eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az időközben visszavont, ügynökökről szóló törvénytervezet miatt tüntetnek a georgiai parlament tbiliszi épületének közelében 2023. március 10-én. A külföldi ügynökök - a külföldről finanszírozásban részesülő médiumok, civil szervezetek és magánszemélyek - nyilvántartását előirányzó törvényjavaslat heves tiltakozást váltott ki Tbilisziben, ezért azt visszavonta a kormányzó Georgiai Álom párt.
Nyitókép: MTI/AP/Sah Ajvazov

Grúziában a helyzet változó

A tömegtüntetések nyomán a grúz kormány „feltétel nélkül” visszavonta az úgynevezett idegen ügynök törvényt. A tervezet ellenzői szerint a jogszabály orosz mintára bélyegezte volna meg azokat a civil szervezeteket, amelyek jelentős részben külföldi támogatásokból élnek.

Több ezren tüntettek napokon át Tbilisziben azt úgynevezett „idegen ügynök” törvény ellen, amely meg kívánta bélyegezni azokat a civil szervezeteket, amelyek több mint 20 százalékban külföldről kapják a működésükhöz szükséges pénzt. Az emberek európai uniós jelképeket, ukrán és grúz zászlókat lengettek – jelezve, hogy ők az európai integráció hívei, miközben a kormányt azzal vádolják, hogy ha nem is kinyilvánítottan oroszbarát, de nem igazán lelkes a Nyugat felé való fordulásban.

Az ügynöktörvény elképzelése hasonlított Oroszország vonatkozó törvényeihez és a tüntetők szerint Grúziában egy hasonló lépés a tekintélyelvű kormányzás felé tett elmozdulás lett volna. A kormánypárt képviselői szerint azonban éppenséggel a hasonló amerikai törvény volt a példa, amely előírja, hogy a külföldi kormányoknak dolgozó lobbistáknak idegen ügynökként kell regisztrálniuk magukat. Washington elutasította az összehasonlítást.

Végül azonban a kormány engedett úgy, hogy a törvényről tartott szavazáson a 150-ből csak 36 képviselő jelent meg és csak egy szavazott mellette. A Grúz Álom párt által vezetett kormány azt is közölte, hogy „feltételek nélkül” visszavonja a javaslatot.

Tbiliszi, 2023. március 8.
Megafonokat tart fel egy tüntető a külföldi ügynökökről szóló törvény elleni tiltakozáson a parlament épületénél Tbilisziben 2023. március 7-én, miután a parlament első olvasatban elfogadta a jogszabályt. A kormányzó Georgiai Álom párt által támogatott törvény előírja, hogy a működési költsége több mint egyötötdét külföldi forrásból biztosító szervezet „külföldi ügynökként” regisztráltassa magát az igazságügyi minisztériumban, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják. Szalome Zurabisvili államfő közölte, hogy támogatja a tüntetőket.
MTI/EPA/Zurab Kurcikidze
Megafonokat tart fel egy tüntető a külföldi ügynökökről szóló törvény elleni tiltakozáson a parlament épületénél Tbilisziben 2023. március 7-én, miután a parlament első olvasatban elfogadta a jogszabályt. MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

A nyugati média általában úgy jellemzi a Grúziában kialakult helyzetet, hogy „a kormány túl közel áll Moszkvához, míg a közvélemény határozottan oroszellenes”.

Mindezt az állítást arra alapozzák például, hogy egy 2022-es felmérés szerint a lakosság 75 százaléka akarja az EU-csatlakozást, míg mindössze 2 százalékuk ismeri el, hogy Oroszországgal szimpatizál. A felmérést a misszióját „a demokrácia nemzetközi előmozdításának” nevező, washingtoni székhelyű Nemzetközi Republikánus Intézet végezte. Ugyanakkor 2020-ban – igaz, még a háború előtt - a kormánypárt 48 százalékkal nyerte a parlamenti választásokat, majd egy évvel később 46 százalékkal a helyhatósági választásokat.

Maga a Kreml tagadta, hogy köze lett volna a tbiliszi törvényjavaslathoz. Viszont Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Washingtont vádolta a tüntetők feltüzelésével: „Látjuk, honnan intézett üzenetet a grúz elnök. Nem otthonról, hanem Amerikából”.

Brüsszel és az EU-hoz közeli elemzők kettős játékkal vádolják a tbiliszi kormányt, amely úgymond szavakban kitart az EU- és NATO-csatlakozás igenlése mellett, de nem sokat tesz érte, miközben nem hajlandó csatlakozni az ukrajnai háború miatt Moszkva ellen hozott szankciókhoz.

Az unió tavaly nyáron nem volt hajlandó tagjelölt státuszt adni az országnak – szemben Ukrajnával –, és egyéves határidőt szabott a jelöltség feltételeként meghatározott 12 pont teljesítéséhez.

Mindeközben – bár a kormány elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást – fokozta Nyugat- és NATO-ellenes retorikáját és azt állítja: az ország érdekeivel szembemenve bele akarják rángatni a háborúba.

A kormány elutasított egy feltételekhez kötött EU-hitelt. Azt is megtiltotta, hogy egy Ukrajnából érkezett magángép leszálljon és grúziai önkéntes harcosokat vegyen fel, ami miatt megromlott a viszonya Kijevvel. (Mindeközben Ukrajna oldalán harcol a „Georgiai Nemzeti Légió” nevű alakulat.

Az Európai Külkapcsolati Tanács nevű szervezet elemzése a nyugattól való elfordulásért és például az LMBTQ-közösség elleni támadásokért részben Bidzina Ivanisvili oligarchát és volt miniszterelnököt tette felelőssé, aki az anyag szerint még mindig mozgatja a szálakat a háttérből. Az elemzés szerint az EU-nak „közvetlenül a grúz néppel kellene kommunikálnia” – Ivanisvili ellen pedig szankciókat kellene bevezetni, bár azt nem említi, hogy milyen jogalapon.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×