eur:
393.63
usd:
368.68
bux:
66019.99
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA felvételén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a Munkapárt ülésén Phenjanban 2023. február 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

Ételt kínál Oroszország Észak-Koreának – fegyverért

Az amerikai Védelmi Minisztérium úgy tudja, orosz delegáció indul ajánlatával a kommunista diktatúrába.

John Kirby amerikai védelmi miniszter szerint egy Oroszország és Észak-Korea közti, fegyverekről szóló egyezség megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát - számolt be a BBC.

Az Egyesült Államok már korábban is gyanúsította azzal Észak-Koreát, hogy fegyverekkel látja el az orosz Wagner csoportot. Phenjan eddig tagadta az állítást, Kirby szerint viszont most új információkhoz jutottak az állítólagos megegyezéssel kapcsolatban.

"Tudjuk, hogy Oroszország delegációt akar küldeni Észak-Koreába, és hogy Oroszország élelmiszert kínál Észak-Koreának a lőszerekért cserébe" - mondta Kirby, hozzátéve, hogy az USA folyamatosan figyeli a helyzetet és az egyezség alakulását.

Észak-Korea a világ egyik legszegényebb országa, mely évtizedek óta küzd élelmiszerhiánnyal: az 1990-es években ez súlyos éhínséghez is vezetett.

Szakértők már februárban arról beszéltek, hogy a rossz időjárás, a határok szigorú ellenőrzése és az országot sújtó szankciók miatt jelentősen visszaesett az előállított élelmiszer mennyisége az országban, ami még súlyosabb krízishez vezethet.

A dél-koreai hatóságok által készített műholdas felvételek arról tanúskodnak, hogy 2022-ben 180 ezer tonnával kevesebb élelmiszert tudott előállítani az ország, mint 2021-ben.

Az amerikai kincstár csütörtökön feketelistára helyezett egy szlovák férfit, mondván Észak-Korea és Oroszország közt közvetít: Asot Mkrticsev a vád szerint olyan üzleteket hozott tető alá, melyek lehetővé tették, hogy Észak-Korea 2022 végén és 2023 elején fegyvereket szállítson Oroszországnak. Phenjan cserébe

pénzt, repülőgépeket, nyersanyagokat és egyéb árucikkeket kapott.

A férfi amerikai forrásait befagyasztották, és nem is üzletelhet amerikai cégekkel.

A nyugati államok szankciói miatt Oroszországnak egyre nehezebb feladattá válik az ukrajnai háborúban megsemmisült fegyvereket pótolnia: arra kényszerültek, hogy más országokhoz forduljanak. Decemberben szintén amerikai tisztviselők nyilatkoztak úgy, hogy már Irán Oroszország legnagyobb fegyverbeszállítója.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×