eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE

Újabb országnak adhatja el fegyvereit Észak-Korea

Burkina Faso helyreállította diplomáciai kapcsolatait Észak-Koreával, és számít a katonai együttműködésre.

Olivia Rouamba, a nyugat-afrikai ország katonai kormányának külügyminisztere a lépést bejelentve úgy fogalmazott, hogy "a döntés példaértékű kétoldalú együttműködést tesz lehetővé több területen".

A tárcavezető - akit az Anadolu török hírügynökség idézett- utalt rá, hogy az együttműködést elsősorban a katonai felszerelések, a bányászat az egészségügy, a mezőgazdaság és a kutatások területén képzelik el.

A Burkina Fasó-i minisztertanács azt közölte, hogy Csae Hui Csol észak-koreai nagykövet már átnyújtotta megbízólevelét, és a burkinai kormány hivatalosan is jóváhagyta akkreditációját szenegáli székhellyel.

Ouagadougou 2017-ben függesztette fel kapcsolatait Phenjannal az ENSZ BT - Észak-Korea atomfegyver-programjával kapcsolatos - szankciós döntésével összhangban.

Rouamba emlékeztetett rá, hogy a két ország korábban kiváló kapcsolatokat ápolt, és Észak-Korea "kiváltságos partnernek számított az 1983. augusztusi forradalom időszakában".

A volt francia gyarmaton tavaly október óta kormányzó junta januárban távozásra szólította fel a francia különleges erőket, mondván, hogy saját fegyveres erői elegendők az ország biztonságának szavatolásához. A katonák februárban el is hagyták bázisukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×