnak, hogy 2022-ben 180 ezer tonnával kevesebb élelmiszert tudott előállítani az ország, mint 2021-ben.

Az amerikai kincstár csütörtökön feketelistára helyezett egy szlovák férfit, mondván Észak-Korea és Oroszország közt közvetít: Asot Mkrticsev a vád szerint olyan üzleteket hozott tető alá, melyek lehetővé tették, hogy Észak-Korea 2022 végén és 2023 elején fegyvereket szállítson Oroszországnak. Phenjan cserébe

pénzt, repülőgépeket, nyersanyagokat és egyéb árucikkeket kapott.

A férfi amerikai forrásait befagyasztották, és nem is üzletelhet amerikai cégekkel.

A nyugati államok szankciói miatt Oroszországnak egyre nehezebb feladattá válik az ukrajnai háborúban megsemmisült fegyvereket pótolnia: arra kényszerültek, hogy más országokhoz forduljanak. Decemberben szintén amerikai tisztviselők nyilatkoztak úgy, hogy már Irán Oroszország legnagyobb fegyverbeszállítója.

Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Magyarország–Svájc 1-2
Euro 2024

ÉLŐ: Magyarország–Svájc 1-2

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon, az ellenfél, Kölnben, Svájc. A csoport másik mérkőzésén a németek 5-1-re legyőzték a skótokat. Az első félidőben Marco Rossi csapata csak árnyéka volt önmagának, két védelmi figyelmetlenséget könyörtelenül kihasznált Svájc. Aztán következett a második félidő...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megkezdődtek a tárgyalások az ukrán háború lezárásáról, három hónap ostrom után elesett Heorhijivka - Háborús híreink szombaton

Megkezdődtek a tárgyalások az ukrán háború lezárásáról, három hónap ostrom után elesett Heorhijivka - Háborús híreink szombaton

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken négypontos béketervet vázolt fel, melyben a béke feltételéül szabta Ukrajnának, hogy vonuljon ki abból a négy megyéből, amit Oroszország az orosz jog szerint annektált, az ukrán fél ezt azonnal elutasította. A NATO szárazföldi parancsnoki egységet telepít Finnországba. Egyre kisebb a Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötői forgalma, a Donbaszban sikerekkel folytatódik az orosz támadás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×