eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a NATO kétnapos külügyminiszteri értekezletének második napi ülése után Brüsszelben 2023. április 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Antony Blinken: az orosz–ukrán tűzszünet gondolata is kizárt, most még

Az amerikai külügyminiszter a Funke német lapcsoportnak adott interjúban fejtette ki véleményét, amelynek részleteit szombaton tették közzé.

„Oroszországnak el kell jutnia arra a pontra, hogy kész konstruktív tárgyalásokba bocsátkozni” – hangoztatta Blinken, amikor a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalások lehetőségéről kérdezték.

A cél – mondta – „egy igazságos és tartós béke kell, hogy legyen. Egyesek számára a tűzszünet gondolata csábító lehet, és ezt meg is értem, de ha ez a jelentős ukrán területek Oroszország általi elfoglalásának de facto ratifikálásával ér fel, az nem lenne igazságos és tartós béke. Oroszország átcsoportosíthatná erőit, és egy idő után újra támadhatna” – érvelt az amerikai külügyminiszter.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egy január 11-i tájékoztatón újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország mindig is kész volt arra, hogy a problémákat tárgyalások útján oldja meg. Megjegyezte ugyanakkor, az ukrán törvények tiltják, hogy az ország elnöke párbeszédet folytasson a Kremllel, és a nyugati államok „nem hajlanak arra, hogy Kijevnek bármilyen rugalmasságot engedjenek ebben a kérdésben”. Ezzel kapcsolatban „nem kell azt mondani, hogy vannak kilátások (az Ukrajnával folytatott tárgyalásokra)” – pontosított a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×