eur:
367.82
usd:
342.22
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA felvételén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a Munkapárt ülésén Phenjanban 2023. február 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

Ételt kínál Oroszország Észak-Koreának – fegyverért

Az amerikai Védelmi Minisztérium úgy tudja, orosz delegáció indul ajánlatával a kommunista diktatúrába.

John Kirby amerikai védelmi miniszter szerint egy Oroszország és Észak-Korea közti, fegyverekről szóló egyezség megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát - számolt be a BBC.

Az Egyesült Államok már korábban is gyanúsította azzal Észak-Koreát, hogy fegyverekkel látja el az orosz Wagner csoportot. Phenjan eddig tagadta az állítást, Kirby szerint viszont most új információkhoz jutottak az állítólagos megegyezéssel kapcsolatban.

"Tudjuk, hogy Oroszország delegációt akar küldeni Észak-Koreába, és hogy Oroszország élelmiszert kínál Észak-Koreának a lőszerekért cserébe" - mondta Kirby, hozzátéve, hogy az USA folyamatosan figyeli a helyzetet és az egyezség alakulását.

Észak-Korea a világ egyik legszegényebb országa, mely évtizedek óta küzd élelmiszerhiánnyal: az 1990-es években ez súlyos éhínséghez is vezetett.

Szakértők már februárban arról beszéltek, hogy a rossz időjárás, a határok szigorú ellenőrzése és az országot sújtó szankciók miatt jelentősen visszaesett az előállított élelmiszer mennyisége az országban, ami még súlyosabb krízishez vezethet.

A dél-koreai hatóságok által készített műholdas felvételek arról tanúskodnak, hogy 2022-ben 180 ezer tonnával kevesebb élelmiszert tudott előállítani az ország, mint 2021-ben.

Az amerikai kincstár csütörtökön feketelistára helyezett egy szlovák férfit, mondván Észak-Korea és Oroszország közt közvetít: Asot Mkrticsev a vád szerint olyan üzleteket hozott tető alá, melyek lehetővé tették, hogy Észak-Korea 2022 végén és 2023 elején fegyvereket szállítson Oroszországnak. Phenjan cserébe

pénzt, repülőgépeket, nyersanyagokat és egyéb árucikkeket kapott.

A férfi amerikai forrásait befagyasztották, és nem is üzletelhet amerikai cégekkel.

A nyugati államok szankciói miatt Oroszországnak egyre nehezebb feladattá válik az ukrajnai háborúban megsemmisült fegyvereket pótolnia: arra kényszerültek, hogy más országokhoz forduljanak. Decemberben szintén amerikai tisztviselők nyilatkoztak úgy, hogy már Irán Oroszország legnagyobb fegyverbeszállítója.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×