eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
A Fecskék orosz műrepülő csoport MiG-29-es harci gépekkel tart bemutatót a MAKSZ 2021 moszkvai nemzetközi repüléstechnikai és űrhajózási kiállításon a Moszkva melletti Zsukovszkij katonai repülőterén 2021. július 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Szlovákia: a MiG-ek mennek, az F-16-osok jönnek

Szlovákia köztársasági elnöke helyes lépésnek tartaná az ország MiG-29-es vadászgépei Ukrajnának történő átadását. Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint nem csökkenne az ország biztonsága, ha a háború dúlta szomszédos országba kerülnének a repülők. Az ellenzék vezére szerint a kormány az Ukrajnának nyújtott katonai segélybe akarja fektetni Szlovákia összes megtakarítását.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a február 9-én és 10-én tartott európai uniós csúcstalálkozón hivatalosan is felkérte Szlovákiát, hogy szállítsanak MiG-29-es vadászgépeket Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezéshez. A szlovák fél közölte, mindent megtesz, hogy teljesíthesse ezt a kérést.

„Nem titkoljuk, hogy készek vagyunk a szlovák MiG-eket átadni Ukrajnának, ha meg tudunk egyezni a pénzügyi feltételekről. Nyilvános ígéretet tettem arra, hogy ha érkezik ilyen kérés, először a parlamentben tárgyaljuk át, anélkül nem adunk oda Ukrajnának semmit” – fogalmazott Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter a TA3 hírtelevízió hétvégi vitaműsorában. A tárcavezető szerint ezek a repülőgépek Szlovákia számára hasznavehetetlenek. Nem folyik a pilóták kiképzése, gyakorló repüléseket sem végeznek, de nem áll rendelkezésre a karbantartásukat ellátó műszaki személyzet sem, ugyanakkor a fenntartásuk rengeteg pénzt emészt fel.

Jaroslav Naď a politikai vitaműsorban azt is elmondta, hogy a korábban már Ukrajnába szállított S-300-as légvédelmi rakétarendszer ára 67 millió euró volt, melynek 60 százalékát kifizette az Európai Unió. A MiG-29-es vadászgépek értéke a tárcavezető szerint 300 millió euró, melynek 50-60 százalékát az uniós békealap szintén kifizetheti. Szlovákia köztársasági elnöke, Zuzana Čaputová is helyes lépésnek tartaná a MiG-ek Ukrajnának történő átadását. Ugyanakkor kijelentette, meg kell győződni arról, hogy ez összhangban lenne-e az alkotmánnyal.

A szovjet gyártmányú MiG-eket F-16-osokkal tervezi felváltani Szlovákia.

A korszerűbb amerikai vadászrepülőkkel kapcsolatban a védelmi miniszter úgy tájékoztatott, hogy azok a jövő év elején várhatóan megérkeznek a tengeren túlról Szlovákiába. Az első két vadászgépet idén októberben gyártják le, de utána még néhány hónapig az Egyesült Államokban hagyják azokat a földi személyzet, a technikusok és a pilóták képzésének idejére. Az F-16-osokat még Robert Fico kormányzása idején rendelték meg, szállításuk azonban késik. A gépek megérkezésééig a magyar, a cseh és a lengyel légierő védi Szlovákia légterét.

Jaroslav Naď cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy

behívókat küldtek volna a katonaköteles férfiaknak.

Ezeket álhíreknek, azokat pedig, akik ilyesmivel riogatják az embereket, hazugoknak és rémhírterjesztőknek nevezte. Ezek közé sorolja Robert Ficót is, az ellenzéki Smer elnökét. A korábbi háromszoros miniszterelnök azzal vádolja a megbízott kormányt, hogy az élelmiszerárakkal kapcsolatos helyzet megoldása helyett az Ukrajnának nyújtott katonai segélybe akarja fektetni Szlovákia összes megtakarítását. Fico nem tekint prioritásként Ukrajna megsegítésére, szerinte inkább a szlovák polgárok megélhetésén lenne szükséges mihamarabb javítani. Legutóbbi sajtótájékoztatóján azt üzente Eduard Heger megbízott szlovák kormányfőnek, hogy ha legközelebb találkozik vele,

a szájába nyom egy vajas zsemlét, hogy érezze, mennyire fáj a szegénység.

(Címlapképünk illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×