eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
F-35B amerikai harci gépek a USS Makin Island partraszállást támogató amerikai hadihajó fedélzetén, a puszani haditengerészeti támaszponton a Szabadságpajzs fedőnevű dél-koreai-amerikai hadgyakorlat alatt, 2023. március 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Yonhap

Ez a hadgyakorlat most nem az oroszok elrettentéséről szól

Közös hadgyakorlatot kezdett Dél-Korea partjai mentén az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea hadereje. Ez azonban legalább annyira szól Kínának, mint a közelmúltban tesztelt észak-koreai nukleáris rakétarendszernek. Bartók Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomáciai Tanszék tanársegédjét kérdeztük.

A közös amerikai–dél-koreai–japán hadgyakorlat a tengeralattjárók elleni hadviselésre irányul. Ennek legnagyobb nehézségét az információ gyors, valós idejű megosztása jelenti a haditengerészeti hadműveleti térben – magyarázta Bartók András –, vagyis az összeghangolás begyakorlása lehet a cél. Mint ismertette, az Egyesült Államok egy repülőgéphordozóval és annak harccsoportjával, Dél-Korea egy nagyobb felszíni hajóegységgel, Japán pedig egy kifejezetten tengeralattjáró-vadászatra kialakított rombolóval vesz részt.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Észak-Korea márciusban több rakétatesztet is végrehajtott a térségben. Azzal kapcsolatban, hogy ezek összefüggésben lehetnek-e a hadgyakorlattal, illetve hogy érdekében állhat-e Phenjannak a feszültségkeltés, az NKE tanársegédje megjegyezte: szokás mondani, hogy Észak-Koreának alapvetően az az érdeke, hogy figyeljenek ré, magyarán, hogy jelen legyen a közbeszédben. Bár nem teljesen egyértelmű, Bartók András szerint elképzelhető, hogy van némi félelempercepció, hogy Észak-Korea tesztjelleggel tengeralattjáróról indított rakétát, ezért az észak-koreai tengeralattjáró-állománnyal szembeni fellépést is gyakorolhatják.

Ugyanakkor nem kizárólag Phenjan az egyetlen aktor, akinek jelentős tengeralattjáró-flottillája van a térségben, például ott van Kína is – hívta fel a figyelmet a szakértő. Ráadásul az előbbi eszközparkja jóval elavultabb, korszerűtlenebb – hangkibocsátása miatt inkább csak a partvonal védelmére vagy a megbúvásra alkalmas, szemben a kínai flottillával, ami nagyobb távolságokra is bevethető és nehezebben is „megfogható”. Vagyis

az amerikai–dél-koreai–japán együttműködés a kínai tengeralattjárókkal szembeni felderítését is szolgálhatja.

Ami az oroszokat illeti, Bartók András szerint vitathatatlan, hogy nekik is van egy kisebb kontingensnyi tengeralattjáró flottillájuk a térségben, de ez általában nem meghatározó a Kelet-Kínai-, Japán- vagy Koreai-tengeren, vagyis valószínűtlen, hogy emiatt kerülne sor a mostani hadgyakorlatra.

Arra a kérdésre, hogy mennyire lehet célja Kínának, akár Észak-Koreának, hogy a bő egy éve zajló orosz–ukrán háborút kihasználva – ami igencsak lekötheti az amerikai hadvezetés figyelmét –, megpróbálja a status quót megváltoztatni a csendes-óceáni térségben, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomáciai Tanszék tanársegédje azt válaszolta, hogy nem teljesen egyértelmű, hogy anyagi képességek szempontjából van-e zéró összegű döntés Ukrajna és Kelet-Ázsia között.

Azok az eszközök, amelyek Kína elrettentésére szolgálnak, alapvetően haditengerészeti eszközök, ezért nem gondolná, hogy a műveleti valóság – mert az Egyesült Államok bizonyos dolgokkal támogatja Ukrajnát is – jelentősen megváltozna, hiszen Kelet-Ázsiában más eszközrendszerével van jelen Amerika. Azt viszont el tudja képzelni, hogy a közvélemény belefárad az egyik oldali konfliktusba, ezért a politika nem vállal egy másik oldali konfliktust, bár jelenleg ennek sem látni jeleit. „Nem hiszem, hogy van egy olyan ok-okozati modell, ahol azt tudnánk mondani, hogy Ukrajna miatt az Egyesült Államoknak csökkent az elköteleződése Kelet-Ázsiában” – zárta gondolatait a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×